Förflytta dig till innehållet

Åbo ställer sig också kritiskt till förslaget om att avveckla Åbolands sjukhus – "Stadens röst väger förhoppningsvis tungt"

ÅU-foto

ÅU-foto

Åbolands sjukhus. ÅU-foto


Åbo stadsstyrelse ställer sig kritisk till förslaget om att göra fastighetsaffärsverket Åbolands sjukhus till en del av ÅUCS. ÅU har redan rapporterat om att Kimitoön och Pargas inte accepterar förslaget.
I går klubbade stadsstyrelsen i genom ett utlåtande till sjukvårdsdistriktets förslag. Där konstaterar man att den tvåspråkiga särlösningen skulle försvinna i och med förändringen.
På initiativ av Ida Schauman (SFP) och med stöd av Mikaela Sundqvist (De gröna) lade styrelsen till ett stycke där man slår fast att förslaget inte beaktar hur man i förvaltningen ska trygga tvåspråkigheten.
— Sjukvårdsdistriktets förslag tar inte ställning till hur förvaltningsstadgan eller grundavtalet ska ändras så att de språkliga rättigheterna säkras. Det betyder att vi inte kan göra en bedömning av språkkonsekvenserna, menar Schauman.

Självbestämmande behövs

Tillägget är i linje med den kritik som Kimitoön och Pargas kommuner tidigare fört fram: organisatoriska särlösningar krävs för att säkerställa tvåspråkigheten.
— Det är fint att de vill satsa på språkkurser, men jag ställer mig till skeptisk till att någon lär sig flytande svenska på en kurs. Det måste finnas strukturer som säkerställer att man beaktar svenskan till exempel då man anställer, säger Schauman och fortsätter:
— Det bästa vore om Åbolands sjukhus fick fortsätta som egen enhet, men om sjukhuset tvunget ska införlivas med ÅUCS så måste det vara som en självständig enhet med kontroll över rekrytering och budget. Annars blir i spartider lätt så att man först skär ner på tvåspråkiga särlösningar.

”Inte lätt att få igenom tillägget”

Stadsstyrelsens utlåtande har redan genomgått en hård behandling i social- och hälsovårdsnämnden. Där lämnade Kjell Wennström (SFP) avvikande åsikt, då han ansåg att utlåtandet inte påtalade förslagets brister.
— Det var inte någon lätt uppgift att få igenom tillägget enhälligt. Det var otroligt viktigt att Kimitoön och Pargas motsatte sig förslaget, men att också Åbo gör det är mer oväntat. Åbos röst väger förhoppningsvis tungt och jag hoppas att det får sjukvårdsdistriktet att tänka om, säger Schauman.
Utöver språkfrågan lägger utlåtandet också vikt vid sjukvårdsdistriktets grundavtal.
För att fastighetsaffärsverket Åbolands sjukhus ska införlivas med ÅUCS måste två tredjedelar av delägarna Pargas och Kimitoöns fullmäktige ställa sig bakom avvecklingen.
Staden påpekar att sjukvårdsdistriktet måste säkerställa sig om att grundavtalet följs då man går vidare.
 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter