Åbo stad coronakollar butiker – vid den första inspektionen i Wiklunds S-market var allt i skick

Ledande hälsoinspektör Päivi Nurmi viker upp sitt blåa anteckningsblock och går ner för till trapporna till S-marketen i Wiklunds nedre våning.
Hennes uppgift är att kontrollera hur butiken följer de nya coronadirektiven för offentliga utrymmen och privata aktörer.
Enligt den uppdaterade smittskyddslagen måste det finnas en skriftlig plan för vad man har gjort för att hindra viruset från att sprida sig och vilka säkerhetsåtgärder man har vidtagit.

Den första anhalten är utanför ingången till affären där butikschef Teija Uusipäärni möter henne. Tillsammans går de igenom den säkerhetsplan som är fastsatt på anslagstavlan.
– Här står vad vi har gjort för att alla krav ska uppfyllas. Vi har plexiglas framför kassorna och det finns handsprit vid varje kassa och vid in- och utgångarna. Via vårt högtalarsystem rekommenderar vi kunderna att använda munskydd och att hålla säkerhetsavstånd, säger Uusipäärni.
Nurmi är nöjd med vad hon hör och ser, men frågar ännu hur det är med kassorna och köerna.

– Köerna drar bra och vi har uppmanat kassorna att ta det lite lugnare innan de tar emot nästa kund. Men i bland kan kunderna bli lite otåliga och säkerhetsavståndet blir för kort. Då påminner vi dem om avståndet och ber dem vänta. Om vi märker att köerna blir långa kallar vi in flera kassor, säger Uusipäärni.
Allt ser bra ut och vi går in i affären. Där möter vi en dam som ger ett bra tips: Ni borde placera ut handservetter så att man kan torka av kundvagnens handtag.
– Vilken bra idé, det ska vi göra, säger Uusipäärni.

Nurmi är en av 14 hälso- och miljöinspektörer som utför granskningarna för Åbo stads del. De samarbetar med regionförvaltningsverket så att verket sköter granskningen av restaurangerna, medan stadens inspektörer i första hand koncentrerar sig på offentliga utrymmen, butiker, gym, yogasalar och liknande.
– Vi kollar att det finns en plan och att man verkligen följer den. Det är sedan upp till företagaren hur man gör för att hålla koll på avstånden eller hur man placerar ut handspriten. Men huvudsaken är att man gör det som man har skrivit upp att man ska göra. En plan som man inte följer gör ingen nytta.
Ifall inspektörerna upptäcker några brister uppmanar man först företagarna att rätta till dem, men om inte det hjälper har staden också med stöd av smittskyddslagen befogenheter att ta till tuffare tag.
– Vi kan med hot om vite kräva att de följer direktiven och om inte det hjälper kan vi stänga hela stället, säger Nurmi.

Nurmi och henne kollegor har ingen särskild lista på platser som ska granskas. De kan agera på basis av kundrespons eller om det visar sig att det har uppstått en smittkedja från något visst ställe prioriterar man det.
Granskningen fortsätter inne i affären. Uusipäärni berättar att man har effektiverat städningen och att man regelbundet torkar av ytor, kundkärrornas och -korgarnas handtag och att också betalterminalerna vid kassorna får en dos av desinfektionsmedel med jämna mellanrum.

Vi stannar vid salladsbaren som får beröm av Nurmi.
– Det är bra att här finns handsprit i ändan och också droppskydd över salladerna.
– Dessutom byter vi ut besticken med jämna mellanrum, säger Uusipäärni.

De nya direktiven har inte inneburit något extra arbete för de anställa i butiken. Torgrenoveringen har gjort att kundantalet har varit mindre än vanligt och det som måste göras, görs vid sidan av det dagliga arbetet, säger Uusipäärni som inte har något emot inspektionen.
– Det är bra att man övervakar att reglerna efterföljs och vi har gjort det till punkt och pricka.
På ungefär 15 minuter har Nurmi sett det hon behöver och genom intervjun med Uusipäärni har hon fått en helhetsbild över läget i butiken.
– Allt såg bra ut.

Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.