Förflytta dig till innehållet

Åbo kan få Finlands första pilgrimscentrum

I Vadstena finns ett av många pilgrimscenter i Sverige. I Finland finns inget alls, ännu. Foto: Svenska kyrkan


Det finns långtgående planer på att i Åbo grunda Finlands första pilgrimscenter.
Åbo ärkestift, Borgå stift och Åbo stad stöder tanken på att bekosta en koordinator som under åren 2020–2022 ska driva frågan vidare.
Det budgetinitiativ som lyfter fram frågan under kyrkomötet har biskopen Kaarlo Kalliala från Åbo ärkestift och Bo-Göran Åstrand, biskop i Borgå stift som första undertecknare.
Övriga undertecknare är närmare 30 personer, bland annat präster och ombud vid kyrkomötet.
– Åbo stad har redan lovat delta, berättar ordförande för föreningen för S:t Olofs leden i Finland, pensionerade Åboprästen Björn Nalle Öhman.

Kyrkomötet avgör på torsdag eller fredag

Kyrkans centralfond ska reservera 40 000 euro per år för de tre projektåren, Åbo stad 30 000 och Åbo ärkestift – där koordinatorn skulle ha sitt arbetsrum – 10 000 per år.
Kyrkomötet tar ställning till budgetinitiativet i morgon torsdag eller på fredag. När förslaget presenterades i måndags gavs många positiva kommentarer, berättar en av kyrkomötets informatörer.
Bakgrunden till planerna står att finna i den i maj öppnade S:t Olofs sjöled, en ny vandringsled som förenar Åbo med Trondheim. Från Åbo går den via Pargas, Nagu och Korpo till Galtby därifrån rutten fortsätter till Åland och Sverige.
Leden är den första vandringsleden i Finland som har certifierats som en europeisk kulturväg av Europarådet. En kulturväg är ett kvalitetsbegrepp som innebär garantier för boende och mat längs med rutten.

Många praktiska frågor där en pilgrimsled börjar

– S:t Olofsleden har aktualiserat praktiska frågor kring bemötandet av pilgrimer och vandrare, säger Öhman. Pilgrimspasset har de i sommar köpt i Domkyrkan, och så kan det förstås skötas, men var ska de bo, äta, få mer information och aktuella detaljer om vandringsleden.
Det här är sådant som verksamma pilgrimscenter i Sverige och Norge har hand om. De kan vara inrymda i gamla byggnader eller i speciellt för ändamålet uppförda byggnader. I ett pilgrimscenter erbjuds också möjlighet till en avskild plats för bön och meditation.
– I Sverige finns ett pilgrimscenter i så gott som varje stift, i Norge finns också många, i Finland inte ett enda, konstaterar Öhman som bland annat har besökt pilgrimscentret i Vadstena.
– Om centret här skulle bli i en ny byggnad eller i någon befintlig vet man inte ännu.

Åbo är den naturliga platsen

Att Åbo skulle vara den naturliga platsen för ett pilgrimscenter i Finland beror inte enbart på S:t Olofs sjöled.
Åbo ingår också i den rutt till Santiago de Compostela som berör Finland. Den vandringen kan göras från Åbo till Rimito och därifrån fortsätter vandringsleden med färja till Nagu, och därifrån vidare över Åland söderut.
– Det finns faktiskt någon som har gått hela vägen från Åbo till Santiago de Compostela, berättar Öhman.

Bandet är klippt, här öppnades S:t Olofs leden. I miten Nalle Öhmaa, S:t Olofsleder i Finland. Foto: Cecilia Lundberg, ÅA

Också S:t Henriksleden går från Åbo

S:t Henriksleden går också från Åbo. Den börjar vid Domkyrkan, går via Korois och S:t Marie kyrka mot Rusko, Masku och till kyrkan i Nousis. Biskop Henriks första gravplats fanns i Nousis. Leden fortsätter från Nousis till Kjulo i Satakunta.
Den här pilgrimsleden har funnits länge, sedan reformationens tider, och den används fortfarande.

Vandrare är turister som lever spartanskt

Pilgrimsleder är också en form av turism, men de här resenärerna vill vanligen bo enkelt och spartanskt.
– Det är en utmaning inte bara i vår skärgård utan på många håll där leder finns, att det behövs inkvartering och matställen, men i en enkel form. I ett pilgrimscenter finns också ofta ett kafé och möjlighet till övernattning med en rimlig prisnivå, säger Öhman.
Olofslederna har fått namn efter kung Olof, som helgonförklarades efter sin död. Han stupade 1030 i Stiklestad. Han är begravd i Trondheim.

Dela artikeln

En kommentar: “Åbo kan få Finlands första pilgrimscentrum

  1. Lise-Lotte Ölander-Smeds skrev

    Nagu Gammelgård, som är till salu, kunde också vara ett fint pilgrimscenter.

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter