Åbo hamn går i bräschen för säkrare sjöfart – intelligenta farleder är framtiden

Åbo hamn deltar i ett projekt där man använder sig av avancerad datateknik och artificiell intelligens för att göra trafiken till och från hamnen säkrare.
Det handlar om en intelligent farled längs vilken man placerar ut sensorer och värme- och videokameror som i realtid ger information om bland annat vindstyrkor och vindriktningar, strömförhållanden, lufttryck och våghöjder.

Informationen skickas sedan direkt till fartygets kommandobrygga. Fördelen är att man får betydligt noggrannare uppgifter än från Meterologiska institutets tre väderstationer, på Notgrund, Fagerholm och Utö, säger Antti Pekanheimo som är operativ direktör i Åbo hamn.
– Man får exakta uppgifter om lokala väderleksförhållanden vid en viss holme eller plats. Genom att man får en bättre överblick blir trafiken säkrare i de trånga farlederna där trafiken är livlig. Skulle det till exempel ske ett oljeutsläpp skulle det vara en katastrof för skärgårdsmiljön.
Virtuella sjömärken syns endast på det digitala sjökortet
Projektet ger också förutsättningar för att ta ett steg vidare i utvecklandet av autonoma fartyg och fjärrlotsning, två branscher som är starkt på frammarsch i Finland.
– Vi vill vara en föregångare och vägvisare inom området. Den intelligenta farleden kan betyda besparingar i både farleds- och lotsningsavgifterna.
Tillsvidare finns endast en kamera/sensor utplacerad på Runsala. På sikt är det meningen att gå vidare och placera ut flera apparater längs farleden. Man kan också ta i bruk helt nya metoder för att göra navigeringen säkrare.
– Virtuella sjömärken syns enbart på de digitala sjökorten och på radarn, men de finns inte i verkligheten. De kan utnyttjas tillfälligt om man till exempel vill göra fartyget uppmärksamt på ett mudderverk som arbetar vid farleden, säger Pekanheimo.
Förutom Åbo hamn deltar bland annat Åbo universitet, Meyer Turku, Brighthouse Intelligence, Awake.ai och Dimec i projektet Sea for Value.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.