Förflytta dig till innehållet

Åbo handelskammare: brist på kunnig arbetskraft i regionen hindrar företagens möjligheter att växa

En par händer skriver på ett tangentbord

Det råder brist på kunnig arbetskraft i regionen, vilket sätter käppar i hjulet för företags tillväxt. Det anser Åbo handelskammares medlemmar, som svarade på en enkät i slutet av juni.
Ungefär en fjärdedel uppger att det här är den största arbetskraftsutmaningen för företagen. Ett annat problem som lyftes fram är att utbildningen som erbjuds i området inte motsvarar företagens behov. En tredjedel av de som svarade på enkäten uppgav däremot att de inte upplever att det finns betydande arbetskraftsutmaningar i regionen.
— För Åboregionens dragningskraft och utveckling är det viktigt att trygga tillgången till arbetskraft och ett mångsidigt utbildningsutbud. Det här får inte glömmas bort under coronatiden eller i dess efterdyningar, säger handelskammarens vd Kaisa Leiwo.

Stor arbetskraftsbrist i byggnadsbranschen

I enkätsvaren finns vissa skillnader mellan olika branscher. Av byggnadsbranschens företag uppgav hela 40 procent att den tillgängliga arbetskraften inte tillåter att företagen växer.
Bristen tycks gälla för flera olika yrken inom branschen. Bland annat söker företagen arbetsledare, installatörer och planerare.
Speciellt råder det brist på projektledare och personer som kan skola yngre arbetskraft på byggnadsbranschen.
Att utbildningsutbudet inte motsvarar företagens behov är ett större problem inom industrin. En tredjedel lyfte fram det här som den största utmaningen.
Företagen söker bland annat metallarbetare, installatörer och svetsare. Det är alltså främst personer som gått en lämplig yrkesskoleutbildning som saknas.
På servicebranschen svarade hälften att det inte finns arbetskraftsutmaningar. Troligtvis syns coronans inverkan mest inom den här branschen. Därmed är permitteringar för tillfället ett större problem än arbetskraftsbrist.

Arbetssökanden har rätt kunskaper, men de är för få

Över hälften av Åbo handelskammares medlemmar anser att de som ansöker om jobb ofta har rätt utbildningsbakgrund och kunskaper. Problemet är att de här personerna är för få.
På byggnadsbranschen uppger däremot över hälften att de som söker jobb inte har rätt kunskaper. Många sökande är nyutexaminerade vars kunskaper inte räcker till och deras utbildning faller därmed på företagen.
”Nyutexaminerade har för varje år sämre kunskaper” och ”Yrkeskunskapen saknas helt vilket gör att företagen får utbilda dem” var bland annat svar som kom in i undersökningen.
På IT-branschen är läget betydligt bättre. Nästan 80 procent uppger att arbetssökanden har en lämplig utbildning och bakgrund. Erfarna utvecklare och experter är ändå svåra att hitta.
— Då branscher och sysselsättningsstrukturer ändras är det viktigt att utbildningsinstitutioner reagerar. De är viktiga aktörer för näringslivet. Det här kräver förstås också att beslutsfattare är flexibla. Att få utbildningsrätt kan ofta vara en långsam och byråkratisk process, säger Leiwo.
Hon konstaterar att det är fint att nya utbildningslinjer för diplomingenjörer och provisorer nu har godkänts, men hon efterlyser ännu mer flexibilitet i processen.
Sammanlagt 155 företag i Egentliga Finland svarade på Åbo handelskammares enkät. 39,2 procent av företagen hade färre än tio anställda, medan 12,4 procent hade över 250.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter