Åbo vill göra Slottsnäset till porten mot havet — Idétävling hålls i vår


Mervi Lehto från Åbo stad är projektchef för utveckingen av Slottsnäset, medan ariktektstuderande Samuli Saarinen presenterade sin vision för området för stadens anställda i tisdags. Foto: Robin Sjöstrand
– Mitt första förslag är att jag vill döpa om området Linnanaukko till Linnanaukio, säger Samuli Saarinen, arkitekturstuderande vid Tammerfors universitet.
Han presenterade sitt diplomarbete för Åbo stad i tisdags – ett diplomarbete som behandlar området mellan Åbo hamn, Runsala, Hirvensalo och Korpolaisbacken, det vill säga området som sträcker sig ut i Skärgårdshavet från Aura ås mynning.
Orsaken till namnbytet från det nuvarande Linnanaukko (aukko = ung. hål, öppning) till Linnanaukio (aukio = ung. torg, öppen plats) förklarar Saarinen så här:
– Som det är nu så tar alla förbindelser slut här, oberoende om man kommer från stan eller från vattnet. Jag tycker att området borde vara en naturlig knutpunkt mellan hav och land – Åbo borde bli porten till skärgården.
Grundtanken med Saarinens arbete är att skapa förbindelser för lätt trafik mellan de olika delarna som omger vattnet – över ån, mellan hamnen och Runsala samt mellan Färjstranden och Korpolaisbacken, både genom broar och färjor.
Paradbyggnad i hamnområdet
Området i sig ser Saarinen att kunde utvecklas till ett nytt vardagsrum för Åboborna, med cykelvägar, småbåtshamnar, restauranger och bostadshus. Allting kunde sedan inringas av strandpromenader.
Han vill också flytta terminalerna längre in i hamnbassängen för att ge staden möjlighet att breda ut sig till vattnet, och samtidigt ge mera synlighet åt Åbo slott.
Längst ut på hamnbassängens västra arm har han utöver bostadshus till och med ritat in Åbos nya musikhus.
Det här får genast mothugg från stadens anställda, dels på grund av att ett musikhus inte kan byggas där på grund av vibrationerna som färjorna för med sig, och dels på grund av att den västra armen är den mest moderna sett till byggnaderna som finns där nu.
– Min tanke var att ha en vacker byggnad på paradplats. Läget är sådant att man hade sett byggnaden ända ut till Erstan, och därmed kunde det bli en välkomnande byggnad när man kommer sjövägen till Åbo, säger Saarinen.

Det här området är det som Samuli Saarinen behandlade i sitt arbete. Från Runsala båtvarv i väst till Korpolaisbacken i öst och från norra stranden av Hirvensalo upp till hamnbassängen och Åbo slott. Bild: Google Maps
Vill ha andra än bara arkitekter
Mervi Lehto fungerar som projektchef för Åbos initiativ att utveckla Slottsnäset. Hon säger att Saarinens arbete är välgjort, och att alla som deltar kan dessutom använda sig av Saarinens arbete som grund, eftersom det bjuder på bra och grundläggande information om området.
– Huvudsaken var att visa en utomståendes perspektiv åt stadens anställda, och arbetet hade många goda sidor, säger hon.
Lehto gillade speciellt tanken på namnbytet från aukko till aukio och tror att det kan ge fina idéer för fortsättningen.
Riktlinjerna för utvecklingen av området, som staden kallar Slottsnäset (fi. Linnanniemi), godkändes av stadsutvecklingssektionen i oktober.
– Tack vare färjetrafikens kommande samterminal frigörs stadsutrymme i området. Strand- och vattenområdena ska byggas så att de i första hand ska bidra till mångsidig rekreation och turism.
Målet är att hav och land i framtiden vore nära för både stadsbor och turister, sade staden då i ett pressmeddelande.
På samma gång utlystes också idétävlingen, som är internationell för att locka visionärer också från andra länder.
– Jag hoppas att många yrkesgrupper kan bidra, inte bara arkitekter. Vi är i behov av både funktionella lösningar och bra tillgänglighet.
Saarinen säger att han troligen kommer att lämna in sitt arbete till tävlingen också.
– Efter att ha lyssnat på feedbacken här så kanske jag gör några ändringar, men jag vill ändå delta, säger han.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.