Åbo stads anställda reste för över 1 miljon – internationellt samarbete är inte gratis


Minna Arve deltog i två stora internationella klimatmöten i fjol. Det ena i New York och det andra i Madrid. Foto: privat
År 2018 reste Åbo stads anställda för åtminstone 1,2 miljoner euro. För årets tio första månader i fjol var summan drygt 1 miljon vilket betyder att den sannolikt landade på ungefär samma nivå som året innan vid årets slut.
Summorna inkluderar resor som registrerats Åbo stads bokföringssystem för resor. Eventuella resor som politikerna gör på stadens bekostnad nämnderna gör registreras inte här.
Men är det här mycket eller lite? Som jämförelse kan nämnas att det i Tammerfors som har ett par tusen fler anställda än Åbo, restes det för cirka 2,5 miljoner euro år 2018 och under de elva första månaderna år 2019 för cirka 2 miljoner euro.
Också resor långt bort
Både 2018 och 2019 var det koncernförvaltningen och bildningssektorn som stod för de allra flesta resorna.
Resorna gjordes både inom Finlands gränser och till andra länder.
De flesta till Europa och Skandinavien men bland resmålen fanns också Sydkorea, Hongkong, Japan, Kanada, Kenya, Kina, Qatar, USA, Ukraina, Ryssland, Thailand, Singapore och Namibia.
Bildningssektorn toppar statistiken
Sett till antalet resdagar toppar bildningssektorn statistiken med hela 1449 dagar år 2019 och 1657 dagar år 2018. Siffrorna gäller för januari – november.
Bildningssektorn direktör, Timo Jalonen, konstaterar att i genomsnitt 5 personer inom bildningssektorn varje dag är på resa någonstans.
– I allmänhet har resorna i efterhand visat sig vara nyttiga, men det har också funnits misslyckades resor, säger Jalonen och minns för egen del en resa till ett av grannländerna där tanken var att bekanta sig med olika skolor medan värdarna istället ville ta med sina gäster på olika tillställningar.

ÅU-foto
Alla anställdas resor fördelade sig i fjol så här: Ungefär en fjärdedel av resorna bestod av inrikesresor och resten, det vill säga tre fjärdedelar var utlandsresor.
Av utlandsresorna gick ungefär 43 procent till olika orter i Europa, 16,5 procent gick till länder i Skandinavien och nästan 11 procent av resorna gick till Asien.

Helena Mikkola tycker att det är viktigt att skolorna har ett internationellt samarbete. Foto: Monica Forssell
Helena Mikkola ansvarar för internationella ärenden inom bildningssektorn i Åbo.
Hon förklarar de förhållandevis höga siffrorna för just bildningssektorns del med att det inom grundskolorna och andra stadiets utbildningar i Åbo finns mycket internationellt samarbete med skolor och yrkesskolor i andra länder.
Åbo deltar också i många olika samarbetsprojekt som delvis finansieras av Utbildningsstyrelsen och EU.
Vissa resor företas av bara lärare och tjänstemän inom bildningen och andra av lärare och studerande.
– Den övergripande idén med det internationella samarbetet är att hänga med i utvecklingen globalt och att utveckla både det egna bildningsväsendet och samarbetsparternas.

Oona Leivo, studerande vid Åbo yrkesinstitut, serverade cocktailar på Finlands ambassad i Bangkok. Foto: Niina Vahtera
I fjol gjordes bland annat en resa till Thailand där tre studerande vid restauranglinjen på Åbo yrkesinstitut tillsammans med sin lärare besökte Finlands ambassad i Bangkok. Resan betalades delvis av Utbildningsstyrelsen.
I resan deltog också några studerande från en yrkesskola i Rovaniemi och en lärare från Raseko, Reso. Åbo stads andel av resan, som varade en månad, kom att kosta 1700 euro.
– Studerandena fick helt nya möjligheter att bekanta sig med representationsmiddagar på ambassadnivå, vilket inte är möjligt att erbjuda i Åbo, säger Mikkola.

