Åbo stad ska väl också tänka på egna parkeringsintäkter och inte bara serva p-bolag?

Så är den då öppen, torgparkeringen under Salutorget i Åbo. Det finns säkert många som är intresserade av att utnyttja möjligheten att parkera gratis där, ända fram till julafton. Andra struntar i det hela, somliga är sura för att det alls blev ett parkeringsgarage under torget.
Det är lite så att man också får en känsla av tomhet. Vad ska vi nu tvista om då det gäller Åbo centrum? Diskussionen om hur Salutorget ska se ut och om det ska bli ett parkeringsgarage eller inte har ju pågått sedan… nå, nästan alltid.
Åbo stad plockade för knappt tjugo sedan år fram en plan för en ansiktslyftning av torget. Det var den planen som gav det centrum som Åbo har i dag (eller närmare bestämt haft fram till nu). Då låg torgparkeringsvisionen i halvdvala, men blev snabbt igen högaktuell.
Eftersom Åbo är Åbo, så brukar allt det stora i beslutsväg också åka en sväng via någon domstol. Det började i förvaltningsdomstolen, som rev upp fullmäktiges beslut om en torgparkering från 2009. Utlåtandet var nedslående: delgeneralplanen var för vag, ingen hade undersökt inverkan på grundvatten och på husgrunder (hur var det nu med ortodoxa kyrkan?) och så hade staden inte ens i tillräcklig mån analyserat effekterna på trafiken och miljön i centrum.
Tillbaka till ritbordet, men torgparkeringsprojektet överlevde. Det överlevde till och med en stark motståndare, föreningen Vårt Åbo. Föreningen lämnade in besvär och överklagade beslut, flera gånger under årens lopp, med fokus på det som uppfattades som jäv både på tjänstemannanivå och bland fullmäktigeledamöter.
Och åren gick. Men det gick också på det viset att torgparkeringen under Salutorget nu är verklighet – och föreningen Vårt Åbo har lagts ned.
Nu får då marknadskrafterna avgöra hur det går i centrum. Som läget är nu under denna coronaepidemi, finns det inget normalläge att jämföra med. Den som har parkerat i centrum eller i något parkeringsgarage har kunnat notera att det är halvtomt överallt, också under bästa shoppingtid. Frågan är hur mycket biltrafik det egentligen kommer att finnas i Åbo centrum i framtiden.
I Helsingfors har personbilstrafiken i minskat kraftigt under 2000-talet. Nu är det ofta så glest mellan bilarna dagtid att det för en sporadisk besökare är nästan lättast att köra rakt in till centrum och parkera i en p-ruta ett stenkast från Stockmann (om det nu är just dit man vill). På en av Helsingfors tidigare så viktiga gator, Tavastvägen, rasade trafikmängden för länge sedan. Nu finns det inte riktigt kvar några bilister som kan störas då hela vägen byggs om och görs mer cykel- och promenadvänlig.
I Åbo verkar utvecklingen vara en annan. Eller i alla fall viljan att få till stånd en annan utveckling, för det finns starka politiska krafter för att öka trafiken i centrum och styra den till Salutorgets parkeringsgarage. Det är lite så man undrar hur det nu var med de där jävsfrågorna som Vårt Åbo hänvisade till?
För inte så länge sedan fanns en idé om att göra Dombron bilfri – nu ska rutten Nylandsgatan-Aningaisgatan klassas som en huvudsamlarväg, en betydande trafikled. Det är en viktig matargata till torgparkeringen.
En annan vision är nya gågatuavsnitt på bland annat Kristinegatan. Skulle inte de blockera – eller i alla fall försvåra – infarten till parkeringsgaraget under Stockmann, konkurrenten?
Lägligt inför öppningen av Salutorgets parkeringsgarage utvidgade Åbo stad också zonerna för avgiftsbelagd parkering. Det är alltså inte lika lätt att parkera med p-skiva och sedan tassa till centrum.
NU är det tänkt att staden ska köpa konsulttjänster för 30 000 euro, för att reda ut hur folk egentligen parkerar i Åbo. Det är i sig självt inte underligt, men projektformuleringen är det nog: ”Detta arbete görs tillsammans med bolag som erbjuder parkeringstjänster, så att de ges goda möjligheter att utveckla nya användarvänliga tjänster.”
Borde inte målet också vara att staden tryggar sina egna p-inkomster? Nu låter det som om stadens uppgift är att serva parkeringsbolagen med data så att uttryckligen de kan skapa affärsmöjligheter.
Det finns flera frågor som inställer sig. Vilka mål har ställts upp för stadens del i denna kartläggning? Vilka beslut behövs dessa data för?
Åbo stad är delaktig i många intelligenta trafiklösningar, men då man samtidigt gör utstakningar – som de ovannämnda, som inte alls verkar gå ihop med andra mål – känns det som att det behövs en ordentlig utvärdering av hur staden egentligen tänker då det gäller de framtida trafik- och parkeringslösningarna.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.