Förflytta dig till innehållet

Åbo stad trånar efter entimmeståget – för varvet har en snabb tågförbindelse ingen avgörande betydelse

En snabb tågförbindelse mellan Åbo och Helsingfors skulle vara en trevlig bonus – men den nuvarande förbindelsen fungerar också fint. Det säger några tågresenärer som står på Kuppis tågstation i Åbo och väntar på tåget mot Helsingfors.

Marja Huhtala på Kuppis tågstation i september 2018. Foto: Mikael Piippo/SPT


— Jag tar hellre tåget än kör bil. På tåget kan jag jobba medan jag reser men i bilen kan jag högst tala i telefon, säger Marja Huhtala som jobbar inom it-branschen och som varit på arbetsresa i Åbo.
För tillfället räcker en tågresa mellan Åbo och Helsingfors lite under två timmar. Huhtala är nöjd med förbindelsen men konstaterar att snabbare tåg skulle kunna göra tågtrafiken mer lockande för folk som i dag väljer bilen som färdmedel.
— Då skulle det vara ännu lättare att åka hit till Åbo och man skulle kanske inte ens behöva använda en hel arbetsdag till besöket, säger hon.

Jussi Konttinen på Kuppis tågstation i september 2018. Foto: Mikael Piippo/SPT

Nästa: Karis

Karisbon Jussi Konttinen är inne på samma linje som Huhtala. Han gillar också att åka tåg eftersom han kan använda restiden till nytta. Konttinen studerar allmän litteraturvetenskap vid Åbo universitet och på tåget kan han till exempel bläddra i sina kursböcker.
— Jag har nyligen börjat studera och tågresan på ungefär en timme passar mig riktigt bra, säger Konttinen som valt att bo kvar i Karis för att kunna vara nära sina barn som bor på samma ort.
— En snabbare tågförbindelse skulle innebära att mina resedagar blir lite kortare, vilket naturligtvis skulle vara trevligt, men det här passar mig också riktigt bra.
Det är å andra sidan möjligt att alla tåg mellan Åbo och Helsingfors inte stannar i Karis om den snabbare förbindelsen blir av.

Snabbare tåg, fler turister?

Åbo stad har trånat efter en snabb tågförbindelse till och från Helsingfors redan i flera år. I en intervju för SPT i mars konstaterade Åbo stadsdirektör Minna Arve att det så kallade entimmeståget mellan städerna är ett av Åbos spetsprojekt.
Också stadens turistdirektör Anne-Marget Hellén ser stora fördelar med en förkortning av restiderna till och från huvudstadsregionen.
— För oss skulle det vara hemskt viktigt, till exempel med tanke på Finnairs direkta flygförbindelser till Asien. Vi försöker få så kallade stopover-resenärer att stanna i Finland i några dagar, och då är det viktigt att de enkelt kan ta sig till Åbo, säger Hellén.
— Om man till exempel bara har en dag tid och vill komma på en konstutställning till Åbo kan restiden vara avgörande för beslutet om man väljer att åka eller inte.

Få pendlar till Åbovarvet

Skeppsvarvet Meyer Turku som ligger i stadsdelen Perno i utkanten av Åbo har cirka 1 900 anställda och dessutom en hel del underleverantörer. Enligt uppskattningar från Meyer Turku besöks varvet dagligen av ungefär 3 800 personer.
För varvet är en snabb tågförbindelse mellan Åbo och Helsingfors ändå ingen hjärtesak. Åbovarvets kommunikationschef Tapani Mylly säger att endast en väldigt liten del av varvets anställda pendlar till arbetet.
— Vår orderbok sträcker sig så långt in i framtiden att vi vill rekrytera människor för en längre tidsperiod än några få år. Vi vill uppmuntra folk till att flytta till Åbotrakten och skapa en relation till det här landskapet. Det går naturligtvis att pendla också men det är få som gör det, säger Mylly.
Järnvägens betydelse är förhållandevis liten också för Åbovarvets materialtransporter. Enligt Mylly är det endast stål som fraktas till varvet med tåg. Största delen av materialet som kommer till varvet från andra delar av Finland fraktas med långtradare.
Mylly påpekar ändå att Åbovarvet har ett stort nätverk av samarbetspartner i huvudstadsregionen och konstaterar att en snabbare tågförbindelse skulle förkorta arbetsresorna för en del anställda. Om representanter för varvet ska åka utomlands på arbetsresa brukar de allt som oftast hoppa på flyget redan i Åbo och fortsätta sin färd från Helsingfors-Vanda flygplats.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter