Åbo svenska pensionärsklubb utnämnd till årets IT-förening

Att medlemmarna i Åbo svenska pensionärsklubb är IT-verksamma är det ingen fråga om. När ÅU träffar några av dem pratar de ivrigt och brett om datorunderhåll och surfplattor, om ”moln” och om ”smarten” (smarttelefonen).
Det här är dels tack vare det breda kursutbudet inom IT, som ÅSP ordnar för både medlemmar och utomstående i samarbete med Svenska folkskolans vänner.
Sedan starten år 2016 har cirka 500 personer deltagit i kurserna. Igår på torsdagen tog föreningen emot utnämnandet för årets IT-förening 2020.
Från hålkort till videosamtal
Det var Göran Långstedt som för cirka fem år sedan och av eget intresse konstaterade att klubben behöver kurser i IT. Fram till dess hade ÅSP fört ett samarbete med Folkhälsan, där klubbmedlemmar kunde vända sig till en mottagning för specifika problem eller frågor gällande teknologi.
Långstedt, som har en bakgrund i kemi, gick sin första IT-kurs redan under sin tid vid Åbo Akademi. Det var på den tiden då hålkort ännu användes. Kursen som Långstedt gick var den sista vid universitetet att tillverka dem.
– Det var verkligen andra tider det.
”Barnbarnen förklarar så man känner sig dum”
Ett intresse hade alltså funnits länge för den numera 76-åriga Långstedt, klubbens IT-koordinator. När båda hans döttrar flyttade utomlands blev bland annat Skype en central del av hans liv.
– Man hör många äldre som säger ”jag har ungdomar som sköter det där”. Det är helt åt pipan.
Därför tog han för cirka fem år sedan kontakt med IT-experten Pasi Holmberg vid Finlands svenska ungdomsförbund, för att sätta igång en mer intrikat utbildning för andra teknologiintresserade.
– Ibland förklarar barnbarn på ett sätt som får en att känna sig dum. Men Pasi har stort tålamod, han är utan vidare bäst, säger Ingalill Karlsson,som är medlem i ÅSP.

Det började med en kurs i telefonanvändning – vilken telefon som helst, också en osmart gammal Nokia. Numera ordnas fyra till fem kurser per termin i bland annat datorunderhåll, användning av smarttelefon och surfplatta, och hur man sköter sina bankärenden, på både grund- och fortsättningsnivå.
Idag har ÅSP både en egen hemsida och en Facebook-grupp. Styrelsens bokföring sker online, och deras arkiv har flyttats till Google drive (”molnet”).
Den individuella kunskapen varierar, men de flesta medlemmar äger åtminstone en smarttelefon. Karlsson säger själv att hon hör till dem som inte kunde mycket innan kurserna.
– Jag är det där ö:et som inte var insatt från början. Men så småningom har jag lärt mig. Och det är väl bra för andras självförtroende att ha en nybörjare i gänget.
Kanske undantagsvis äger Carita Isaksson både en smarttelefon och en surfplatta, och har haft bägge sedan länge. Men till och med för en IT-van person som henne har kursinnehållet varit givande.
– Jag har haft mest nytta av att lära mig om hur man sköter sin dator. Hur man uppdaterar den, håller den i skick och så.
Vi ses på Teams
Efter coronavårens tillfälliga paus är kurserna igång som vanligt igen. Just nu ordnas de visserligen för max tio personer åt gången.
Å andra sidan har kursen i användning av olika videokonferens-program nu kommit till särskild nytta.
Precis när det är dags att ta en bild ringer någons telefon. Carita Isaksson höjer handleden till örat. I sin smartklocka svarar hon, ”hallå?”.
Undertecknad ÅU-skribent konstaterar, lite genant och tyst för sig själv, att den egna IT-kunskapen inte riktigt når upp till samma nivå.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.