Åbo stad vill utveckla Gamla Stan – öppna andra gränder förutom Brinkalas innergård, föreslår stadsplaneringsdirektör

Gamla Stan i Åbo, har vi en sådan, kanske både turisten och Åbobon frågar sig.
Javisst, området kring Domkyrkan och Gamla Stortorget blir svaret många ger.
Åbo stad vill mer. Staden både breddar begreppet geografiskt och tänker ge det en större tyngd de närmaste åren.
I slutet av november kan ärendet dyka upp på stadsstyrelsens bord nästa gång.
Arbetet började redan under förra fullmäktigeperiodens början, 2017. Då lät Åbo göra en vision för ”Centrum och Gamla Stan”, med illustrationer, kartor och planer för vad som kunde utvecklas, vad som kunde byggas, hur man kunde samarbeta med olika aktörer.
– Då visste vi ännu ingenting om att Rettigs tobaksfabriksbyggnad ska bli Konstens hus. Nu passar det precis in i planerna, konstnärerna är också viktiga aktörer i sammanhanget, säger stadsplaneringsdirektören i Åbo, Timo Hintsanen.
– Vi har redan innan från stadens sida efterlyst ett slags kulturcampus, då vi eller universiteten redan har ett Hälsocampus och ett teknologiskt campus. Men kulturcampus måste inte vara knutet till en viss adress, det är mer som ett nätverk där även Åbo yrkeshögskolas konstakademi i gamla repslageriet ingår.
Sedan avstampen 2017 har saker hänt. 2020 skapades ett samarbetsorgan där staden och samarbetspartners ”produktutvecklat” idéer kring Gamla Stan.
– Universiteten är i en central roll, liksom ÅA-stiftelsen och stiftelsen Suomen Yliopistosäätiö som äger många byggnader i universitetskvarteren.
– Kyrkan är också en part. Liksom vi från stadens sida vill få mer liv i kvarteren och öppna de stängda dörrarna vill församlingen öppna upp Domkyrkan för mer verksamhet.

I Brinkalahuset, Gamla Rådhuset och Hjeltska huset – som staden alla äger– finns hyresgäster och viss verksamhet, men det är sällan kvarteren sjuder av liv. Egentligen är det mest kring julmarknaden och den medeltida marknaden som Gamla Stortorget-miljön kvarteren lever upp.
– Stadens roll är att aktivera, möjliggöra, inspirera. Det är sedan andra aktörer som skapar verksamheten.
– Men i vår roll ingår att skapa förutsättningarna. Kunde vi till exempel öppna några gränder så att inte Brinkalas innergård och de andra innergårdarna var som slutna rum, det kunde locka mer?
Hintsanen har samma förmiddag träffat Raumo fullmäktigeledamöter som besökte Åbo. Till dem måste han säga att han är lite avundsjuk.
– Den gamla stan i Raumo sjuder av liv. Där finns gallerier, caféer, butiker, flanörer. Det är i den riktningen vi vill komma i Åbo också.
Vi kan jämföra med Gamla Stan i Stockholm eller Tallinn… men på tal om dessa jämförelser får vi ett bekymmer.

Var finns egentligen Gamla Stan i Åbo – hur ska man veta att man är i den?
– Vårt begrepp har breddats. Vi väljer att se Gamla Stan som ett område på båda sidor om ån, utgående från Gamla Stortorget och Biskopsgatan-kvarteren så finns Gamla Stan längs åstranden på den västra sidan ända till Fortunakvarteret, på östra sidan förbi Aboa Vetus Ars Nova och upp mot Vårdberget.
– I den tidigare visionen vi jobbade med var avgränsningen Gamla Stortorget-området och universitetskvarteren ända mot Tavastgatan, men det blev fel.
– Man ska veta att man är i Gamla Stan på grund av stämningen. Skyltning kan förstås vägleda, belysningen kan vara av en viss modell och sådana yttre attribut påverkar.
– Men det viktigaste är stämningen. Vi vill få en livfull Gamla Stan, men vi vill inte skapa ett evigt festivalområde. Målsättningar och konkreta åtgärder för att komma vidare ska presenteras för stadsstyrelsen om cirka en månad.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.