Förflytta dig till innehållet

”Åbo inte lika hipstrigt som södra Helsingfors” – vi jämför topplistorna för de två Foodorabutikerna

Jean Lindén
foodora
Scannar beställda varor. Henri Vairinen är butikschef för Foodora Market på Västerlånggatan i Åbo, där tio personer jobbar i två skift. Med en genomsnittlig leveranstid på 20 minuter har man den snabbaste leveranstiden bland landets Foodoramarketar, till exempel ett par minuter snabbare än butiken i Tammerfors.

Åbo är inte lika hipstrigt som centrala Helsingfors. Det konstaterar Foodoras Anni Ahnger när hon tittar på försäljningsstatistiken för hemleveranskedjans egen butik, Foodora Market, i Åbo.

– I södra Helsingfors är vegetariskt protein, kombucha och avokado populära. Försäljningen i Åbo liknar försäljningen i våra butiker utanför Helsingfors kärncentrum. Jag tror att gurka legat i topp-5 i Åbo varje vecka. Också kategorier som mjölk, bananer och ägg säljer stabilt i Åbo, alltså basprodukter. Tittar man på enskilda, unika produkter är åtta av tio i toppen antingen mjölkprodukter eller frukt, säger Ahnger som är chef för bolagets Market-business.

För ett drygt år sedan öppnade Foodora sin butik på Västerlånggatan i Åbo, som ett komplement till företagets hemleveranser från restauranger. I början fanns bara hemleverans från butiken. Nu kan kunden även hämta sina färdigpackade inköp där.

kvinnaPressbild
Anni Anhger är chef för Foodoras marketavdelning i Finland.

10 egna butiker

Foodora har i dag tio marketar i landet. De övriga finns i Helsingfors (fyra stycken), Esbo, Tammerfors, Jyväskylä, Lahtis och Uleåborg.

Åbobutiken har cirka 3 300 olika produkter, mest matvaror men också bland annat en del sexartiklar från Kaalimato.

Ahnger konstaterar att utbudet liknar det som finns i en närbutik, en K-Market eller Sale. Man riktar sig främst till 18–35-åringar som bor ensamma eller i par, och som inte gör sina inköp för många dagar på en gång.

Anni Ahnger säger att Foodora Marketarna vill erbjuda ett sätt för folk att göra en del, eller rentav alla, sina matuppköp digitalt och snabbt, men bolaget satsar inte medvetet på segmentet för stora veckoinköp.

Det finns ett starkt samband mellan dåligt väder och antalet beställningar. Man har många kunder som återkommer ett par gånger i månaden.

Det som utmärker Åbo är den extra höga andelen ensamhushåll och studerande som använder butiken. Det syns i vilken sorts inköp som görs under olika tider av dagen.

– Klockan 14–18 säljer vi mycket frukt, mjölkprodukter och bröd i Åbo. Sådant som folk äter till middag. När klockan slår 18 beställs mycket mer energidryck, läsk och fryspizzor. Många kunder lunchar säkert ute, till exempel vid universiteten, så beställningarna görs ofta sen eftermiddag eller på kvällen.

husJean Lindén
Åbos Foodora Market finns i korsningen Västerlånggatan–Formansgatan. Till höger om bilden infarten till parkeringen Louhi.

Lite wings

Jämför man butiksförsäljningen med företagets restaurangleveranser i Åbo så köps det trots allt mer hälsosamma eller ”normala” produkter i Foodora Market.

– På restaurangsidan är det väldigt mycket pizza och hamburgare. Däremot levererar vi ganska lite wings i Åbo, framförallt jämfört med Tammerfors. Jag har förstått att det har att göra med att wingsutbudet är mindre i Åbo.

Angående butiksförsäljningen i Åbo har en sak förvånat Ahnger, med tanke på att många kunder är unga och studerande.

