Förflytta dig till innehållet

Åbo tar i bruk angivarkanal för att komma åt missförhållanden inom vården

Linnea de la Chapelle/SPT

Arkiv/Kim Lund

Direktör Tuomas Heikkinen har haft bråda dagar efter vårdskandalen vid hemsjukhuset Luotsi. Foto: Kim Lund


Direktör Tuomas Heikkinen vid Åbo stads koncernförvaltning har bråttom. I efterdyningarna av vårdskandalen vid hemsjukhuset Luotsi avlöser mötena varandra och stadens tjänstemän har fullt upp med att arbeta med den interna utredningen om vad som gick snett.
För att något liknande inte ska hända igen har staden uppdaterat sina direktiv för hur avtal med utomstående tjänsteleverantörer ska övervakas. Instruktionerna togs i bruk redan år 2018, men man arbetar kontinuerligt med att utveckla dem.
Inom staden kan det finnas hundratals om inte tusentals kontrakt med olika tjänsteleverantörer. Det handlar om allt från mindre entreprenader som att bygga en gata, ploga snö eller sköta en park till omfattande helheter inom social- och hälsovården.
Före år 2018 var övervakningen av hur arbetet sköttes oorganiserad och ansvarsfördelning oklar. Det fanns ingen specifik ansvarsperson med uppgift att följa upp hur arbetet utfördes eller att staden fick det man betalade för. Eftersom det var förvaltningsdirektören som formellt var ansvarig låg ansvaret på honom.
– Vi märkte att rollfördelningen var oklar. Med så många kontrakt hade han ingen möjlighet att granska och kontrollera att avtalen följdes, säger Heikkinen.

Nya direktiv ska göra övervakningen effektivare

I dag har varje kontrakt en utsedd ansvarsperson. Hen ska känna till vad avtalet innehåller och vad som förväntas av den som utför arbetet. Hen ska ta emot reklamationer och hålla stadens ledning informerad om hur entreprenören sköter sig och se till att all dokumentation är i sin ordning så att det inte går som med de oklara dödsattesterna vid hemsjukhuset Luotsi.
Allt det här kan göras på olika sätt, säger Heikkinen.
– Man kan intervjua patienterna eller de anhöriga för att höra om det förekommit olägenheter. Själva vårdsituationen får man inte övervaka men med patientens tillstånd kan man göra stickprov i dennes hem om hen får vård eller service där.
– Poängen är att alla avtal följs upp och att det finns en ansvarsperson för alla kontrakt. Nu kan man inte längre påstå att ansvarsfördelningen är oklar, säger Heikkinen.

Det ska bli lättare att anmäla felaktigheter i vården

En nyhet för i år är det som Heikkinen kallar för en angivarkanal. Kanalen testas i år internt inom staden och nästa år är det meningen att den öppnas för allmänheten. Det är ett elektroniskt verktyg på stadens webbplats där man anonymt kan anmäla missförhållanden och olägenheter.
Den skiljer sig från stadens responstjänst så till vida att man via den endast ska anmäla allvarliga fel hos tjänsteproducenterna och inte missnöje med till exempel gatuunderhåll eller försenade bussar, säger Heikkinen.
– Anmälningarna kommer direkt till stadens ledning och framkommer det allvarliga felaktigheter eller direkta lagstridigheter tar vi omedelbart itu med dem eller kontaktar polisen.
Åbo stad har också inlett en intern utredning med anledning av brottsmisstankarna mot hemsjukhuset Luotsis ledning. Stadsdirektör Minna Arve har meddelat att hon inte deltar i utredningen eftersom hennes mamma deltog i beredningen av hemsjukhuset Luotsis val till serviceproducent av terminalvård i hemmet år 2010.

Vilken är då Regionförvaltningsverkets roll?

Regionförvaltningsverket ska övervaka städer och kommuner.
Från Regionförvaltningsverket uppger man att verket inte har möjlighet att systematiskt övervaka att kommuner och städer sköter sina övervakningsåtgärder när det gäller kvaliteten på vårdtjänster.
Däremot ingriper verket i efterhand, det vill säga efter att verket har fått en anmälan om att något inom vården inte står rätt till.
När det gäller det aktuella hemsjukhuset har inga sådana anmälningar eller klagomål lämnats in till Regionförvaltningsverket, som skulle ha föranlett några åtgärder under åren 2011–2014.
LÄS OCKSÅ:
Kjell Wennström: Stadens kontroll har blivit bättre men jag har dåligt samvete för vad som har hänt

”Det såg inte ut som ett seriöst sjukvårdsföretag”

 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter