Åbo-skomakare: "Folk uppskattar fortfarande kvalitet"


Skomakare Veli-Matti Aaltonen lagar ett hål i en lädersko genom att limma fast en lapp på insidan. Foto: Andrea Wiklund
År 1994 öppnade Veli-Matti Aaltonen sin skomakarbutik. Torgkiosken byggdes av fyra gamla telefonkiosker som tagits ur bruk.
– Jag har byggnadsutbildning, så jag kunde göra mycket själv. Då sparade jag på kostnader, berättar Aaltonen.
Det handlade till en början om ett tvåårskontrakt, eftersom byggandet av torgparkeringen beräknades börja inom två år. Byggstarten sköts naturligtvis upp. Enligt Aaltonen är torgparkeringen inte heller någonting han gått och oroat sig över.
– Byggstarten sköts upp flera gånger och det var bara att acceptera att det börjar när det börjar.
Nu när parkeringsbyggandet har kommit igång finns Tori-Suutari sedan maj i Saluhallen. Åbo stad tipsade Aaltonen om den lediga lilla lokalen.
– Det är ett bra utrymme, ett fint alternativ till den gamla lokalen. Den ligger också såpass nära den gamla platsen att kunderna inte haft några problem att hitta hit.
Det nya utrymmet är av samma form och i stort sett samma storlek som det gamla. Dock är det 20 centimeter bredare, någonting som enligt Aaltonen märks av.
– Då vi är två stycken arbetare på plats går det lättare att passera varandra här. Vi har också fått våra verktyg bättre organiserade, vilket underlättar vårt arbete.
Skor fortfarande viktigast
Marknaden för skomakare ser i dag annorlunda ut än den gjorde för 20 år sedan då Aaltonen öppnade.
Många skomakare förlitar sig i dag på andra tjänster vid sidan om skor, då billiga plast- och tygskor har blivit vanligare och medfört ett minskat behov av reparationer.
Ofta kan det kosta mer att reparera ett par skor än att köpa ett par nya.
– För många skomakare har verksamheten nuförtiden betoning på nycklar. För mig är det ändå fortsättningsvis reparation av skor och väskor som får affären att gå runt.
Lappar du själv ihop dina skor så länge det bara går?
– Mina egna skor tar jag nog bra hand om, ler Aaltonen.

En utsliten klack eller en väskrem som gått av lagar Aaltonen ofta på bara några timmar. Foto: Andrea Wiklund
Flera män bland kunderna
Andelen män som kommer in med något som behöver lagas har också ökat.
Enligt Aaltonen var det då han började mest kvinnor som kom in, men idag är det ungefär jämt fördelat mellan könen.
– Det finns en ny trend, speciellt bland unga män som vill klä sig bättre, att satsa på ordenliga kvalitetsskor som de använder länge. Det finns nog fortfarande människor som uppskattar kvalitet.
Aaltonen berättar att han räknar med ytterligare dryga tio år av arbetsliv innan pension, och att de troligtvis kommer tillbringas i Saluhallen.
– Det blir antagligen ingen flytt tillbaka till torget, men det beror på hyror och utrymmen som finns efter parkeringen är färdigt. Jag tror de nya byggnaderna kring torget kommer vara kafébetonade, så vet inte om det kommer finnas plats för oss.
I dag flyttar handeln allt mer ut från centrum till stora köpcentrum utanför stadskärnan. Den trenden har Aaltonen också märkt av.
– Precis som många andra företagare i centrum märker vi att allt färre människor rör sig i här. Men i Saluhallen finns det alltid folk, konstaterar han.
Kunderna består till största del av finländare, men även en och annan turist med ett akut skoproblem hittar in till skomakaren.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.