Åbo fortsätter ge bidrag till Samfundet Finland–Ryssland – ”Vi är emot kriget”

Åbo ger ett årligt bidrag till Samfundet Finland–Rysslands verksamhet i Åbo. I år var summan 6 700 euro.
Att stöden fortsatt rulla som vanligt också efter Rysslands invasion av Ukraina har väckt reaktioner. Åbo har till exempel frusit vänstadsverksamheten till S:t Petersburg.
Men Ari-Pekka Korhonen, ledande stadssekreterare i Åbo, säger att staden inte har sett någon orsak att göra ändringar i bidraget.
– Samfundet Finland–Ryssland har tydligt tagit avstånd från och fördömt Rysslands invasion av Ukraina. Föreningen håller på med kulturell verksamhet som staden anser att det är viktigt att fortsätta stöda, säger Korhonen.
Evenemang i Åbo
År 2019 upplöstes Samfundet Finland–Rysslands lokalavdelningar i Åbo och andra städer som självständiga underorganisationer. Sedan dess har Åbo stad betalat det årliga bidraget till huvudorganisationen som med hjälp av bidraget bland annat kan betala hyran för föreningslokalen på Brinkala innergård vid Gamla Stortorget.
Samfundets generalsekreterare Niina Sinkko säger att de försöker ordna några större evenemang per år i Åbo. I år planerar de att bland annat ordna ett seminarium om det aktuella Ryssland.
– Vi strävar efter att sprida information och skapa diskussioner som lockar många människor och årets seminarium kommer att behandla kriget som Ryssland har startat, säger Sinkko.
Hur ser du på kritiken mot att en förening med koppling till Ryssland får fortsatt stöd också efter invasionen?
– Bidragsgivarna stöder inte alls Ryssland. Vi är en helt och hållet finsk organisation. Vi är emot kriget och emot den ryska ledningen som börjat kriget. Vår linje är Finlands linje.
Samfundet har skickat sitt ställningstagande, där de fördömer Rysslands anfallskrig, till ryska ambassaden.
Fryst samarbete till ryska institutioner
Sinkko säger att allt har förändrats sedan Ryssland anföll Ukraina.
– Tidigare har vi nästan alltid arbetat över gränserna, men nu är det till exempel inte möjligt att få ryska artister till Finland.
Sinkko säger att organisationen har avbrutit allt samarbete med officiella ryska instanser, som städer, universitet och skolor. I tisdags beslöt styrelsen att frysa verksamheten vid Finlands institut i S:t Petersburg. Men Sinkko betonar att det skulle vara väldigt viktigt att nu stöda de människor i Ryssland som är emot kriget.
I föreningsstadgan står det att samfundets syfte är att ”främja samarbete, interaktion och vänskap mellan finska och ryska medborgare […] utöka det mångsidiga kultursamarbetet mellan Finland och Ryssland” och att ”utveckla förbindelserna mellan folken i Finlands närområden och bland de finskättade folken”.
Finns det i dagens läge förutsättningar för att driva en verksamhet som är i enlighet med samfundets stadga?
– Jo det är möjligt. Till exempel kan vi ordna träffar med ryska medborgare över nätet via Zoom. Tidigare i veckan besökte teaterfolk som flytt från Ryssland, Ukraina och Vitryssland vårt kontor och funderade tillsammans över vad man kunde göra. Men om jag får uttrycka mig så… det är jävligt svårt just nu, säger Sinkko.
Men hon poängterar att föreningen inte bara arbetar med Ryssland utan också med grannländerna.
Sinkko säger att man inom samfundet också har diskuterat om man borde ändra föreningens namn.
– Namnet Finland–Ryssland väcker aggressioner just nu och är lite missvisande eftersom vi också samarbetar med andra postsovjetiska länder.
Tidigare hette föreningen Samfundet Finland–Sovjetunionen.
Fryst samarbete till ryska institutioner
Samfundet har också en befläckad historia som central aktör i finlandiseringen under kalla kriget, alltså att samfundet drev en linje som strök Sovjetunionen medhårs.
– Föreningen är helt annorlunda nu. Jag är själv så ung, född på 80-talet, att jag inte har upplevt finlandiseringen inom den finska politiken och har kunnat börja från rent bord.
Högst motstridigt! Om man en gång är emot kriget, borde man ha kurage nog
att visa det i praktiken också. På det här sättet är uttalandet föga trovärdigt….