Förflytta dig till innehållet

Åbo och Helsingfors möts i deras podcast – "Finns utrymme för fler finlandssvenska poddare"

Sofie Kämpe och Wilhelm Lindgren. Foto: Fredrik Häggman.


Åbobon Sofie Kämpe och Helsingforsbon Wilhelm Lindgren, båda 18 år gamla, har redan över 200 lyssnare på sin podcast ”Huvudet bland molnen” – trots att de började för bara två månader sen.
Men även om det positiva mottagandet är en välkommen bonus, är det inte antalet lyssnare som motiverar dem att resa 200 kilometer för att spela in poddavsnitt.
– Vi gillar båda att argumentera och har ganska starka åsikter. Jag fick idén att göra en podd av våra diskussioner. Mest för oss själva, även det ger extra glädje att andra vill lyssna, berättar Lindgren som studerar på en medialinje i Helsingfors.
En inspirationskälla var podden Dynamiska Duon från Ekenäs – staden som både Lindgren och Kämpe kommer ifrån.
Träffades i Pargas
De är båda uppvuxna i Ekenäs men träffades i Pargas, då de började på Axxells turismlinje. Lindgren böt utbildning och flyttade till Helsingfors efter ett år, medan Kämpe går kvar på Axxellinjen som nu för tiden finns i Åbo.
Faktumet att de studerar på olika orter har lett till många diskussionsöppningar, bland annat om studielivet och hur det skiljer sig mellan Helsingfors och Åbo.
– Jag har sökt till tradenomlinjen i Åbo och Wilhelm till medianomutbildning i Jakobstad, så vi kommer att få pendla till poddinspelningsplatserna i framtiden också, berättar Kämpe.
Eftersom de bor på olika orter spelar de in ett antal avsnitt på förhand. Under gårdagens inspelningssession fylldes lagret på med tre avsnitt till kommande fredagar.
Ett tema var personlighetstyper. Andra ämnen som tagits upp tidigare är bland annat normer och könsroller.

Sofies och Wilhelms fem favoritpoddar:
1. Singelpodden, en rikssvensk podcast om singelliv
2. Dynamiska Duon, görs av två fysioterapeuter från Ekenäs
3. Therese & Zeta, rikssvensk samtalspodd
4. Michelle & Sandra, två österbottniska företagare
5. Mile Higher, amerikansk podcast om mysterier och konspirationsteorier

Krävs ingen dyr utrustning för att komma igång
Tack vare Lindgrens mediautbildning har det varit lätt att komma i gång. Det krävs ingen dyr utrustning, men det underlättar att få låna mikrofoner med bra ljudupptagning från skolan. Inspelningarna sker oftast sittande i sängen eller på soffan.
– Vi vill hålla podden avslappnad och öppen, som en vanlig diskussion mellan oss. Därför klipper vi inte bort mycket heller.

De spelar in i sängen eller på soffan för att hålla det avslappnat. Foto: Fredrik Häggman


Hur mycket förbereder ni er inför ett avsnitt?
– Hittills ganska lite. Vi håller koll på vad som är aktuellt och väljer ut några teman att prata om, berättar Kämpe.
– Till exempel hade jag inför ett avsnitt varit på ett intressant seminarium om machokultur, och tänkte genast att det här måste vi prata om i podden. De första avsnitten var ganska spontana och breda, men nu börjar vi ha mer riktning, säger Lindgren.
I framtiden blir det ändå lite mer planering inför poddarna. I sommar kommer de bland annat intervjua en gäst för ett avsnitt som ska handla om ohälsa och hälsa.
De unga poddmakarna menar att podcastformatet ännu inte fått fotfäste bland de finländska lyssnarna, även om antalet poddar är stort.
– Jag blev överraskad då jag kollade upp hur många finlandssvenska poddmakare det faktiskt finns, säger Lindgren.
– Samtidigt har jag träffat många som inte ens vet vad en podcast är, påpekar Kämpe.
Finns det utrymme för fler poddar då?
– Jo, problemet är bara att det tar ett tag för lyssnaren att hitta nya poddar. Men jag tror att de flesta finlandssvenskar i vår ålder skulle hitta något att relatera till bland de ämnen vi pratar om.

Kommentar: Fler poddar, men var är lyssnarna?
Många finlandssvenska medier – också ÅU – har uppmärksammat poddarnas, eller on demand-radions, frammarsch de senaste åren. Vasabladet lanserade en historiepodd under den gångna våren och i april fick Svenska Yle in över 60 bidrag till sin stora podcastsatsning ”Poddlabbet”.
– Vi har sparkat igång stora maskineriet för att satsa på poddar, sade Svenska Yles strategichef Alex Fager i intervju med tidningen Journalisten 4.5.2018.
Men trots att utbudet är stort skvallrar lyssningssiffrorna ännu inte om någon boom i poddlyssnandet i Svenskfinland. På topplistan poddtoppen.fi är Ted & Kaj-podden ohotad etta med över 1000 lyssningar per avsnitt. Därefter sjunker lyssningarna snabbt till bara ett tiotal. I Sverige lyssnar cirka en halv miljon på de allra mest populära poddarna.
Problemet, i min mening, är att podden inte kommer till dig – du måste hitta den själv, genom att ladda ner en podcastapp och bläddra bland tusentals alternativ.
En två meningars beskrivning räcker dessutom sällan för att sälja in ett 60-minutersavsnitt. För podcastmakarna själva blir det allt svårare att utmärka sig i konkurrensen.
Lösningen på det här lyxproblemet är givetvis att ge lyssnandet mer tid. Det finns mängder av poddar som förtjänar åtminstone ett försök.
Fredrik Häggman

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter