Åbo kunde få hubb för elflyg – företagarnas idéer ska få vingar efter stort idékläckarprojekt

Näringslivet i Egentliga Finland måste bli bättre på att nå ut till de unga och visa att det finns en framtid för dem i regionen.
Det betonar Åbo handelskammare som under året engagerat sina 1 900 medlemsföretag och -organisationer i ett framtidsprojekt.
Juridikstuderande Siiri Parantainen som jobbat i projektet säger att hennes personliga erfarenheter bekräftar det.
– Jag har många studiekompisar som skulle vilja stanna i Åbo men som oroar sig för om de kommer att hitta arbete här. Vi juridikstuderande och de som studerar tekniska ämnen åker nog på exkursioner, men jag har bekanta som studerar exempelvis statsvetenskapliga ämnen som aldrig besöker företag.
Varv med variation
Meyervarvets kommunikationschef Anna Hakala har varit med i den kärntrupp på 14 personer som sammanställt alla de idéer som projektet genererat.
Hon håller med om att företagen måste jobba på att öka samarbetet med exempelvis utbildningsinstanser. Meyer Turku själva behöver mycket varierande kompetens.
– Visst flyger gnistorna på varvet. Men det behövs mer än svetsare: fartygen ska planeras, vi har ingenjörer, brandmän, löneräknare… Varvet är som en liten stad.
Meyer Turku har dessutom ett eget institut där man utbildar skeppsbyggare. Nu ansöker institutet om att utvidga sin examensrätt.

Juha Ahokas från energibolaget Vakka-Suomen Voima har också suttit med i kärngruppen, Passion Team.
Han säger att en idé man vill förverkliga är att bättre ta tillvara på all den kunskap som äldre arbetstagare sitter på.
– När de går i pension försvinner kunskapen med dem. I regionen kunde vi skapa ett faddersystem där de äldre kan föra kunnandet vidare till de yngre.
Ahokas säger att det också är viktigt att nå de unga som kanske riskerar att inte alls komma in i arbetslivet.
Hundratals idéer
Under året har handelskammarens workshopar samlat nästan hundra företagare som spånat fram 439 idéer.
– Ett så här stort projekt har nog aldrig gjorts med våra företag förr. Det blev en enorm mängd papperslappar på väggen som vi försökte ordna, säger handelskammarens vd Kaisa Leiwo.
Under devisen ”Magiska Egentliga Finland” – ”Lumoava Varsinais-Suomi” utkristalliserade sig tre huvudteman.
Ett av dem – ”överlägset kunnande genererar framgång” – handlar alltså om kompetens, där också förmågan att locka utländsk arbetskraft är oerhört viktig.
Leiwo påpekar att flera av Åbotraktens storföretag, såsom Meyervarvet och läkemedelsbolaget Bayer, lever på att man är i världstoppen.
– Hur lätt det är för utländsk arbetskraft att komma hit hänger förstås ihop med lagstiftningen, säger Meyers Anna Hakala. Men vi kan också själva göra mycket för att öka dragningskraften. Att vi dessutom har bra utbildningar och eget kunnande i regionen ser jag som en del av vår försörjningsberedskap.
Ny vår för stadsflygplatser
Ett annat huvudtema är ”den bästa omvärlden”.
Här handlar det om att arbeta för och lyfta fram allt från miljö och skolor till historia och trygghet för att få folk att vilja slå ner sina bopålar här.
Egentliga Finland har många trumfkort, konstaterar Juha Ahokas.
– Inte minst havet. Dessutom är Åbo en lämpligt stor stad med många fina, mindre orter runtomkring.
Det tredje temat är ”enkelt ut i världen”. Kaisa Leiwo säger att vi är den enda regionen i landet utöver huvudstadsregionen som har en så bra kombination av vägar, sjötrafik, järnväg och flygplats.
På tal om flygtrafiken genererade workshoparna idén att Åbo kunde bli en knutpunkt för elflyg.
– Det sker inte i morgon, men jag tror att stadsflygfälten – som Finland i tiderna hade många av – kommer att återkomma i och med elflygen. Åbo kunde bli en hubb för trafiken mellan städer i landet och till exempel Stockholm, säger Juha Ahokas.
Han konstaterar att den gröna omställningen överlag är central i framtidsarbetet, och han betonar den roll vätet kommer att få i framtidens energisystem.
– Också här har landskapet ett bra läge. Väteproduktionen kräver energi, och i Finland har vi ännu inte utnyttjat havet för vindkraft på samma sätt som många andra länder. Jag tar inte ställning till exakt var vi kunde bygga stora vindkraftsparker, men västerut finns möjlighet att göra det.
Framtidstro
En enkät gjord i januari visade att 86 procent av handelskammarens medlemmar förväntar sig en fin framtid.
De övergripande mål och konkreta förslag som nu utkristalliserats ska nu bli grunden för handelskammarens påverkansarbete. Visionerna ska genomsyra hela verksamheten, vilket bland annat betyder att de priser som handelskammaren årligen delar ut nu får kriterier hämtade ur framtidsprojektet.
Man ska också utmana medlemsföretagen att till exempel anställa också utländska praktikanter.
Projektarbetet leddes av företaget Great Minds.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.