Uppdaterad: Åbo sätter in en dubbeldäckare i kollektivtrafiken – bussen är i trafik i tre veckor


Den nya dubbeldäckaren i Åboregionens kollektivtrafik presenterades på torsdagsmorgonen. Åbos kollektivtrafikdirektör Sirpa Korte (till vänster) och företaget VDL Bus & Coach Finlands försäljningschef Timo Vainio åkte med på en provtur.Foto: Mikael Piippo/SPT
– Vi är intresserade av att se om vi har användning för dubbeldäckare i vår kollektivtrafik, och nu vill vi veta vad passagerarna och förarna tycker om den här lösningen. Testperioden är i och för sig bara tre veckor lång, men vi kan åtminstone få höra en första åsikt, säger Åbos kollektivtrafikdirektör Sirpa Korte.
I och med testet sällar sig Åbo åtminstone tillfälligt till skaran städer som har tvåvåningsbussar i sin kollektivtrafik. London är världskänt för sina dubbeldäckare, men också till exempel Stockholm, Amsterdam och Berlin har tvåvåningsbussar på vissa linjer.
Enligt Korte kommer Åbo att kontakta en eller flera av dessa städer för att höra om deras erfarenheter med dubbeldäckare.
Trafikerar långa linjer
Tvåvåningsbussen trafikerar linjerna 6 och 7 som går mellan Åbo och närkommunerna Nådendal, Reso, S:t Karins och Lundo.
– Vi har valt de här regionala linjerna eftersom passagerarna på dem ofta åker längre sträckor än passagerarna i stadstrafiken, säger Korte.
Det tar aningen längre tid för passagerarna att stiga på och av dubbeldäckaren än en normal stadsbuss, vilket gör att tvåvåningsbussen inte lämpar sig särskilt bra för linjer med många hållplatser nära varandra.
– Den är bra uttryckligen på linjer där passagerarna åker minst 10-20 minuter åt gången, säger Timo Vainio, försäljningschef vid företaget VDL Bus & Coach Finland som lånat bussen till Åbo stad.
”Passagerarna vill helst sitta”
Dubbeldäckaren som nu provkörs i Åboregionen är tillverkad i Nederländerna av VDL Bus & Coach. Efter tre veckor i Åbo åker den vidare till norra Italien där nästa testperiod väntar. Fordonet är 13 meter långt och 4 meter högt, och har 80 sittplatser.
Sirpa Korte säger att det stora antalet sittplatser är en av huvudorsakerna till att Åboregionens kollektivtrafik vill testa tvåvåningsbussen.
– Passagerarna vill helst sitta. Om vi tar in dubbeldäckare i vår kollektivtrafik kommer de också att ha utrymme för rullatorer, rullstolar och barnvagnar.
Timo Vainio uppskattar att priset på en dubbeldäckare som beställs för kollektivtrafikbruk är ungefär 400 000 euro plus skatt. En vanlig stadsbuss är över 100 000 euro billigare.
Enligt Korte kan Åboregionens kollektivtrafik fatta ett beslut om införandet av dubbeldäckare tidigast våren 2020.
Inga dubbeldäckare i Helsingfors
I huvudstadsregionen finns det inga planer på att ta in tvåvåningsbussar i kollektivtrafiken. Det säger Jonne Virtanen, gruppchef vid Helsingforsregionens trafik.
– Vi har inte ens fört några diskussioner om ämnet. De vanliga bussarna fungerar bra hos oss, säger Virtanen.
Virtanen konstaterar att passagerarnas på- och avstigningar sker långsammare i dubbeldäckare än i vanliga stadsbussar, och att infrastrukturen kan utgöra ett hinder för tvåvåningsbussar på vissa ställen.
Däremot planerar Helsingforsregionens trafik att öka antalet elbussar i framtiden. Dessutom finns det planer på att återinföra ledbussar i Helsingfors.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.