Åbo håller låg profil på terrordådets årsdag – på torget syns ingen rädsla


Impi Rainio från Sagu säljer bland annat potatis, lök och morötter på Salutorget i Åbo. Strax efter terrorattacken diskuterade hon den med andra försäljare och med sina kunder, men någon rädsla har hon inte känt. Foto: Mikael Piippo/SPT
På lördag har det gått exakt ett år sedan knivattacken i Åbo centrum, men staden har valt att ligga lågt på terrordådets årsdag. På Salutorget, där attacken började, syns ingen rädsla.
– Alltsedan jag var ett litet barn har mamma lärt mig att man inte ska vara rädd, och det har jag inte varit, säger torgförsäljaren Impi Rainio från Sagu som sålt potatis på torget i 40 års tid.
Senare samma dag ringde Rainios släktingar och frågade om allt var bra med henne och hennes man. Det hade skett en knivattack på torget. Två människor knivhöggs till döds och åtta andra skadades i Åbo centrum. Polisen stoppade gärningsmannen genom att skjuta honom i benet men han överlevde och sitter nu i fängelse.
I juni i år slog Egentliga Finlands tingsrätt fast att knivattacken var ett terrordåd, det första någonsin på finländsk mark, och dömde gärningsmannen till livstids fängelse. Han har överklagat domen till hovrätten och en ny rättegång är på kommande.
Blomsterhavet väckte vemod
Impi Rainio kommer ihåg att terrorattacken fick henne att undra hur någonting sådant kunde hända i Åbo, som hon betecknar som en lugn stad. Någon rädsla har hon ändå inte känt.
Rainio har diskuterat attacken med andra torgförsäljare och med sina kunder, men till exempel Röda Korsets krishjälp har hon inte upplevt sig behöva.
– Jag och mina kolleger här på torget gick ändå flera gånger för att se på blomsterhavet på dådets minnesplats. Då kändes det vemodigt, säger hon.
Åbo stad ligger lågt
Åbo stadsdirektör Minna Arve vill att staden ligger lågt i samband med årsdagen efter knivhuggningen på Salutorget.
– Åbo stad kommer inte att uppmärksamma saken officiellt på lördag. Vi hedrar minnet av offren, men ordnar inga egna evenemang, säger Arve.
Det gör däremot den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen (NMR) som planerar att demonstrera på Trätorget i Åbo. Arve är försiktig i sina kommentarer kring NMR:s demonstration.
– Jag hoppas att folk inte utnyttjar den tragiska händelsen till att främja sina egna politiska intressen. Å andra sidan har vi ju yttrande- och församlingsfrihet i Finland, vilket innebär att vi inte kan förbjuda demonstrationen.
Borde inte Åbo stad markera var ni står i frågan?
– Vi kommer fortsättningsvis att jobba för att Åbo är en tolerant och vidsynt stad som främjar integrationen av olika samhällsgrupper. Alla Åbobor ska kunna uppleva att de känner sig delaktiga i det lokala samhället, säger Arve.
Förutom NMR:s demonstration kommer också en demonstration vid namn Åbo utan nazister att arrangeras i Åbo på lördag.

Enligt stadsdirektör Minna Arve kommer Åbo stad inte att uppmärksamma terrordådets årsdag på lördag. – Vi hedrar minnet av offren, men ordnar inga egna evenemang, säger Arve. Foto: Tatu Lertola/SPT
Terrorhotet fortfarande på samma nivå
Den marockanska knivmannen hade hunnit vara i Finland i över ett år innan han utförde sitt terrordåd. Skyddspolisen (Skypo) hade fått ett förhandstips om att mannen visat intresse för radikal islamism men valde att inte fokusera på honom.
Däremot hade Skypo uppdaterat sin uppskattning av terrorhotet i Finland och höjt hotnivån till nivå två på en fyragradig skala i juni 2017, två månader innan dådet i Åbo.
– Attacken i Åbo kom tyvärr inte som någon överraskning för Skyddspolisen, säger biträdande chef Seppo Ruotsalainen vid Skypo i ett e-postmeddelande till SPT.
Samma bedömning av terrorhotet i Finland gäller fortfarande.
– Det finns i dagsläget inget som tyder på att hotet skulle minska den närmaste framtiden, säger Ruotsalainen.

Seppo Ruotsalainen är biträdande chef vid Skyddspolisen. Foto: Skyddspolisen
Ny verksamhetsmiljö för Skypo
Ruotsalainen säger att det som hände i Åbo var ett bevis på att verksamhetsmiljön förändrats de senaste åren. Man har vid Skypo varit medveten om förändringarna och man har anpassat och utvecklat sin verksamhet. Det arbetet pågår ständigt, säger Ruotsalainen.
Som ett exempel på förändringar nämner Ruotsalainen att antalet så kallade målpersoner fördubblats på några år. Med målpersoner avses individer som verkar för terrorism på olika sätt.
– Dessa personers koppling till terrorism är dessutom mer allvarlig och mer direkt än tidigare, säger Ruotsalainen.
Skypo uppdaterar ständigt sina arbetsmetoder och för det har organisationen också fått tilläggsanslag.
– Även informationsutbytet har blivit tätare, såväl nationellt som internationellt, säger Ruotsalainen.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.