En del av Åbo stads personal är överarbetad

Åbo stads revisionsnämnd är klar med sin utvärderingsberättelse för år 2019.
Rapporten tar upp bland annat den ekonomiska situationen, köp av tjänster, hemvård och stöd för närståendevård.
Haltande personalplanering
Revisionsnämnden konstaterar att det är oklart vilka konkreta åtgärder Åbo stad har vidtagit eller planerat att vidta för att hantera den omfattande risk som gäller tillgången till personal inom olika sektorer och hur frågan beaktas i stadens personalplanering.
— Personalens arbetsbelastning är fortfarande hög vilket också är oroande när det gäller arbetets attraktivitet, påminner revisionsnämndens ordförande Riina Lumme.
Köp av tjänster kan bli dyrare
Då det gäller den egna produktionen och personalutgifterna finns det mål och riktlinjer, men beträffande köptjänster saknas de.
Det betyder att också indikatorer och rapportering saknas.
Revisionsnämnden anser att det är problematiskt om stadens riktlinjer om personal eller tunga administrativa processer leder till att tjänster produceras som köpta tjänster, även om det skulle vara oändamålsenligt och dyrare.
Hemvården hårt utsatt
Inom hemvården upplever personalen att den har alltför lite tid hos klienterna och att antalet klienter som ska skötas under en viss tid är för stort.
Enligt en enkät som genomfördes av revisionsnämnden är anser nästan 38 procent av fältpersonalen och 32 procent av servicecheferna att de inte kan erbjuda högklassig hemvård i sitt eget område.
Stöd för närståendevård saknas
Enligt revisionsnämndens uppfattning finns det också inom stödet för närståendevård för få handledare i förhållande till antalet klienter. Revisionsnämnden anser att närståendevårdarnas ork är en mycket stor utmaning.
— Både hemvårdens och närståendevårdens roll vid bedömningen av klienternas tillstånd är viktig när man utvecklar äldreomsorgens helhet. Därför är det oroande att vårdaren ständigt har för lite tid för klienten, kommenterar ordförande Lumme.
Budget och bokslut
Kassaflödet för Åbo stadskoncerns verksamhet och investeringar har under de senaste tolv åren i genomsnitt varit omkring 49 miljoner euro negativt på årsnivå.
Även för år 2019 var samma kassaflöde hela 101 miljoner euro negativt, vilket är den sämsta siffran för rapporteringsperioden.
Trots försäljningen ligger koncernens soliditetsgrad och relativa skuldsättning klart under en nivå som kan betraktas som god.
Rapporten godkändes av Åbo stads revisionsnämnd i meldet av maj och tas upp i stadsfullmäktige på måndag.
LÄS OCKSÅ: Revisionsnämnden näpser Åbo stads planläggning: Oklara mål och vinglig beslutskultur
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.