Åbo-vd väntar med spänning på kryptobeslut i USA – ”Hoppats på det här i tio år”

Just nu håller kryptobranschen andan. Man väntar på ett beslut från den amerikanska finansinspektionen SEC.
Ett tiotal företag, med världens största kapitalförvaltare BlackRock i spetsen, har ansökt om att få lansera så kallade Spot Bitcoin ETF:er, alltså fonder som handlas på börsen och som i realtid är kopplade till värdet på kryptovalutan bitcoin.
SEC:s beslut lär komma senast den 10 januari.
ETF:erna förväntas skapa en våg av investeringar i bitcoin då exempelvis amerikanska investerare och institutioner nu får ett enklare sätt att lägga bitcoin i sin portfölj.
Den amerikanska företagsledaren Michael Saylor, vars mjukvaruföretag MicroStrategy själva köpt på sig enorma mängder bitcoin, har beskrivit ETF:erna som den kanske största nyheten på Wall Street på 30 år.
Ingen pappersprodukt
Ville Runola, vd för kryptomäklaren Northcrypto i Åbo, är övertygad om att åtminstone några av ansökningarna nu får grönt ljus av SEC.
Runola säger att den största betydelsen för investerare är att det skapas kryptofonder som har riktiga bitcoin i grunden.
– I stället för att det konstrueras pappersprodukter med höga avgifter som försöker följa priset på bitcoin så kan institutionernas efterfrågan nu nå ända fram till själva bitcoin. Det här är något man försökt få igenom sedan 2013, säger Runola.
För hela branschen vore ett godkännande av ETF:erna ett intyg på att krypto ses som ett godkänt investeringsobjekt, konstaterar Runola.
– Vi ser att banker i EU och USA börjar titta på möjligheterna att erbjuda krypto direkt till kunderna eller bygga kryptoprodukter. Tidigare har de varit mer skeptiska och försiktiga.
Ville Runola lyfter samtidigt fram EU:s kommande Markets in Crypto-Assets-förordning (MiCA) som skapar ett gemensamt regelverk för kryptobranschen.
– Nu är regelverken väldigt olika i olika EU-länder. Att ett företag är registrerat i ett land betyder inte automatiskt att det får verka i ett annat, och även om du får verka i ett annat land så kanske du inte får marknadsföra dig där.

Lättare att nå utlandet
Det här ska nu lösas med detaljerade och enhetliga regler. Det kan öppna nya marknader även för Northcrypto som kommer att ansöka om MiCA-licens när förordningen trätt i kraft, vilket troligen sker nästa år.
– Om vi till exempel vill marknadsföra oss i Sverige kommer det att räcka med ett anmälningsförfarande. I dag måste vi ansöka om en skild licens eller registrera oss i landet för att göra pr eller leta kunder.
– Samtidigt blir regelverket i EU nu bredare och tydligare. Vi behöver inte fundera på om vi till exempel kan betala ränta på en viss kryptovaluta. MiCA kommer att reglera det, säger Ville Runola.
Om och när SEC ger grönt ljus till Spot Bitcoin ETF:er så är det tänkt att bolagen som utfärdar ETF:erna äger motsvarande mängd bitcoin. Runola säger att de flesta av bolagen som lämnat in ansökan till SEC tänker anlita den amerikanska kryptojätten Coinbase för det.
Men Ville Runola hoppas småningom kunna erbjuda liknande tjänster här, efter att Northcrypto ansökt om licens att agera som förvaringsinstitut.
– Vi har kikat på möjligheten att erbjuda förvaringstjänster för företag så att de via oss kunde bygga exempelvis ETF:er. Ett godkännande av ETF:erna i USA i kombination med MiCA-förordningen gör säkert att efterfrågan också i Europa ökar. Vi har redan diskuterat med kapitalförvaltare och ”family offices” och tror att bankerna kommer med nästa år, säger han.
Kapar institutionerna krypton?
Men hur är det: innebär hela den här utvecklingen att de gamla institutionerna nu kapar kryptorörelsen?
Ville Runola ser det inte så.
– Även om ETF:er lanseras så kan varje person fortfarande välja att själv förvalta och ansvara för sitt eget kryptoinnehav. ETF:erna kommer dessutom att ha högre avgifter än om du köper din egen krypto.
– Jag ser det så att ETF:erna stöder adoptionen av bitcoin samtidigt som det fortsätter att vara en tillgångsklass med förutbestämd inflation och som vem som helst kan äga utan inblandning av tredje part.
Priset på bitcoin har alltså stigit de senaste månaderna. Ville Runola konstaterar att ingen med säkerhet vet hur mycket det handlar om spekulation inför SEC:s beslut, eller hur mycket av prisökningen som kan förklaras med organisk efterfrågan.
På våren inträffar dessutom nästa stora bitcoinhändelse, som kanske redan nu påverkar priset: den förutbestämda halveringen då mängden ny bitcoin som skapas var tionde minut minskar från 6,25 till drygt 3.
Prisökning – åtminstone på lång sikt
Ville Runola är övertygad om att Spot Bitcoin ETF:erna nog kommer att höja priset på bitcoin, bland annat för att pensionsfonder i USA och Kanada redan nu investerat i kapitalfonder kopplade till krypto och i kryptoföretag.
Om pensionsfonderna styr en del av sina kommande investeringar till ETF:erna handlar det om mycket stora summor totalt.
– Frågan är om det syns i bitcoins pris redan i januari eller först om ett år. Men på längre sikt kommer det nog att påverka priset.
Fotnot: För några månader sedan lanserades den första europeiska Spot Bitcoin ETF:en på börsen i Amsterdam, men den är endast tillgänglig för professionella investerare i Storbritannien och Nederländerna.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.