Åbo yrkesinstitut etta i årets ”Get the Deal”-tävling – juryn gillade deras kreativa och annorlunda lösningar
Åbo yrkesinstituts lag bestående av Elias Åhlberg, Emil Latvala, Emil Ekman och Otto Lindén tog hem segern och priset på 1 000 euro i entreprenörskapstävlingen ”Get the Deal” som nu ordnades för åttonde gången.
Förutom Åbo yrkesinstitut deltog lag från Pargas svenska gymnasium, Paraisten lukio och Axxell Pargas.
Årets tävling ordnades virtuellt, men i princip enligt tidigare koncept. I år tog alla fyra lag sig an ett gemensamt företagscase, nämligen Terrassen mat & bar i Åbo.
Uppgiften gick ut på att lagen skulle utveckla restaurangområdet med tanke på en målgrupp i åldersgruppen 20–35 år, skapa en marknadsföringsplan och göra en ekonomiplan. Juryn bedömde lagen bland annat utgående från hur realistiska förslagen var, kreativitet och hur genomförbara de var.
Juryn i Get the Deal 2021
- Hanna Guseff, forskningsledare, institutionen för företagsekonomi vid yrkeshögskolan Novia
- John Forsman, företagsutvecklare, Pargas stad
- Karin Eklund, företagare, Terrassen mat & bar och KDC Dance Studio
Alla fyra lag hade tio minuter på sig att presentera sina visioner och efter det drog sig juryn tillbaka för att utse en vinnare.
Bland idéerna fanns allt från större uteserveringar till temakvällar, cykeluthyrning, bastu och badbalja, ekologiskt tänk, upplevelser, tältuthyrning och evenemangssamarbeten.
Under de tre dagarna hade studerandena möjlighet att vara i kontakt med tre coacher: företagaren och Väståbolands företagarförenings ordförande Tove Hagström, styrelseproffset Ann-Christine Sundell och företagaren Ramanda Andersson.

Lagen fick beröm för sin kreativitet och alla lag fick direkt feedback av jurymedlemmarna på sina presentationer och planer.
Vinnarlaget fick bland annat feedback för sin positiva stämning och framåtanda.

– Här fanns verkligt kreativa och annorlunda förslag som skiljde sig från mängden, både med cykeluthyrning och flygande tält. Marknadsföringsplanen var tydlig och jag gillade att man i budgetdelen hade gjort olika kalkyler för olika scenarion, sade Karin Eklund.
Utmanande att jobba i blindo
Det vinnande laget hade haft några verkligt intensiva dagar efter att man fick uppdraget i måndags.
– Men det var riktigt roligt att få jobba med en riktig uppgift. Vi hade massor av idéer i början av processen, så det knepigaste var nog att konkretisera ner det till en tio minuters presentation. Vanligtvis brukar det vara så att presentationer ska ta minst tio minuter, men nu var det maxgränsen, sade Otto Lindén.
Elias Åhlberg såg marknadsföringsplanen som den största utmaningen, eftersom studerandena inte hade någon tidigare erfarenhet av att göra upp en sådan.
– Men vi fick det fixat helt bra till slut ändå, tyckte han
– En stor utmaning var också att vi inte hade möjlighet att se platsen på riktigt, sade Emil Ekman.
I övrigt var distansjobbet inget som helst problem.
– Vi är vana med det efter nästan ett år av distansundervisning, konstaterade Lindén.
Coacherna som lagen hade till sitt förfogande fick beröm av honom.
– De var till en stor hjälp för oss och hjälpte oss att komma in i rätt mindset. Dessutom såg de till att inget viktigt glömdes bort.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.