Åbo ortodoxa kyrka står ostadigt vid torggropen – men snart kan en problemkantad process vara till ända


Den ortodoxa kyrkan Heliga martyrkejsarinnan Alexandras kyrka står vid Åbo salutorg. Den över 170 år gamla kyrkan är inte pålad och församlingen har varit orolig för hur grävarbetet i lerjorden påverkar kyrkan. Foto: Emma Strömberg
Vid Salutorgets norra kant står Åbo ortodoxa kyrka, ritad av Carl Ludvig Engel på uppdrag av tsar Nikolaj den första.
Ända sedan den underjordiska parkeringshallen under Åbo salutorg började byggas hösten 2018 har den ortodoxa församlingen varit orolig för sin över 170 år gamla kyrkobyggnad.
Församlingen drog in sitt besvär mot torgparkeringsbygget efter att Turun Toriparkki, som bygger parkeringshallen, lovade att förstärka kyrkans grund och stå för kostnaderna.
Ortodoxa församlingens krav var att husgrunden bör stärkas innan torgparkeringsbygget börjar.
Ett och ett halvt år efter att bygget inleddes kan det konstateras att villkoret inte uppfylldes. Men nu verkar projektet äntligen avancera.
Lång process
Processen har kantats av motstridiga uppgifter om vilka tillstånd som behövs och församlingen och torgparkeringsbolaget har haft olika uppfattningar om bland annat vilken tidtabell parterna kommit överens om.
Senast fördröjdes processen när det blev klart att Museiverket också måste godkänna åtgärderna. För några veckor sedan undersöktes den nuvarande husgrunden på Museiverkets begäran.
Står på lera
Byggnaderna runt torget står på lergrund. De flesta byggnader är pålade, men inte kyrkan. Skyddsåtgärderna är inte fråga om traditionell pålning utan planen är att injicera polymerplastmassa som stelnar och gör marken under byggnaden fastare.
Markku Repo, som är församlingens representant i förhandlingarna med Turun Toriparkki, berättar att det nu ska göras belastningstest för att veta hur mycket lergrunden behöver stärkas för att hålla kyrkans tyngd.
Kyrkotrappans lutning är kritisk
Turun Sanomat skrev för ett par veckor sedan om eventuella nya sprickor i ortodoxa kyrkans fasad. Men kyrkoherden Ion Durac säger att sprickorna är gamla.
Kyrkan har ännu undgått skador orsakade av torgparkeringsbygget, men Durac har hela tiden betonat att det är viktigt att kyrkan skyddas innan det uppstår problem.
Läget för kyrkotrappan är desto mer akut. Den lutar nu så mycket att sprickan mellan kyrkobyggnaden och trappan är oroväckande bred.
Stentrappan hör inte till samma byggkonstruktion som kyrkan och den lutade redan innan parkeringshallen började byggas.
Men reparationen av trappan beror på samma bygglovsprocess som förstärkningen av kyrkans grund. Planen är att göra trappan stabilare genom att sätta en betongplatta under.

Den ortodoxa kyrkan Heliga martyrkejsarinnan Alexandras kyrka står vid Åbo salutorg. Den över 170 år gamla kyrkan är inte pålad och församlingen har varit orolig för hur grävarbetet i lerjorden påverkar kyrkan. Foto: Emma Strömberg
Om allt går enligt planerna kan också kyrkotrappan renoveras grundligt efter påsken. Men Jari Pölönen, som är vd för Turun Toriparkki, säger att allting ännu inte är klappat och klart.
— Det är ortodoxa församlingens förhoppning att arbetet kunde börja efter påskfirandet, men vi har ännu inte fått klartecken från alla myndighetsinstanser.
Ärendet har framskridit hos museiverket, men man väntar ännu på ett slutgiltigt godkännande.
Stabiliseringen av kyrkans grund behöver därefter ännu bygglov. Åbos byggnadsinspektion har fått mycket kritik under den senaste tiden för att det tar länge att få bygglov.
Efter att problemen uppmärksammats offentligt har staden lovat bättring. Det återstår att se om det innebär positivt besked också för ortodoxa kyrkans del.
Hur förhåller sig Åboborna till att centrum är en byggarbetsplats?
Byggropen har på en del ställen brett ut sig ända till husen runt torget. Fotgängare är förpassade till smala gångar om man ska ta sig från ena sidan av torget till den andra. SPT frågade Åbobor hur de upplever arrangemangen i stadens centrum.
Jonna Wuorio
— Nu har jag vant mig vid situationen. Det var en chock när bygget började, men nu tänker jag inte längre på saken.

Jonna Wuorio. Foto: Emma Strömberg/SPT
Tuija Immonen
— Det är utmanande. Rutterna förändras hela tiden och man tvingas gå omvägar. Jag jobbar i centrum så jag påverkas ganska mycket.

Tuija Immonen. Foto: Emma Strömberg/SPT
Reijo Tähtinen
— Torgparkeringsbygget har inte stört mig. Jag förstår att man någon gång måste bygga och då påverkar det tillfälligt centrum.

Reijo Tähtinen. Foto: Emma Strömberg/SPT
Nelli Heinonen, Essi Vesterlund
— Det är huvudvärksframkallande. Bussarna har flyttat till en sämre plats. Förut kunde man springa över torget när man skulle ta sig från ena sidan till den andra, men nu måste man gå omvägar i olika gångar.

Nelli Heinonen och Essi Vesterlund. Foto: Emma Strömberg/SPT
Torgparkeringen i Åbo
Bolaget Turun Toriparkki låter bygga ett parkeringshus under Åbo salutorg.
Investeringsbolaget Taaleri Sijoitus är majoritetsägare.
Började byggas hösten 2018.
Kommer att ha två våningar och rymma cirka 600 bilar.
Parkeringshallen beräknas stå klar vid årsskiftet.
Hela förnyelsen av Salutorget ska vara färdig till sommaren 2022.

Den underjordiska parkeringshallen som byggs på Åbo salutorg beräknas vara färdig vid årsskiftet. Torghandeln har förpassats till ena sidan av torget. Foto: Emma Strömberg
Emma Strömberg/SPT
LÄS OCKSÅ:
Åbo stad: Metoden att stärka ortodoxa kyrkans grund godkänns inte
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.