Åbo vill samarbeta mer med grannkommuner – föreslår samkommun med S:t Karins, Lundo, Nådendal, Reso och Rusko
Egentliga Finland var under nästan hela 2010-talet något av en tillväxtmotor för hela Finland. För att det här ska fortsätta, borde samarbetet över kommungränserna intensifieras.
Ungefär så här kan man sammanfatta det principbeslut som stadsstyrelsen i Åbo godkände på måndagen. Tanken är att nu förhandla med S:t Karins, Lundo, Nådendal, Reso och Rusko.
Målet att bilda en helt ny samkommun som kunde inleda sin verksamhet i början av nästa år.
Beslutet var inte enhälligt. Centerns Jarmo Laivoranta ville att ärendet förkastas, förslaget understöddes av Pirjo Rinne (VF). I omröstningen föll rösterna ändå 10–4 för det ursprungliga förslaget.
Bättre koll på det som görs
Förslaget från Åbo kommer inte ur tomma intet. De berörda kommunerna har fört förhandlingar om en dylik samarbetsmodell redan hösten 2019.
En motsvarande modell tillämpas redan i Tammerfors. I ÅU:s borgmästarintervjuer lyfte flera kandidater upp just den som ett bra exempel på hur man kan samarbeta effektivt över kommungränserna då det gäller intressebevakning och att ställa upp gemensamma mål för hur en region utvecklas.
Ett argument för en samkommun är att tjänstemännen i regionen redan nu samarbetar och för en bra dialog, men att arbetet inte är koordinerat på något vis. Det leder till att det exempelvis ibland brister i informationen mellan tjänstemän och politiker i de olika kommunerna, enligt Pekka Sundman, direktör för regionsamarbete vid Åbo stad.
– Ett gott ledarskap och beslutsfattande förutsätter goda kunskaper och en tydlig bild av läget. Därför skulle en utveckling av detta nya samarbete vara en möjlighet, skriver Sundman, som hade berett ärendet för stadsstyrelsen.
Ska inte konkurrera med annat
Kostnaderna beräknas bli små, eftersom det delvis handlar om att organisera om sådant som redan görs. Priset beräknas bli 1,5–2,6 euro per invånare. Det högre priset är det samma som i Tammerforsregionen.
För Åbo kan det alltså handla om 290 000–500 000 euro, för Nådendal 29 000–50 000. I beslutstexten betonas ändå att alla siffror är mycket preliminära uppskattningar.
Det som samkommunen gör ska inte ersätta eller konkurrera med det som görs inom Egentliga Finlands förbund.
Den föreslagna nya samkommunen ska inte heller fatta beslut för kommunerna, utan alla kommuner tar i slutändan självständiga egna beslut, som tidigare. Ingen av kommunerna – alltså inte ens överlägset största Åbo – får en majoritetsställning då det gäller beslut i samkommunen.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.