Åbo handelskammare: Ukrainakrisen kan öka datahotet mot våra företag – ”Skäl att se över skyddet nu”

Flera lokala företag upplever att hoten mot deras säkerhet har ökat, men de har inte gjort så mycket för att öka datasäkerheten för distansarbete.
Den slutsatsen drar Åbo handelskammare efter att ha gjort en enkät om distansjobb bland medlemsföretagen.
Drygt 53 procent av de företag som besvarat enkäten uppger visserligen att de nu gjort satsningar på att öka datasäkerheten för distansjobb.
Men siffran ligger kvar på nästan exakt samma nivå som för ett år sedan trots att företagen nu upplever att hotbilden är starkare, konstaterar handelskammaren.
Fler upplever datahot
Andelen företag som upplever att hoten mot datasäkerheten ökat har på ett år vuxit från 42 till 51 procent.
Enligt enkäten är det framför allt så kallat nätfiske och försök till dataintrång som ökat. Även mängden bluffmejl och skumma e-postmeddelanden har vuxit.
Petri Syväjärvi från it-företaget Lounea leder handelskammarens ICT-utskott. Han säger att de tragiska händelserna i Ukraina även ökat risken för ”cyberpåverkan” riktad mot finländska företag.
– Traficom, skyddspolisen och många experter har uppmanat företagen att fästa större vikt vid att skydda sig mot cyberhot. Enkäten visar att oron är befogad, och senast nu är det skäl att se över datasäkerheten, konstaterar Syväjärvi.
Vanligt under tider av oro
Syväjärvi säger till ÅU att det är omöjligt att säga något exakt om varifrån sådana hot kan tänkas komma, men att hoten mot datasäkerheten överlag brukar öka under oroliga tider.
– Chansen att lyckas med brottslig verksamhet på nätet är i snitt något större under oroliga tider då människor inte är lika alerta. Det är kroken här. Det här är alltså ett allmänt konstaterande, och ingen spekulation om huruvida till exempel något visst land kan tänkas ligga bakom sådan verksamhet, säger Syväjärvi.
En del har ökat skyddet
De företag i Åbo handelskammares enkät som nu gjort satsningar på datasäkerheten har bland annat tagit i bruk vpn-förbindelser – alltså teknik för att skapa virtuella privata nätverk – samt stark autentisering när man loggar in i system.
Andra åtgärder som företagen i enkäten nämner är satsningar på brandmurar, virusskydd, starkare lösenord, säkerhetskopiering samt utbildning av personalen i datasäkerhet.
En svaghet med enkäten är att den besvarats av endast 93 företag, vilket ändå är två fler än i fjol.
Åbo handelskammare har cirka 1 800 medlemsföretag.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.