Förflytta dig till innehållet

Åbo stads budskap –bygg inte i Åbo

Åbo stads byggnadstillsyn är et sorgligt kapitel. Hur är det ens möjligt att staden endast levererar undanflykter och inte lösningar?

Åbo stads byggnadsinspektion har haft stora problem i många år. Egentligen räcker det inte med att beskriva situationen med orden stora problem. Det handlar om politisk ignorans och förvaltningsmässig inkompetens.

Problemen med bygglovens behandlingstid har fortsatt i många år, så många år att det har funnits många möjligheter att åtgärda de stora bristerna, men staden kommer fortsättningsvis med bortförklaringar.

ÅU kunde berätta om en familj i Åbo som väntade i 270 dagar på sitt bygglov. Under denna tid begärden staden 19 gånger om att få olika kompletteringar. Brygglovsprocessen blev både besvärlig och dyr. Det här är bara ett av många exempel på att byggnadstillsynen i Åbo inte klarar av att hantera bygglovsprocessen.

Byggnadsinspektion är i många fall stadens ansikte utåt. Åbo har valt att dölja ansiktet och i stället visa rumpan åt dem som vill bygga. Har en stad verkligen råd eller ens juridisk rätt att behandla sina invånare med så stor likgiltighet?

För många är det ett av de största ekonomiska besluten i livet att bygga eller renovera ett hem. Att i detta sammanhang råka ut för Åbo stads söndriga byråkrati är inte skäligt.

Den nytillträdda vice borgmästaren Heikki Pälve säger till ÅU att Åbo stad redan satt in åtgärder för att förkorta den överlånga väntetiden på bygglov. I november fanns 900 bygglovsansökningar i kö och väntetiderna var orimligt långa.

Pälve säger att Åbo är en stor stad med otroligt många bygglovsansökningar, så i enskilda fall kan något gå fel. Men det är viktigt att se på helhetssituationen och minska på de här enskilda fallen, så att de inte sker så ofta som i dag.

Vice borgmästarens förklaringar om att Åbo är en stor stad vilket bidrar till bekymren med byggnadstillsynen, kan närmast tolkas som att viceborgmästaren hade otur när han tänkte till. Ju större stad det handlar om, desto större möjligheter torde det finnas att göra omorganiseringar. Dessutom är nog inte Åbo en speciellt stor stad, om man tittar på kartan för Norden eller Europa.

När byggnadstillsynen inte fungerar förlorar staden invånare och inkomster.

Åbo stad är sämst i klassen då det gäller befolkningsutvecklingen i stora städer i Finland. En av huvudorsakerna till den tröga utvecklingen finns uppenbarligen i Åbo stads trasiga förvaltningsprocesser.

Bostadsbyggandet i Åbo har, trots byggnadsinspektions tröghet, de senaste åren varit livligt. Samtidigt kunde ännu flera byggföretag ha visat intresse för Åbo, om inte staden skulle vara vida ökänd för sin osmidiga och långsamma bygglovsprocess. Färre byggföretag betyder också mindre skatteintäkter för staden.

Företag inom byggnadsplanering undviker projekt i Åbo, eftersom Åbo stad har ett dåligt rykte. Åbo stads grannkommuner, i synnerhet S:t Karins, kan delvis tacka Åbo för sin stora befolkningsökning.

Det är positivt att Åbos grannkommuner växer, men också Åbo som är hela regionens motor, behöver nya invånare och attraktiva bostäder.

Åbo har potential att växa och vara en av Finlands mest attraktiva städer. Därför är det viktigt att stadens interna processer inte skamfilar stadens anseende.

Problemet med bygglovsprocessen handlar inte mera enbart om byggnadstillsynen i staden. Trasslet försätter hela staden i ett dåligt sken eller vid det här laget i ett mörker med en dyster framtid. Det är dags för den högsta ledningen i staden att agera.

Om det finns ett politiskt ansvar hos någon i Åbo stad, är det nu definitivt rätt tidpunkt att ta det ansvaret.

Åbo stad och de ansvariga bör titta sig i spegeln och fundera på hur det ha kunnat bli så här. Det är senast nu dags för Åbo stad att visa att man är en seriös och pålitligt offentlig aktör och samarbetspart, även inom byggnadsinspektion.

I en tävling om vilken organisation som är årets slingerbult, utgår Åbo stad för tillfället som överlägsen vinnare.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter