Förflytta dig till innehållet

Åbo har en budget och ekonomiplan – flera av de hårdare sparåtgärderna ströks eller lindrades

Fullmäktigesal fylld av ledamöter

Måndagens möte var långt och innehöll inga överraskningar i beslutsväg. Foto: Stefan Holmström


Kundavgifterna höjs inte riktigt som planerat, kollektivtrafiken ska spara i stället för att höja biljettpriserna och de avgiftsbelagda p-platserna blir fler. Men sparmålen för de närmaste åren förblir höga.
Ungefär så kan man sammanfatta Åbo stadsfullmäktiges möte på måndagskvällen. Trots att fullmäktige behandlade budgeten för 2020 och ekonomiplanen för 2020–2023 fanns det i grund och botten inte mycket att tvista om.
Mötet pågick i nästan fem timmar och omröstningarna var många, men ingen av dem var en rysare.
Det berodde på att fullmäktigegrupperna, med undantag för Vänsterförbundet, hade enats om de stora utstakningarna samt gjort justeringar i de ärenden som uppfattats som de svåraste. I många ärenden gick det därför så att det var Vänsterförbundets tolv ledamöter som röstade mot de andra i salen.

Slopade chockhöjningar

Ett av de ärenden som hade väckt mest uppmärksamhet inför mötet handlade om ekonomiplanens mål för kundavgifter, såsom hälsocentralsavgifterna. Enligt det ursprungliga förslaget skulle alla prövningsbaserade avgifter höjas till maximal nivå.
I förhandlingarna inför fullmäktigemötet hade det här ändå lindrats till en mer allmän formulering om att avgifterna ska justeras för att nå ett sparmål på 700 000 euro.
Förslaget godkändes med 54 röster mot 12.
Nuvarande befrielser från olika avgifter slopas inte. Däremot ska man utreda om avgiftspraxis kan ändras för högskolestuderande. En grupp studerande demonstrerade inför fullmäktigemötet mot denna förändring.

Skattesatsen rörs inte

Frågan om Åbo stads skattesats debatterades inte. Det blev ett klart ja för nuvarande 19,5 procent. Vänsterförbundets Mervi Uusitalo konstaterade att partiet ”försökte sitt bästa” och att man hade varit redo att höja skattesatsen till 19,75 procent.
– Trots att de ökade skatteintäkterna kanske skulle ha haft bara en kortsiktig effekt så finns det ändå ett akut behov, då anpassningsprogrammet ger resultat först på sikt.
Samlingspartiets Olli A. Manni och SFP:s Nicke Wulff utdömde en höjning i sina inlägg.
– Våra beslut är inte populära men nödvändiga och det skulle vara ansvarslöst att höja skattesatsen, sade Wulff.
Däremot blev det en annan skattejustering. Fastighetsskatten för obebyggda byggplatser höjs från 3 till 4 procent. Det borde årligen ge staden 150 000 euro extra.

Bussbiljetter och p-avgifter

En annan omdebatterad åtgärd var förslaget att höja priset på kollektivtrafikens enkelbiljetter. Här hade man inför mötet enats om en annan linje: Föli ska i stället skära i kostnaderna. Beslutet var enhälligt.
– Vi ska komma ihåg att Åbo fortfarande är en förmånlig kollektivtrafikstad och jag litar på att Föli klarar av anpassningen, konstaterade SDP:s Mika Maaskola.
I en annan trafikfråga var det Sannfinländarna som blev i minoritet. De motsatte sig förslaget om att flera sådana gatuavsnitt där man nu klarar sig med parkeringsskiva ska bli avgiftsbelagda.
– Det är inte hållbart att bilisterna ska betala då stadens ekonomi är skral, konstaterade Ville Tavio (Sannf).
En klar majoritet röstade för ökade parkeringsintäkter, 64 mot 5. Här röstade Centerns Pauli Kossila med de fyra Sannfinländarna, på samma sätt som i några andra frågor.

Sannfinländarna fick flera nej

Om Vänsterförbundet var ensamt i många ärenden, så var Sannfinländarna det i andra. I budgeten ville gruppen bland annat kraftigt sänka arvodena för förtroendevalda, slopa det mångkulturella rådet och stryka stadens stöd till politiska ungdomsorganisationer.
Dessutom föreslog gruppen att staden ska sluta erbjuda nödinkvartering och hälsovård till människor som ska avvisas.
Det blev ett klart nej till alla förslag. Då det gällde gruppens nej till att höja intervallvårdsavgifter fick Sannfinländarna stöd av Vänsterförbundet, men inte av de andra.

”Typisk högerpolitik”

Vänsterförbundets ledamöter kritiserade ekonomiplanen för att innehålla många utredningar med oklara mål och att många av förslagen varken löser problem eller ger besparingar.
SDP:s Mari-Elina Koivusalo kontrade med att Vänsterförbundet kanske kunde få med några av sina förslag om man i förväg kunde ha enats med de andra om budgetens huvuddrag.
Ett av de ärenden där Vänsterförbundets kritik var som starkast gällde förslaget om att det ska bli lättare att anlita privata företag inom småbarnsfostran. Förslaget om att begränsa de privata företagens andel röstades ändå ned.
Elina Sandelin förundrade sig speciellt över hur socialdemokraterna kunde godkänna att allt mer av dagvårdstjänsterna köps av privata företag.
– Barnen ses allt oftare som ett sätt att göra pengar och det här är typisk högerpolitik där man strävar efter att minimera den offentliga sektorn.

Eniga men kritiska

Av ekonomiplanens mindre ärenden kan nämnas att stadens anläggningsskötare inte flyttas till Arkea och att Åbo stads djurhem inte ersätts av köptjänster.
Flera ledamöter passade på att ge pikar till både höger och vänster, trots att man i de stora frågorna var överens.
De Grönas Katri Sarlund konstaterade att det man beslutade om i praktiken handlade om att ”fördela knapphet”, medan Sannfinländarnas Mikael Mikkola talade om en budget och plan med skenbar effekt där många av sparmålens miljoner ännu bara ”svävar i luften”.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter