Förflytta dig till innehållet

Åbo stad är redo att gå med i Bangårdsprojektet med 30 miljoner euro

Illustration: Haroma & Partners
Visionsbild med stora byggnader.
En arkitekvision med stora runda byggander.

Så här kunde det se ut i framtiden. En första arkitektvision för bangården i Åbo. Illustration: Haroma & Partners

Åbo stadsfullmäktige sade på måndagskvällen ja till att staden deltar med 30 miljoner euro i det bolag som ska bygga ett nytt upplevelsecenter med en ny arena i Åbo.
Arenan planeras i bangårdsområdet och ska ingå i ett upplevelsecenter och en stor helhet av bostäder, upplevelsecentrum, affärer och så vidare.
Beslutet i fullmäktige handlar om ett principbeslut att investera 30 miljoner euro. För att investeringen verkligen ska bli av kräver staden att vissa krav uppfylls.

Lång debatt i fullmäktige

Beslutet föregicks av en över en timme lång debatt där åsikter både för och emot presenterades.
Vänstern stod för de mest skeptiska inläggen och ifrågasatte att Åbo är beredd att lyfta ett lån på 30 miljoner euro för att investera i ett projekt som från början skulle förverkligas helt och hållet med privata pengar. Det kommande upplevelsecentrets lönsamhet ifrågasattes också.
Pauli Kossila (Järjen Ääni) var inne på samma linje som Vänsterförbundet och passade också på att ifrågasätta stadsdirektör Minna Arves motiv.
— Har stadsdirektören bestämt sig för att försätta Åbo i konkurs? Om pengarna inte räcker till hemvård, hur kan man ens tänka sig något dylikt?
Jaakko Lindfors (VF) påpekade att staden för 30 miljoner skulle kunna bygga två nya stora äldreboenden eller tre nya daghem. Både daghem och äldreboenden skulle behövas.

Hämtar med sig arbetsplatser

De politiker som talade för att Åbo stad investerar 30 miljoner i den nya fastigheten, lyfte fram att projektet kommer att hämta med sig arbetsplatser.
Nicke Wulff (SFP) talade för att Åbo investerar i projektet och på det viset expanderar staden norrut.
Petteri Orpo (Samlingspartiet) påpekade att staden för bara 30 miljoner får en investering som är värd över 600 miljoner euro. Enligt Orpo är det fel att tänka att de miljoner som staden investerar i en fastighet skulle minska å de pengar som staden sätter på service åt invånarna.

Förtroendet har naggats i kanterna

Åbopolitikerna har erfarenhet av projekt som sväller och projekt som inte går att stoppa när de en gång kommit i gång.
Som exempel kan nämnas Logomobron vars kostnader gått från cirka 5 miljoner till nästan 20 miljoner euro, utan att politikerna kunnat göra så mycket annat än öppna plånboken. Dylika exempel ligger i bakgrunden för den skepsis som det gavs uttryck för i fullmäktigesalen på måndagskvällen.
Kommer 30 miljoner att räcka eller är det bara början?
En fråga som ställdes i salen, men inte fick något svar är varför Åbo stads pengar överhuvudtaget behövs i projektet. Många andra projekt förverkligas med enbart privata pengar utan inblandning från staden.
Stadsfullmäktige röstade först för en bordläggning, som föreslogs av Merja Lundén (VF). För en bordläggning röstade dock bara 13 ledamöter.
Johannes Yrttiaho (VF) föreslog att förslaget förkastas. Den omröstningen slutade 46-20 (1 röstade blankt). SFP, Samlingspartiet, Centern och De blå röstade för principbeslutet. Vänsterförbundet, Sannfinländarna och Kristdemokraterna röstade emot. Alla utom en ledamot (Ahmadi Berhan) inom SDP röstade för principbeslutet. Även bland De gröna fanns en ledamot, Laura Rantanen, som röstade emot, resten röstade för.

Staden ställer flera krav

Till de krav staden ställer för att investera 30 miljoner euro hör att tvåtredjedelar av byggrätten i området utnyttjas i byggets första skede, det vill säga under åren 2022-2025 och att det i det första byggskedet förutom en arena och bostäder ingår bland annat ett upplevelsecentrum, affärsutrymmen, inkvartering, kontor och restauranger.
Till de övriga krav som staden ställer hör att arbetet med projektet framskrider enligt tidtabellen, att kostnaderna för staden inte överskrider 30 miljoner euro, att projektet beviljas ett betydande statsstöd, att övriga investerare följer stadens etiska riktlinjer, att arenan lämpar sig för internationella evenemang och att möjligheten till att Åbohallen överlåts till företaget Turun Ratapihan Kehitys, som en del av betalningen undersökts.
Dessutom vill staden att hela projektets finansiering och plan ska vara klara innan staden går med och att det införs sanktioner om avtalet inte håller.
LÄS OCKSÅ:
Nya stadsdelen vid bangården kan inte påskyndas – beslutet kan dröja till hösten
Arenabolaget som ska driva det nya upplevelsecentret vid bangården i Åbo kunde också äga Åbohallen
 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter