Åbo väljer borgmästare och fullmäktige

Kommunalvalet i Åbo är annorlunda än tidigare. Åbo väljer nu en borgmästare, i alla fall indirekt. Den nya fullmäktigeförsamlingen utser en borgmästare enligt den procedur som det nuvarande fullmäktige slagit fast.
Det blir en politiskt het sommar i Åbo, då en ny borgmästare ska utses. Valresultatet avgör vilket partis borgmästarkandidat som ska inleda förhandlingarna om ett borgmästaravtal. Det parti som får mest röster inleder förhandlingarna om ett borgmästaravtal. Partiets borgmästarkandidat håller i trådarna.
Det spelar ingen roll hur många personliga röster de inför valet utsedda enskilda borgmästarkandidaterna får, partiets totala antal röster avgör. Utöver en borgmästare väljs även tre biträdande borgmästare. Biträdande borgmästare kan man bli trots att man inte varit borgmästarkandidat inför valet. Posterna som biträdande borgmästare delas inte ut i gruppernas storleksordning. Om ett parti inte godkänner borgmästaravtalet, kan det inte få en borgmästarpost.
Borgmästaravtalet som ska förhandlas fram under sommarmånaderna, sannolikt med en två veckors paus, slår fast vilka tre personer som blir biträdande borgmästare samt hur nämndplatserna fördelas. Avtalet godkänns av fullmäktige.
Vem blir Åbos första moderna borgmästare? Den bästa gissningen är att Samlingspartiet fortsätter som största parti och startar upp förhandlingarna efter valet. Om det här scenariot förverkligas, heter borgmästaren Minna Arve.
Samlingspartiet är i dag det största partiet i Åbo. I senast val fick partiet 23,3 procent av rösterna. Mest röster fick partiordförande Petteri Orpo 2749. Över 1000 röster fick också Ilkka Kanerva, Pentti Huovinen och Saara-Sofia Sirén. Borgmästarkandidaten Minna Arve landade på 804 röster. Partiet saknar några starka namn från valet 2017 och i det här valet måste partiet mobilisera sina anhängare, om Samlingspartiet ska fortsätta som största parti. Valförbundet med Kristdemokraterna gynnar Samlingspartiet, även i borgmästarkampen.
Näst störst i Åbo blev i senast val De gröna. Röstmagnet var nuvarande europaparlamentarikern Ville Niinistö. Niinistö som igen är kandidat fick senast 3773 röster, vilket är över 20 procent av partiets röster. Klarar Niinistö, som de senaste åren inte varit så synlig, att nu samla samma mängd röster? De grönas borgmästarkandidat Elina Rantanen kom tvåa i partiet med 1087 röster i senaste val. Senast blev De gröna 3467 röster efter Samlingspartiet. Trots att avståndet kan krympa, skulle det vara en stor överraskning, om De gröna skulle bli det största partiet i Åbo.
SDP, som senast kom på bronsplats, kan få ett kämpigt val. SDP tappade mest av alla för fyra år sedan. Riksdagsledamot Eva-Johanna Eloranta var senast etta inom SDP med 1066 röster. Kan riksdagsledamoten och borgmästarkandidaten Aki Lindén lyfta SDP i Åbo? Lindén fick 5078 röster i Åbo i riksdagsvalet, men det är ingen garanti för framgång i juni.
Vänsterförbundet, som i Åbo kunde kallas Li Andersson-förbundet, har just nu lika många platser i fullmäktige som SDP. Andersson fick senast 6415 röster, vilket gjorde henne till överlägsen röstdrottning i Åbo. Vänsterförbundet har möjlighet att behålla sin position med en stabil kandidatlista med namn som Li Andersson, Johannes Yrttiaho och Timo Furuholm. Borgmästarkandidat Mirka Muukkonen gör comeback i Åbopolitiken.
Sannfinländarna som senast fick 7,4 procent av rösterna och 5 mandat kan ändra på konstellationerna i Åbopolitiken. Hur bra lyckas Sannfinländarna locka sina anhängare till valurnorna? Om partiets nationella stödsiffror förverkligas i Åbo, kommer det att drabba Samlingspartiet, SDP och Centern. Samtidigt kan det gynna De gröna och Vänsterförbundet. Riksdagsledamot Ville Tavio, som senast fick 2102 röster, anger takten för partiets valresultat. Mikael Miikkola torde, oberoende av valresultatet, inte bli Åbos nästa borgmästare.
På delad sjätte plats kom senast Centern och SFP. Centern vann kampen med 18 röster. För Centern blir valet kämpigt. Partiordförande Annika Saarikko saknas denna gång från Centerns lista i Åbo. Om Sannfinländarna lyckas nå framgång i valet, kommer också det att drabba Centern. Jarmo Laivoranta blir inte borgmästare i Åbo.
SFP har möjligheter, men ett fjärde mandat kräver både skicklighet och tur. Ida Schauman, som senast fick 958 röster, saknas. Ulla Achrén, senast 879 röster, och Nicke Wulff, senast 563 röster, blir sannolikt invalda. Borgmästarkandidaten Terhi Vörlund-Wallenius, senast 323 röster och första ersättare, är ett starkt namn för det tredje mandatet. Om SFP får ett fjärde mandat, blir det en hård kamp om platsen.
SFP har flera starka namn, men inget riktigt stort namn. SFP:s profilering i Åbo är relativt allmän och vissa frågor delar partiet. Risken med att man vill stå för allt och alla kan sluta med att man inte står för något eller någon. Kampen om de svenskspråkiga väljarna är hård.
Jethro Rostedt, Rörelse Nu, blir inte borgmästare, men han drar nytta av den synlighet han får som borgmästarkandidat. De röster Rörelse Nu får, är i första hand bort från Samlingspartiet.
Valet i Åbo blir spännande och överraskningar kan vi definitivt förvänta oss.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.