Åbo förvandlades till en spökstad – bråken flyttade hem


Foto: Monica Forssell
Det är fredag kväll och klockan närmar sig tolv. Aura å flyter stilla genom staden, lamporna från de stängda restaurangbåtarna blänker i vattnet och ett litet gäng tar sig fram i en liten vit roddbåt.
Killen i fören har med sig en elsparkcykel och står som en galjonsfigur och balanserar i fören. En absurd syn.
Måsarna skränar. På gatorna skramlar förvånansvärt många, men tomma bussar fram. Någon enstaka taxibil hoppas på passagerare, en fluffig vit hund är på kvällspromenad och utanför Halonen sitter några ungdomar och dricker öl och röker.
Ett par mörka bilar gasar på, kryper upp bredvid trottoaren och vrider upp volymen.
Åbo, natten då också de sista krogarna stängde för epidemin, är en spökstad.
Andra sorters uppdrag än vanligt
Överkonstapel Antti Tamminen och äldre konstapel Markus Mähönen har varit på jobb i fem timmar.
De har parkerat i hörnet av Eriksgatan och Kristinegatan där det en vanlig fredag kväll skulle myllra av människor.
Hittills i kväll har de skrivit ut böter åt fartdårar, tillrättavisat tonåringar som samlats i allt för stora gäng och ingripit i kriser hemma hos invånare på olika håll Åbo.
En kvinnoröst rabblar upp nya uppdrag i Tamminens öronsnäcka. En patrull larmas igen till någons hem.
Mars månads statistik visar att polisens uppdrag i sydvästra Finland antalsmässigt ligger på samma nivå som för ett år sedan. Ungefär 2000-2500 i veckan.
Men innehållet i utryckningarna har ändrat. Trafikförseelserna har minskat medan familjevåldet har ökat.
— Hemlarmen har blivit fler och det förekommer allvarligare våld än tidigare i hemmen, bekräftar Stephan Sundqvist överkommissarie med ansvar för övervaknings- och larmsektorn vid Sydvästra Finlands polisinrättning.
Ingen skillnad på dagarna
Uppdragen i hemmen begränsar sig inte heller längre till veckoslutsnätter. Dagarna har flutit ihop och det kan lika väl krisa till sig en tisdagsförmiddag som en fredagsnatt.
— Och eftersom skolorna inte är öppna är många barn hemma och i en del hem far barnen nu illa. Jag önskar att folk kunde ta det lilla lugna. Vi klarar nog det här men det krävs lite tålamod, säger Tamminen, själv trebarnsfar.
Under arbetspassets första timmar har Tamminen och Mähönen också haft att göra med killarna i roddbåten.
— Lite märkliga uppdrag har det varit. Här rör sig nu ungdomar och de sista nyfikna som vill se hur ett tomt Åbo ser ut, konstaterar Tamminen och blickar ut över den öde korsningen.
Det har gått 18 dagar sedan statsministern och presidenten konstaterade att det råder undantagsförhållanden i Finland.
Hur länge till? Det vet ingen.
— Nu har också alla caféer och restauranger stängt. För många har kvarterskrogen utgjort ett andra vardagsrum dit de gått efter att de stigit upp på eftermiddagen. Så länge det ännu är för kallt för att sitta ute så har de nu ingenstans att gå, säger Tamminen.
De kommande veckorna kan bli oroliga
Från polisens håll är oron inför de kommande veckorna, eller månaderna, stor. Hur går det för alla som nu tappar fotfästet? Kommer de att återhämta sig när krisen är över? Familjerna som redan sedan tidigare dras med problem. För dem är dagarna, veckorna, kanske månaderna av isolering en tickande bomb.
Måsarna hittar ett tråg pasta som någon tappat på gatan. Tamminen och Mähönen startar polisbilen och larmcentralens kvinnoröst fortsätter att rabbla upp inkomna larm.
På morgonen får jag ett textmeddelande:
I Egentliga Finland gjordes det ungefär 125 utryckningar under natten. Gatorna var öde, men ett par fall av skadegörelse inträffade ändå. Vi ingrep i några unga bilisters störande uppförande. Två krogar var öppna också efter klockan 24. De fick anmärkningar. Det kom in ett stort antal larm till privata hem. Antalet självdestruktiva människor ökar.
Hälsningar fältchef Antti Tamminen.

Foto: Monica Forssell

Mat åt måsarna. Foto: Monica Forssell

Överkonstapel Antti Tamminen. Foto: Monica Forssell

Tre tog en roddtur. Foto: Monica Forssell
Korrigering 4.4 kl 18:45: Antti Tamminens titel korrigerades.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.