Förflytta dig till innehållet

Åbo vill bli de unga stockholmarnas

Åbo kunde locka mycket fler svensk turister, men för att unga stockholmare ska nappa på kroken krävs att staden marknadsför annat än traditionella turistattraktioner. Foto: Monica Forssell


Under de senaste fem åren har de svenska turisternas övernattningar i Åbo hållits rätt så intakt och legat på cirka 26 000 per år.
I fjol steg siffran till 27 000 och man var nöjda, men antalet kunde vara det dubbla anser Åbo stads turistchef Anne-Marget Hellén.

Anne-Marget Hellén, turistdirektör i Åbo, tror att antalet svenska turister i Åbo kunde fördubblas. Själv ser hon fram emot det historiska museum som planeras i Åbo. Kanske svenskarna vill komma till Åbo för att lära sig mer om sin historia? Foto: Monica Forssell


Så trevligt är nämligen Åbo, så kort väg är det från Stockholm och så många unga vuxna stockholmare finns det att åtminstone en del borde gå att locka till Åbo.
Men helt lätt är det inte. Visit Turku deltar årligen i informationskampanjer, träffar resebyråer, företag och medierepresentanter. Man engagerar bloggare, ser till att finnas med i resebilagor och man samarbetar med rederierna.
Ändå är det tillsvidare få unga stockholmare som stiger av färjan i Åbo.

För 10 år sedan besökte ca 35 000 svenskar Åbo per år
I fjol var antalet ca 27 000
Besökarantalet baserar sig på antalet registrerade övernattningar (t ex Airbnb och Forenom ingår inte)

-För tillfället är det främst den äldre generationen med något slag av koppling till Finland och barnfamiljer som kommer hit, säger Lotta Bäck, internationell marknadsföringschef i Åbo.
Den yngre generationen väljer ställen som Ljubljana, Rotterdam, Lissabon, Palma de Mallorca.
-Bor man i Stockholm har man massvis med flygförbindelser till olika destinationer i världen att välja mellan och unga vuxna åker helst till hippa, coola ställen som deras vänner också åker till, förklarar Bäck.

”Åbo är en mysig stad”

Morgonen är varm och solig när de stora passagerarfärjorna från Stockholm angör Åbo en lördag.
Klockan har inte hunnit slå 8 när ensamma resenärer med kappsäcken på släp stegar målmedvetet mot tåg och bussar, grupper av asiatiska turister samlas i klungor utanför terminalen och medelålderspar kommer dragandes på ölbackar.
Mest är det bara finska och japanska som hörs och i buss nummer 1 från hamnen in till centrum finns det gott om plats.
Inga unga stockholmare ombord på morgonfärjan.

Helena Hedberg och Eleonora Ljunggren har besökt Åbo och tycker staden är mysig. Den här gången var mor och dotter på väg till Vasa. Foto: Monica Forssell


Men mor och dotter, Eleonora Ljunggren och Helena Hedberg har just gått av färjan och har bråttom till tåget som ska ta dem till Vasa. Hedberg är hemma från Vasa men har sedan ungdomsåren bott i Stockholm.
Den här gången stannar kvinnorna inte i Åbo, men båda har tidigare besökt staden.
– Jo det har väl varit trevligt. Åbo är en mysig liten stad. Vi har bott vid salutorget och mest har vi promenerat runt och fikat vid Aura å. Det är jättetrevligt, säger Ljunggren.
– Men oftast är det nog till Pargas, där vi har en del släktingar, som det bär av, säger Hedberg.

Allt för tidiga ankomsttider

Att inte fler svenskar besöker Åbo tror Ljunggren kan handla om bland annat färjornas ankomsttider.
– Man stiger av väldigt tidigt i Åbo och det tror jag kan göra att man hellre väljer att åka till Helsingfors.
Vilken stad är trevligare då, Åbo eller Vasa?
– Ja men jag måste ju säga att jag gillar Vasa eftersom jag varit där sedan jag var barn, ler Ljunggren.

Sociala medier är marknadsföringskanal #1 för Åbo

Kunskapen om Finland och Åbo är skral i Sverige, anser Bäck och Hellén. Nationella Visit Finland har överlåtit marknadsföringen i grannländerna åt de regionala aktörerna, som till exempel Visit Turku som försöker skräddarsy marknadsföring som tilltalar uttryckligen de unga.
-Vi satsar mycket på sociala medier och hoppas att vi hittar nya verktyg för att nå den yngre generationen bättre. Vi samarbetar med bloggare och andra unga människor som är aktiva i sociala medier, förklarar Hellén.
Hjälp på traven har Åbo också fått av Pelle Tamleht vid Nöjesguiden i Stockholm. (Se intervju mned Pelle Tamleht längre ner i artikeln)
Ett konkret dragplåster som Hellén tror på är det historiska museet som planeras i Åbo.
-Jag tycker att tanken på att locka svenskarna hit för att bli bekanta med Sveriges historia är ganska rolig, säger Hellén.
Festivaler som Ruisrock kan också locka, tror Bäck:
-Det gäller att hitta produkter och teman som intresserar.

ÅU-foto

Ruisrock kunde marknadsföra aktivare i Sverige. ÅU-foto. 

Pelle Tamleht, Nöjesguiden: Åbo har absolut chans

Åbo vill locka unga stockholmare att också kliva av färjan och inte bara åka av och an mellan städerna.
– Jag tror absolut att Åbo har en chans, säger Pelle Tamleht ansvarig utgivare för gratistidningen Nöjesguiden i Stockholm.
Tidningen har fokus på nöje, musik, film och uteliv. Målgruppen är unga urbana vuxna.

Pelle Tamleht: Den yngre generationen är intresserad av upplevelser och särskilt upplevelser som har med mat och dryck att göra. Foto: Nöjesguiden


– Men rena turistaktiviteter är inte alls intressant och om vi ska tala klarspråk så inte Mumin heller. I stället är det det genuina, hipstriga och det man tror att ingen annan känner till som lockar, säger Tamleht och berättar om ett resereportage han nyligen skrivit om Amsterdam:
– Alla våra läsare vet att det finns kanaler i Amsterdam, de vet att det finns tulpaner och de vet att det finns något som heter red light district och coffee shops. Då vill man ju lyfta fram det de inte vet. Det de inte kan gå in på Wikipedias sidor och läsa om. Det kanske finns nån gin eller något annat spritvarumärke som ni kan hänga upp en liten story på, ett litet bryggeri som man kan hitta nån vinkling på.

I Åbo är det nära till allt. Foto: Monica Forssell


Tamleht har besökt Åbo och har en klar uppfattning om vad som kunde locka unga stockholmare i staden.
– Tillgängligheten. Man kan gå överallt. Och om man sammanfattar vad som tilltalar våra läsare så är det upplevelser och väldigt mycket upplevelse inom mat och dryck som intresserar. Pris och produkt är inte intressant utan varumärket och vad man fyller det med.
För att skapa varumärket är det inte tipslistor i broschyrer som smäller högst, utan artiklar och blogginlägg med en viss känsla.
Nöjesguiden samarbetar för tillfället med rederiet Tallink Silja som man skriver destinationsreportage för.
– Stockholmarna har onödiga fördomar mot att åka färja och anser att det mest är lantisar som gör det. Jag tror man borde betrakta färjan som ett grymt smidigt sätt att ta sig från punkt A till punkt B. Man startar på kvällen och sen är man framme på morgonen i en annan stad. Det är så man ska se det.
 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter