Förflytta dig till innehållet

Åbo universitet ber om observationer – dör tallarna på dina bekanta platser?

Risto Kalliola
Skogsparti med döda tallar.
Har du sett motsvarande fenomen? Åbo Universitet ber dig rapportera.

På senare år har grupper av döda tallar observerats i skärgården och i sydvästra Finland. På kursen i biogeografi vid Åbo universitet kartläggs omfattningen av talldöd och medborgarna ombeds hjälpa till med kartläggningen. Man ber allmänheten rapportera iakttagelser så snart som möjligt.

På döende tallar blir barren bruna på sommaren och faller av på vintern. Skadeområdet kan spridas nästa sommar.

Döende tallar.Risto Kalliola
Döende tallar.

Det förekommer ofta tallgrupper på klippor, men även på sluttningar och i kustområden. I grupper av döda träd förekommer ofta både stora och små träd. Många undrar vad det egentligen handlar om.

– En möjlig orsak till fenomenet är att somrarna blir varmare, speciellt de långa perioderna med hetta. Träden utsätts för påfrestningar som försämrar deras motståndskraft. Försvagade tallar drabbas av svampsjukdomar och barkbaggar, vilket leder till att tallen dör, säger professor Risto Kalliola.

Fenomenet är oroväckande. Dör träden på någon bekant plats eller på din egen tomt och kan talldödligheten öka ännu mer? På Åbo universitet börjar man undersöka fenomenets omfattning genom att kartlägga talldödsfallen i sydvästra Finland.

Rapportera dina observationer så snart som möjligt!

Döende och döda tallgrupper börjar kartläggas i vår på en kurs i biogeografi som hålls av professor Risto Kalliola. Observationsområdet är sydvästra Finland och Åland.

Man hoppas på många medborgarobservationer som hjälp vid kartläggningen. Svar om medborgarnas observationer önskas så snart som möjligt, gärna redan i början av april.

Man kan enkelt rapportera sina observationer via ett frågeformulär på datorn eller mobilen och man behöver inte installera några extra program. Allt man behöver göra är att markera en punkt på kartan och svara på några frågor. I takt med att punkter samlas börjar fenomenets omfattning avslöjas. Man kan också följa svaren i projektets karttjänst.

Via denna länk kan man anmäla sin observation.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter