Åbo måste hitta egna framgångsrecept, inte kopiera andras

Åbo drömmer stort, och javisst: Om staden vill värna om sin attraktionskraft gäller det att växla upp. Konkurrensen om skattebetalare och investeringar är hård bland landets storstäder. Men Åbo måste hitta egna magneter och inte tro att andra städers framgångskoncept kan kopieras rakt av.
Utvecklandet av Vetenskapsparken i Kuppisområdet är en av stadens framtidsvisioner. Nu är Vetenskapsparken på sin höjd en samling inåtvärmande byggnader men beslutsfattarna drömmer om en integrerad stadsdel med högt byggande, 10 000 nya bostäder och ett stort tillväxtcenter för arbetsplatser. Helsingforsgatan skulle få både ett lock och en strandboulevard, och när vi hunnit så långt rullar redan en spårvagn genom Åbo, enligt stadens ledning.
Också området kring Åbohallen och Mässcentrum i Artukais är i förändring. Artukais har ofta kritiserats för att vara perifert, men de som planerade mässcentret och hallen hade räknat med att centrum skulle växa åt det hållet. Så fungerar planläggning, ibland slår den fel.
Nu ska Åbohallen ersättas av bangårdens jättearena med ishall och hela bangårdsområdet ska bli ett stort upplevelse- och evenemangscenter. Samtidigt planeras en ny ishall i Artukais för att ersätta Impivaaras ishall som är i dåligt skick. Mässcentrum i sin tur letar efter ett mer attraktivt läge än Artukais, gärna närmare bangården och så att centret kan kopplas ihop med Logomo. Men faktum kvarstår: Inte heller bangården ligger i stadens absoluta centrum.
En del Åbokoncept verkar vara kopierade av kära ärkerivalen Tammerfors som ju ståtar med sin Nokia Arena vid bangården i centrum och en populär spårvagn. Tammerfors har under de senaste åren ångat på och framstår nu som en dynamisk smältdegel med ett rikt utbud av museer, teater, konserter och festivaler.
Enligt forskningsföretaget T-Medias årliga undersökning är Tammerfors landets attraktivaste stad när det gäller turism, boende och studieliv och till samma resultat kom Taloustutkimus undersökning i slutet av fjolåret.
Åbo har visserligen ökat sin attraktionskraft lite grann i T-Medias mätning, men nu skulle det gälla att skruva upp det positiva surret, utan att tappa sin själ.
Tänk om den stora arenan hade placerats på Trätorget i stället? Parkeringen hade åtminstone varit fixad.
En stad med attraktionskraft och positiv image lockar förstås skattebetalare, både invånare och företag. Åbo är inte i kris, men om staden vill klättra uppåt på rankingstegen måste man hitta modiga och moderna lösningar.
Åbo har sin å, Salutorget står klart, studentlivet frodas och fortsättningsvis är Åbo porten till Stockholm – vad mer kan göras med aboensisk prägel?
Trivsel och trygghet, boende till rimligt pris, serviceutbud, trafikförbindelser, skolor och arbetsplatser är viktiga faktorer för en stads attraktionskraft. Men dragningskraft byggs också av en svårdefinierbar anda, en “fiilis” som förenar olika slags invånare i en gemensam känsla av stolthet över sin hemstad.
Först då finns det förutsättningar att skapa något unikt som kan lyfta Åbo ytterligare några pinnhål.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.