Åbo stad vill köpa Rettigs gamla tobaksfabrik – Konstens hus ska ge liv i det gamla Åbo

Åbo är nu mycket nära att få ett Konstens hus. Men ägaren blir en annan än det ursprungligen var tänkt. I stället för stiftelsen Pro Manilla är förslaget till stadsstyrelsen på måndag att Åbo stad köper Rettigs gamla tobaksfabrik på Nunnegatan av Stiftelsen för Åbo Akademi för tolv miljoner.
Pro Manilla tar hand om verksamheten och öppnar upp fastigheten för konstnärer och kulturarbetare. I huset ska det finnas ateljéer, arbetsrum, gallerier och ordnas utställningar och teaterföreställningar. Det ska också finnas rum för kaféer och restauranger.

Lösningen betyder att Åbo stad nu helhjärtat kan gå in för att utveckla det gamla Åbo och få liv i området kring Gamla Stortorget, säger borgmästare Minna Arve. (Saml).
– Åbo har en lång tradition som kulturstad och det här stärker ytterligare vår profil. Vi vill liva upp kvarteret runt Gamla Stortorget och öppna det för allmänheten. Konst och kultur berikar invånarnas liv och det är stadens uppgift att erbjuda konstnärer och kulturarbetare möjligheter att utöva sin verksamhet.
Hon tittar ut genom fönstret på femte vången och blir nästan lyrisk över vad hon ser.
– Härifrån ser man vilka fantastiska förutsättningar och möjligheter det finns att utveckla kvarteret. Här rör sig nog människor, men inte tillräckligt. Nu ska det bli liv här igen.

En fördel med att det är Åbo stad som äger fastigheten är att det är lättare att få liv i kvarteret då det är en och samma ägare, säger kanslichef Tuomas Heikkinen.
I borgmästaravtalet finns också en försäkran om att Åbo ska få ett kulturcentrum och affären gör att det löftet nu uppfylls samtidigt som den passar bra in i stadens utvecklande av centrumområdet som är ett av stadens spetsprojekt.

För Pro Manilla är lösningen också optimal. Stiftelsen har lång erfarenhet av konst- och kulturarbete i och med att man har hand om verksamheten i Manillahuset på Östra Strandgatan. Att staden nu blir en samarbetspartner gläder stiftelsens ordförande Benito Casagrande och styrelsemedlemmen Maija Palonheimo.
– Vi har länge planerat hur man kunde få liv i den gamla tobaksfabriken och oroat oss för att en privat investerare köper fastigheten och gör om den till hotell. Nu kan vi bevara de historiska värdena och stärka Åbos kulturhistoriska identitet. Affären innebär samtidigt en nystart för det gamla Åbo.
– Vi har en gemensam målsättning med staden som känner till kulturfältet och har ett färdigt uppbyggt nätverk med konstnärerna. För oss är det här är en mycket bra lösning.

Tanken är att det bildas ett fastighetsbolag som äger den 8 000 kvadratmeter stora fastigheten och tomten. Hyresarrangemangen är ännu olösta och det krävs ett skilt styrelsebeslut om stiftelsen ska betala hyra till fastighetsbolaget eller direkt till staden och vad det ska kosta för konstnärerna att flytta in.
Klart är i alla fall att de kulturarbetare som i dag är inhysta i Barkers gamla textilfabrik i Raunistula flyttar till Rettighuset den första januari.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.