Förflytta dig till innehållet

Åbo har fått två nya pilgrimsleder — rutterna tar vandraren till både historiska och natursköna platser

Rutten Helenan polku tar bland annat vandraren till Sankta Katarina kyrka. Foto: Patricia Torvalds.


Finland har fått två nya pilgrimsleder och de startar båda från Domkyrkan i Åbo. De nya rutterna följer historiska färdvägar och förenar medeltida kyrkor, förhistoriska heliga platser och vacker natur.
De två rutterna heter Helenan polku (Helenas väg) och Pietarin polku (Peters väg) och är 8 respektive 34 kilometer långa.
Helenan polku startar vid Domkyrkan och går via Sankta Katarina kyrka, Korois udde och S:t Marie kyrka innan den tar vandraren tillbaka till Domkyrkan.
Den lite mer omfattande Pietarin polku går från Domkyrkan till Lundo kyrka, längs Gamla Tammerforsvägen, längs den medeltida Tjuvvägen och tillbaka till Domkyrkan.
Den som vandrar längs rutten får uppleva medeltida kyrkor, Virnamäkis fornminnesområde från järnåldern, Finlands äldsta kyrkoplats i Korsbacka i Ravattula, det unika kapellet i Pulkkio som befinner sig i ett egnahemshus och Vanhalinna i Lundo där man hittat spår av mänsklig verksamhet från tusentals år tillbaka.
De nya rutterna är planerade av arkeologen och fackboksförfattaren Ilari Aalto och kulturproducenten och guiden Larissa Riihihuhta.
— Vi inledde planeringen av rutterna mitt under en världsomfattande kris. Under undantagsvåren har vi haft en stark känsla av att de här lederna behövs just nu. Pilgrimsrutterna längs Aura å för samman närturismen, det ekologiska, naturupplevelser nära staden och det historiska perspektivet som hjälper en förstå sin egen plats i tidens ström. Det är tryggt att vandra längs de här rutterna också under undantagstillståndet, säger Riihihuhta i ett pressmeddelande.
Rutterna är producerade som en del av Åbo stads och Evangelisk-lutherska kyrkan i Finlands gemensamma treåriga projekt vars mål är att göra finländska pilgrimsrutter mer kända samt att grunda Finlands första pilgrimscentrum i Åbo år 2021.
Vandringarna kan göras antingen till fots eller med cykel och de lämpar sig även för dem som aldrig pilgrimsvandrat innan.
För rutterna har man gjort en karta som även fungerar som ett pilgrimspass och vid de mest centrala målen kan man samla stämplar i passet.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter