Förflytta dig till innehållet

Åbo möter Berlin i Janssons nya roman

Berlin fascinerar. Tomas Jansson är intresserad av den tid av laglöshet som rådde i Östberlin just efter murens fall.


I ”Linda” är både tiden och platsen ytterst viktiga.
– I min förra roman, ”Batman bor inte längre här”, fanns inga exakta platser angivna men den här gången ville jag att alla barer och konserter som nämns verkligen funnits eller ägt rum, berättar Tomas Jansson för ÅU.

1990-talet i Åbo, Berlin, Pargas och New York

Bokens huvudperson är Linda, en Helsingforsflicka som flyttar till Åbo med sina föräldrar i mitten på 80-talet och bestämmer sig för att hata den nya staden. Hatet för Åbo får Linda att flytta till ett post-muren Berlin och de båda städerna kommer att spela en viktig roll i romanen.
– Boken fick sin start då en bekant till mig konstaterade att ingen skrivit en bok om Berlin efter murens fall på svenska. Han frågade mig om jag skulle bli den som skriver boken, och så blev det, förklarar Jansson.

Fem unga vuxna agerar huvudpersoner

Det 90-tal som Jansson beskriver utspelar sig främst i Berlin och i Åbo men även Åbolands skärgård och New York utgör skådeplatser i romanen.
Utöver Linda handlar boken också om hennes bästa vän Mia och de tre männen Robert, Rasko och Renberg.
Janssons ursprungliga intention var att de tre männen skulle utgöra bokens huvudkaraktärer som sedan på olika sätt skulle kopplas ihop genom Linda.
– På senaste tiden har jag tänkt mycket på genus- och jämställdhetsfrågor och jag blev orolig över att Linda på det här sättet skulle bli till ett objekt och därför valde jag att istället göra henne till huvudperson förklarar Jansson.

Jansson behandlar stora teman

Den nya romanen handlar, enligt Jansson, mycket om manlig utanförskap och olika sätt att ta sig ur det. Andra viktiga teman som Jansson identifierar är kärlek och drömmar.
De här temana gjorde att det var praktiskt att inleda handlingen då karaktärerna fortfarande går i skolan och första gången läsaren träffar Linda är då hon börjar vid Katedralskolan i Åbo år 1985.
Några medvetna paralleller till det politiska läget idag har Jansson inte dragit.
– Visst finns det mycket som startade då som banade väg för sådant som gäller idag men det som jag ville göra var nog endast att skildra den specifika miljö och tid som boken utspelar sig i, kommenterar Jansson.

”Linda” är Janssons andra roman

”Linda” är en roman med mycket dialog och just dialogen är något som Jansson jobbat aktivt med.
– Målet var att skapa ett språk som känns äkta. Jag tycker personligen det är tråkigt att läsa romaner där dialogen inte låter naturlig, säger Jansson om sin skrivprocess.
Jansson har tidigare gett ut två pjäser och en roman som baserar sig på en av pjäserna.
– Det här känns nästan som min romandebut i och med att min första roman, ”Batman bor inte längre här”, först kom ut som pjäs, konstaterar Jansson.

Jansson ser gärna även ”Linda” på teaterscenen

Jansson tycker de skulle vara spännande om en teater tog sig an även ”Linda” men han medger att de skulle vara svårt att få den att passa teaterscenen.
Problemet ligger, enligt Jansson, i förverkligandet av alla miljöbeskrivningar som är så centrala för romanen.
– Film skulle kanske vara ett mer lämpligt medium men de finländska teatrarna har mitt nummer, skrattar Jansson.
Det finns en hel del musik i Linda och romanen utkommer tillsammans med en Spotify-spellista. Med hjälp av den kan läsaren hitta och lyssna till de låtar som nämns i romanen.
– Det var en yngre läsare som berättade för mig att hon gärna hade haft ett enkelt sätt att följa alla de referenser till 70-talslåtar som förekom i ”Batman bor inte längre här”. Jag tyckte det här var en genial idé, berättar Jansson om hur spellistan kom till.

Tomas Jansson

  • Bor: Åbo.
  • Gör: Kulturjournalist, författare, dramatiker.
  • Aktuell med: Romanen ”Linda” som har preliminärt utgivningsdatum 16 juni
  • Boktips: Paul Auster, 4321.

 
Patricia Torvalds
02 274 9900/patricia.torvalds@aumedia.fi

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter