Åbo ökar mängden pollinerarvänliga områden – ”Det tar flera år för gamla gräsmattor att bli ängar”

I fjol inledde staden ett försök att återställa gräsmattor i Åbo till ängar för att gynna pollinerarna. Totalt tio hektar tidigare klippta gräsområden skulle återställas.
Efter ett år har många olika ängsblommor dykt upp på en del ställen säger Anu Nuora, ansvarig utvecklare på servicehelheten för stadsmiljö i Åbo.
– Det tar flera år för gamla gräsmattor att bli ängar. Artbeståndet förnyar sig inte på ett år, men redan under första sommaren dök det upp en härlig mångfald av ängsväxter på en del ställen, säger Nuora.

Det är främst på vägrenar som ängsväxterna dykt upp, till exempel på mittremsan mellan filerna på Satakuntavägen. Men också i de torra parkområdena på Fyrstranden har ängsväxterna trivts bra.
Bland annat rödklöver, käringtand, daggkåpa, ängssyra, blåklocka, smörblomma, blodrot och prästkrage har dykt upp.

På en del ställen har gräset växt mycket frodigt, så som Vasaparken i Storheikkilä och Luolavuoriparken i Luolavuori.
– Vi följer upp arternas utveckling, säger Nuora.
Ängsväxter trivs bäst i näringsfattig och torr jordmån. Det utgör en utmaning eftersom Åbos jordmån till största delen består av gammal havsbotten med näringsrik lera som binder vatten mycket bra.
De olika gräsområdena bearbetas på olika sätt beroende på jordmånen. En del områden klipps upp till tre gånger under sommaren medan andra klipps endast en gång under växtsäsongen.
Områdena är markerade med skyltar med texten ”Pörräisbaana”, på svenska ungefär ”pollinerarbana”

I år han mängden oklippta gräsområden utökats med ytterligare nästan tio hektar och Nuora berättar att staden kommer att kartlägga ännu flera områden.
Utöver det har staden anlagt ängar i Övre S:t Marie och vid Michailows trappa på Kakolabacken.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.