Kockstuderande Eetu Tolppanen och Mikko Laakonen i ambassadens kök. Foto: Niina Vahtera
Studerandena fick delta i tillredandet och serverandet av mat på ambassaden som gästades av bland annat representanter för det thailändska undervisningsministeriet.
Dessutom fick de prova på thailändskt arbetsliv då de också jobbade på ett femstjärnigt hotell i Bangkok.
– Som chef för internationella ärenden är jag förstås lite jävig men jag hävdar nog att det internationella samarbetet är mycket viktigt inom bildningen. Om varken våra lärare eller studerande skulle ha möjlighet att bekanta sig med verksamhet utomlands så skulle vår konkurrenskraft nog lida, säger Mikkola.
Men med dagens teknik och möjligheter att mötas över nätet, måste man överhuvudtaget resa?
– Ja det måste man, tycker jag. För att förstå en annan kultur och kunna jämföra med den egna bör man vara på plats. Till det räcker inte internet. Det handlar också om jämlikhet och att skolan bidrar till att också barn och unga från mindre bemedlade familjer får möjlighet att se ens något av världen, säger Mikkola.
Själv besökte Mikkola å tjänstens vägnar för två år sedan bland annat Namibia.
Resan till Namibia handlade om ett samarbete kring volontär- och utvecklingsarbete.
– Vi hoppas att samarbetet med Namibia ska leda till att våra lärare och studerande ska kunna åka dit på utbyte, säger Mikkola.
Klimatfrågan bör väga in när beslut om resor fattas
Enligt Timo Jalonen är det inte av ekonomiska skäl nödvändigt att banta på resandet. Däremot finns det orsak att ur ett klimatperspektiv noga granska hur mycket resor det görs med flyg.
– På den punkten finns det all orsak att banta, säger Jalonen. Något exakt mål för hur mycket bildningssektorns resor ska minska finns ändå inte. Men varje fall ska granskas noga.
– Fast till exempel till Pakistan går det inte att skicka någon med tåg. Då måste man helt enkelt flyga.
De olika sektorernas utlandsresor 2019 (januari – november)
Välfärdssektorn 10 resor, totalt 44 dagar
Stadsmiljösektorn: 61 resor, totalt 219 dagar
Koncernförvaltningen och servicecentren 263 resor, 989 dagar
Bildningssektorn 254 resor, 1449 dagar
Fritidssektorn 123 resor, 541 dagar
Egentliga Finlands räddningsverk 61 resor, 230 dagar
”Åbo har nytta av internationellt samarbete”
Koncernförvaltningen gjorde sammanlagt 263 resor i fjol (januari-november). Här syns också stadsdirektör Minna Arves resa till klimatmötet i New York i september.
Arve deltog också i klimatmötet i Madrid i december.

Minna Arve deltog i två stora internationella klimatmöten i fjol. Det ena i New York och det andra i Madrid. Foto: privat
Stadsstyrelseordförande Lauri Kattelus säger att han inte kan ta ställning till om de totala utgifterna för resorna som görs av Åbo stads anställda är att betrakta som rimliga, men ur verksamhetens synvinkel verkar de vara på en vettig nivå.
– Jag har den uppfattningen att alla resor övervägs noggrant. Mycket av det som en stad gör sker i samarbete med andra aktörer antingen i det egna landet eller utomlands och då är det naturligt att det innebär en del resande.
Vänsterförbundet hoppas på stramare tyglar
Kritiska åsikter beträffande resandet finns dock också. Vänsterförbundets stadsstyrelseledamot Jaakko Lindfors tycker att allt som inte har att göra med stadens kärnservice bör synas i sömmarna.
– I dessa tider då en majoritet av fullmäktigeledamöterna nyligen har röstat för nedskärningar i hälsovården, utbildningen och kollektivtrafiken måste man förhålla sig kritiskt till alla sådana kostnader som inte är livsviktiga för stadens närservice.
Enligt Lindfors är det också problematiskt att flera av stadens nämnder, tillsammans med tjänstemän, nyligen har deltagit i resor utomlands och på det viset förorsakat staden stora kostnader.
Ungdomsnämnden, idrottsnämnden, den regionala avfallsnämnden och stadsmiljönämnden gjorde i fjol exkursioner utomlands i fjol. Kostnaderna för deras resor landade på cirka 130 000 euro.
”Det handlar också om att kunna erbjuda våra ledande tjänstemän möjlighet att knyta värdefulla kontakter”
På frågan vilken nytta Åbo har av att stadsdirektören deltar i till exempel ett internationellt klimatmöte i USA svarar Kattelus så här:
– Klimatmötena är också ett sätt för Åbo att profilera sig, utbyta kunskap och få synlighet för de val som Åbo har gjort. Åbo har, till och med i ett globalt perspektiv, mycket ambitiösa klimatmål som också delvis uppnåtts. Åbo kan vara en föregångare som visar vägen åt andra och på det viset dra sitt strå till stacken, samtidigt som vi marknadsför staden på ett positivt sätt.
– Det handlar också om att kunna erbjuda våra ledande tjänstemän möjlighet att knyta värdefulla kontakter.

Grafik: Marcus Backlund, källa: Åbo stad
Arve själv säger att städernas betydelse som globala aktörer hela tiden växer.
– Särskilt då det gäller klimatfrågan har städerna en betydande roll, och den kommer knappast att minska i framtiden.
Enligt Arve är Åbo en föregångare då det gäller klimatfrågor och därför har Åbo inte bara en chans utan också en skyldighet att visa exempel, sporra och inspirera andra städer och till och med hela nationer.
– Jag är helt övertygad om att Åbo har nytt av att delta i internationella nätverk och möten, säger Arve.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.