Förflytta dig till innehållet

KORRIGERAD: Åbo, Pargas och delvis Kimitoön testar tvåårig förskola – försöksperioden börjar redan i augusti

Emma Strömberg/SPT
dagisbarn
De som medverkar i försöket ska få gratis förskoleundervisning ett år tidigare än normalt. Syftet är att utreda bland annat undervisningens jämlikhet och kontinuitet. Exakt vilka verksamhetsställen i de utvalda kommunerna som berörs av försöket klarnar senare.

På onsdagen utsåg undervisnings- och kulturministeriet de totalt 105 kommuner som ska delta i ett försök med en tvåårig förskoleundervisning.

Försöket gäller barn födda 2016 och 2017.

Enligt preliminära uppgifter har kommunerna delats in i 3 kategorier:

1. Kommuner där en del verksamhetsställen ska fungera som försöksgrupp – det vill säga ordna den tvååriga undervisningen – medan en del ska verka som kontrollgrupp. Vilka ställen som hör till vilken grupp klarnar senare, uppger ministeriet.

Bland Sydvästra Finlands kommuner valdes till den här kategorin S:t Karins, Nådendal, Reso, Salo, Nystad, Loimaa, Virmo, Vittis, Eura, Pemar, Pargas och Åbo.

2. Mindre kommuner där alla utvalda verksamhetsställen hör till försöksgruppen, och alltså ska ordna tvåårig förskoleundervisning. Vilka verksamhetsställen inom kommunen som berörs klarnar senare.

Till den här kategorin valdes Kimitoön, Aura, Eurajoki, Gustavs, Letala, Sagu och Säkylä i Sydvästra Finland.

3. Mindre kommuner som hör till kontrollgruppen, och alltså inte ordnar någon tvåårig förskoleundervisning.

”Det handlar inte om enkla saker”

Hanna Karlsson, servicechef för svenskspråkig småbarnsfostran i Åbo, har precis tagit del av beskedet via e-post när ÅU ringer upp på eftermiddagen.

Karlsson säger att hon är nöjd över Åbos medverkan, men att det än är för tidigt att säga något om de praktiska arrangemangen.

– Det är en jättestor fråga. Som känt har vi mycket på mitten med vanlig förskola och stadens utrymmen. Alla vet säkert att det inte handlar om enkla saker.

Försöket sätter igång i augusti i år och slutar i maj 2024. Att hinna förbereda nya läroplaner på en relativt kort tid kan bland annat bli utmanande, enligt Karlsson.

Från Pargas håll meddelade chefen för småbarnspedagogik Pia Hotanen på onsdagen att frågorna först ska diskuteras internt.

Syftet att stärka jämlikheten

De barn som medverkar i försöket ska få gratis förskoleundervisning ett år tidigare än normalt.

Enligt ministeriet är experimentets syfte att stärka jämlikheten, och utveckla kvaliteten och effektiviteten i undervisningen.

Dessutom vill man med experimentet utreda kontinuiteten mellan småbarnspedagogiken, förskoleundervisningen och den inledande undervisningen.

Syftet är också att utreda familjers val av service, samt hur en ”tvåårig förskoleundervisning påverkar barns förutsättningar för utveckling och lärande, sociala färdigheter, och utvecklingen av en sund självkänsla.”

Kvinna med lekande barn i bakgrunden.Arkiv/Emma Strömberg
Hanna Karlsson, servicechef för den svenskspråkiga småbarnspedagogiken och förskoleundervisningen vid Åbo stad. Foto: Emma Strömberg/SPT

Hanna Karlsson tycker att småbarnspedagogiken vid Åbo stad är ”utvecklingsinriktad”, och förhåller sig mycket positivt till att sådana här experiment görs. På frågan om vikten av just en tvåårig förskola, svarar hon ändå så här:

– Barnet är en helhet, om vi kallar det småbarnspedagogik eller förskola är inte avgörande – undervisningen ska vara högklassig och omfatta alla. Det viktiga är att barnet får de färdigheter och stöd de behöver för livet framåt.

Mer information senare

Vilka verksamhetsställen och barn som hör till försöksgrupperna, och vilka som hör till kontrollgrupperna, bestäms först senare på våren.

Ministeriet har uppgett att det ordnar ett informationstillfälle den 5 februari där de inblandade kommunerna får veta mer.

Alla 105 inblandade kommuner valdes ut i enlighet med försökslagen genom ett slumpmässigt urval.

Turun Sanomat var först ute med nyheten om de utvalda kommunerna i Sydvästra Finland.

Uppdaterad den 21.1 kl. 14:10: Senare på eftermiddagen rättade ministeriet siffran på deltagande kommuner från totalt 102 till 105.

Uppdaterad den 21.1 kl. 14:30: I den ursprungliga texten uppgavs felaktigt att de kommuner i Sydvästra Finland som hör till den andra kategorin, och alltså delvis ska ordna tvåårig förskola, hör till kontrollkommunerna som inte deltar i försöket. Texten har ändrats enligt förtydligade uppgifter.

Uppdaterad den 21.1 kl. 14:30: Stycket om ett kommande informationstillfälle i februari har lagts till.

Uppdaterad den 22.1 kl. 15:18 med att Hanna Karlsson INTE tycker det handlar om enkla saker, och att det är småbarnspedagogiken vid Åbo stad som är utvecklingsinriktad.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter