Förflytta dig till innehållet

Åbo sjöräddare premieras för insatsen vid Erstantragedin i fjol

Arkiv/Miska Kivioja
en sjöräddningsbåt

Arkiv/Miska Kivioja

Åbo sjöräddningssällskaps båt Abso. Foto: Miska Kivioja.


Lördagen den 3 augusti 2019 är Jani Seppälä kapten ombord på Åbo sjöräddningssällskaps 16 meter långa och nästan fem meter breda sjöräddningsbåt Abso.
Seppälä med sin femmannabesättning är på väg på ett rutinuppdrag i Pargas östra skärgård då dagen tar en abrupt och dramatisk vändning.
Klockan 13:44 tar sjöräddningscentralen i Åbo emot ett nödsamtal om en kollision mellan två fritidsbåtar i farleden norr om Själö i Nagu.

Två båtar krockade norr om Själö lördagen den 3 augusti. Sjöräddarna var första båt på plats.Foto: Gränsbevakningen.


Seppälä lägger om kursen och styr mot olycksplatsen. Under de första minuterna är situationen oklar och det är svårt att bedöma hur allvarlig olyckan är.
Han är i radiokontakt med sjöräddningscentralen och får aktuell lägesinformation om vad som har hänt.
Under tiden förbereder manskapet sig på att sig ta hand om skadade personer på olycksbåtarna. Man tar fram den högklassiga sjukvårdsutrustning som finns ombord och gör sig mentalt förberedd på att ta itu med uppdraget.
– Alla har sina egna sätt att förbereda sig. Med sju års erfarenhet av prehospital akutsjukvård har jag sett en hel del, men man kan ändå aldrig vara helt förberedd.

Situationens allvar klarnar snart

Den här gången har det skett en olycka av en helt annan kaliber än Seppälä tidigare har varit med om. En cirka 15 meter lång motorbåt har kört på en åtta meter lång motorseglare med flera personer ombord.
Gränsbevakningens helikopter hovrar över de havererade båtarna och vinschar ner en akutvårdare och ytbärgare. Klockan 14:05 förtöjer Abso vid motorbåtens babords sida.
– Jag skapade mig en helhetsbild över läget och efter några sekunder började vi ge första hjälpen till de skadade.

Två bröder i motorseglaren omkom i olyckan på Erstan den 3 augusti.  Sjöräddningssällskapets båt är förtöjd på motorbåtens babords sida. Foto: Gränsbevakningen


Seppälä vet vad han ska göra. Redan som barn trivdes han på sjön och på stugan i Pargas. Som femtonåring strosade han omkring Stormälö marin där Åbo sjöräddningscentral hade sin bas. Han gick fram till de äldre sjöräddarna och frågade vad deras verksamhet går ut på och om han kunde bli medlem.
I år firar han 25-årsjubileum som frivillig sjöräddare.
– För mig handlar det om att få vara på sjön och samtidigt kunna hjälpa andra. Det bästa är när man känner att man har gjort något gott och vet att patienten eller den som man har hjälpt är nöjd.
– Jag kan inte tala för de andras del men jag för många tror jag att man vill ha ett litet ”andningshål” från vardagen och göra något helt annat.

Jani Seppälä har varit aktiv i Åbo sjöräddningssällskap i 25 år. Foto: Kim Lund


Medan räddningsarbetet pågår kommer flera enheter till haveriplatsen. Finnhems läkarhelikopter landar på ett skär och sjöbevakningen kör en läkare till olycksplatsen
Från Abso har en akutvårdare och en förstahjälpenvårdare också stigit ombord olycksbåtarna får att hjälpa de svårast skadade.
Ombord på sjöräddningsbåten koncentrerar sig den övriga besättningen på att hjälpa dem som endast fått lindriga skador.
Man lägger bandage på mindre sår och stöder de chockade människorna.
Vid semestercentret Airisto strand på Stormälö har det upprättas ett evakueringscentrum dit de skakade förs.
Efter cirka en timme har alla åtta personer ombord på de två båtarna transporterats i land. Trots den snabba hjälpinsatsen dör två Åbobröder som befann sig i motorseglaren.

Krissamtal hjälper att hantera känslorna

Direkt efter insatsen samlas Absos besättning till krissamtal som leds av sjukvårdsdistriktets debriefinggrupp i Pärnäs sjöbevakningsstation
– Det var första gången jag deltog i ett sådant samtal. Det är jättebra att man har möjlighet att gå igenom och bearbeta en sådan här händelse så att ingenting blir och tynga en efteråt. Man kan aldrig veta på förhand hur man reagerar, säger Seppälä.
I dag premierar Finlands sjöräddningssällskap Absos besättning för deras insats. Seppälä, Ari Haanperä, Ilari Hatakka, Silja Hongisto, Tuukka Kivelä och Sari Kivelä får vandringspriset Sjöräddarens pokal och sjöräddningssällskapets medalj. Dessutom kan de titulera sig Årets sjöräddare.

Tuukka Kivelä, Ari Haanperä, Jani Seppälä, Silja Hongisto och Sari Kivelä premieras för deras insats vid båtolyckan på Erstan i fjol. Från bilden saknas Ilari Hatakka. Foto: Miska Kivioja


– Den frivilliga besättningen har agerat professionellt, effektivt och välorganiserat i en mycket svår olyckssituation. Varje besättningsmedlem visste vad hen skulle göra och kunde arbeta under hård press, säger Finlands sjöräddningssällskaps vd Jori Nordström.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter