När föräldraskapet brister – Åbo stad vill bli bättre på att hjälpa familjerna


ÅU-foto
I oktober i år fanns knappt 400 omhändertagna barn i Åbo och inom barnskyddets öppenvård fanns ytterligare 1 472 klienter.
I fjol omhändertogs sammanlagt 67 barn.
Siffror från oktober i år visar att 35 Åbobarn hade omhändertagits dittills i år. Det är en minskning från i fjol vid samma tid, då 42 barn hade omhändertagits. Samtidigt har allt fler ungdomar de senaste åren blivit klienter inom barnskyddet.

Sirpa Kuronen, direktör för familje- och socialservicen i Åbo, säger att mycket handlar om problem i familjerna. Foto: Carina Holm
Sirpa Kuronen, direktör för familje- och socialservicen i Åbo, säger att mycket handlar om problem i familjerna.
– Föräldrarna kan ha mentala problem, missbruka droger eller ha andra problem som gör att det brister i föräldraskapet, så att de inte klarar av sin roll som uppfostrare, eller att kort och gott vara föräldrar. Därför är familjearbetet så viktigt.
Ännu mer förebyggande arbete
Vid årsskiftet ritas Åbo stads socialarbete om.
Syftet är att satsa ännu mer på förebyggande arbete och att nå familjerna i ett betydligt tidigare skede än då enda utvägen är att ett barn måste omhändertas.
Hjälp finns redan nu att få till exempel för en småbarnsfamilj med utslitna föräldrar.
– Sedan 2015 kan barnfamiljer få hemhjälp. Via rådgivningen kan familjen efter en behovsutredning få en servicesedel som kan användas för hemhjälp för att underlätta vardagen.
I oktober i år hade 350 Åbofamiljer beviljats hemhjälp.
– Det kan handla om en ensamstående förälder som blir sjuk, unga familjer utan socialt nätverk, familjer som får tvillingar eller trillingar, eller familjer där en vuxen drabbas av utmattning.
Bättre beredskap vid rådgivningarna
Kuronen betonar att tröskeln att söka hjälp ska vara låg.
– Samtidigt är det svårt att hjälpa om vi inte får några signaler från familjen om att den skulle behöva hjälp.
Därför har barnrådgivningarnas beredskap att se hjälpbehovet förbättrats.
Vid hembesöken undersöker man inte bara bebisens hälsa utan hela familjens välmående.
Också inom skolhälsovården görs breda hälsoundersökningar.
– I fortsättningen vill vi arbeta ännu mer så att familjerna verkligen känner att de får hjälp. Ett mångprofessionellt team med till exempel en socialarbetare, en familjearbetare och en familjterapeut ska jobba tillsammans med familjen. Familjen får en allt större roll att vara med och hitta roten till problemen.
Bättre dialog med klienterna
Sirpa Kuronen talar om en bättre dialog med klienterna.
Familjearbetet och det öppna barnskyddet delas från årsskiftet in i tre regionala enheter: södra, västra och norra enheten, i stället för de sex enheter som finns i dag. Större enheter ska göra att staden kan reagera mer flexibelt och använda resurser där de behövs.
Inom enheterna ska samarbetet mellan barnrådgivningen, hälsovården, småbarnspedagogiken och skolorna vara tätt, både i praktiken och också virtuellt.
Hur blir det med servicen på svenska?
– Arbetet på svenska fungerar på samma sätt som i år, jag hoppas att vi till och med kan förbättra det lite. I större och färre regionala enheter borde möjligheterna att hitta personal som talar svenska vara större. Vi kan också koncentrera den.
Tillgången till socialarbetare och socialservice borde inte försämras i och med reformen, betonar hon.

Sirpa Kuronen, direktör för familje- och socialservicen i Åbo, vill att familjerna ska få stöd i ett så tidigt skede som möjligt. Foto: Carina Holm
Familjeterapi blir allt viktigare
Sirpa Kuronen talar mycket för nätverken kring klienterna.
– Familjearbetarna ska samarbeta med småbarnsfostran, skolorna och skolhälsovården. En viktig bit är familjerådgivningen och familjeterapeuten.
Man utgår från klientens egna resurser och nätverk. Allt mer arbete ska göras hos klienten, eller där klienten rör sig, till exempel så att träffar ordnas på dagis eller i skolan i stället för på socialarbetarens kontor.
Mer familjer för placerade barn
Genom att organisera om vill staden att de som jobbar inom socialarbetet ska få mer tid för klienterna. Det arbete som görs ska också vara mer kostnadseffektivt.
– Att placera omhändertagna barn är mycket dyrt. Också därför är det viktigt att hjälpa familjerna så tidigt som möjligt.
Strävan är att allt fler omhändertagna barn ska placeras i familjer i stället för på barnhem eller andra institutioner.
Den här hösten är första gången som staden har lyckats placera mer än hälften av de omhändertagna barnen i familjer, efter flera års arbete i den riktningen.
Socialarbetet i Åbo 2019–
Tre nya ansvarsområden införs: Barnfamiljer och barnskydd, vuxensocialarbete samt servicestyrning, där man till exempel jobbar med social kreditgivning och utbetalningar av andra stöd samt klienter som behöver socialarbete under kort tid.
Barnskyddets öppenvård delas in i tre regionala enheter: södra, västra och norra enheten.
Servicebyrån finns på Slottsgatan 23, men också i Kråkkärret och Perno finns personal.
Ett mångprofessionellt team ska jobba med klienterna.
Personalen ska få mer stöd av sina chefer.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.