– Vi har ganska brett sortiment med vegetariska produkter, och de hålls rätt stabilt i topp-50. Men i studerandestäderna som Åbo säljs de ändå inte så mycket mer än i andra städer. Jag har talat med kolleger vid Kesko och S-kedjan som också konstaterat att de produkterna ännu inte är så väldigt pop.

Traditionen den största konkurrenten

På tal om konkurrenterna säger Ahnger att Foodora är tredje störst inom hemleveranser från butik i Åbo, efter K- och S-kedjorna men före konkurrenten Wolt som också har en butik i staden. Bolagen ger visserligen inte ut siffror per butik, men Ahnger säger att man på olika sätt försöker mäta konkurrenternas försäljning.

– Vår största konkurrent är ändå inte Wolt Market, utan att folk är så vana att handla själva. För de yngsta är det självklart att man kan handla på nätet eller via mobilen, men nästa år kommer vi att satsa på att öka medvetandet om att det finns en sådan här tjänst.

Fokuset är på unga vuxna, men det betyder inte att man struntar i de äldre, säger Anni Ahnger. Seniorerna, speciellt de som har svårt att röra sig, är en potentiell målgrupp.

– Andelen äldre kunder ökar på vintern, då det är svårare att tryggt röra sig ute, och minskar när vädret blir bättre. Men samtidigt lever idén att man ska handla själv starkt hos dem. Det är ganska svårt att ändra på de vanorna.

foodoraJean Lindén
Henri Vairinen är butikschef för Foodora Market på Västerlånggatan i Åbo.

Efter Sverige

Anni Ahnger säger att Sverige ligger fem år före Finland i hemleveranser av mat.

– I Finland kapade hemleveranserna som mest 12 procent av hela branschen under coronatiden. I Sverige ligger grundnivån sedan länge redan på 8–10 procent.

Foodora har ändå inte några planer just nu att öppna fler butiker i landet. Man satsar på att utveckla de tio man har.
Anni Ahnger konstaterar att de stora städerna börjar ta slut.

– Det viktiga är också hur tätt bebyggda de är. Vi lovar att leverera inom 30 minuter, och det är svårt i en gles stad. Åbos täta centrum är bra. Här har leveranstiden i genomsnitt varit 20 minuter: 2 minuter för packandet av varorna och 18 för själva transporten. Avstånden i centrum är korta och processen i butiken är otroligt snabb.

Under åren har villkoren för hemleveransföretagens kurirer med jämna mellanrum debatterats. Ahnger menar att de korta leveranstiderna i Åbo också visar att man har lätt att hitta kurirer här.

Följer läget inför vintern

En annan sak är hur det ekonomiska läget och höga energipriser påverkar kundbeteendet på vintern. Ahnger säger att man hela hösten funderat på prissättningen ur den synvinkeln.

– Målet är att folk skulle ha råd att använda tjänster som gör livet lättare. Våra produktpriser kan konkurrera med närbutikernas, och även svinnet är nere på 3 procent, vilket är väldigt lågt. Det bidrar till att vi kan hålla nere priserna.
Samtidigt noterar Foodora att kunderna nu överväger sina inköp noga, och väljer billigare alternativ.

– Försäljningen av billigare malet kött har ökat. Bland frukterna har kiwiförsäljningen minskat och äppelförsäljningen ökat, ger hon som exempel.

– Samtidigt har vår försäljning ökat månad för månad.

Mest sålda produktkategorierna i oktober

Åbo

  • Ägg
  • Gurka
  • Cola 1,5 l
  • WC-papper
  • Gräddfil
  • Makaronilåda
  • Matgrädde
  • Banan
  • Köttfärspizza
  • Energidryck

Södra Helsingfors

  • Gurka
  • Lättmjölk
  • Havremjölk
  • Banan
  • Ägg
  • Rågbröd
  • Körsbärstomater
  • Avokado
  • Turkisk yoghurt
  • Covid-test

LÄS OCKSÅ

Uppdaterad 16.16 med topplistorna

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter