Åbo försvarar sig mot Avi-kritik och köper Pihlajalinnas och Solo Healths tjänster i ett halvår

Utan knot godkände social- och hälsovårdsnämnden att Åbos hälsovård köper tjänster av de privata bolagen Pihlajalinna och Solo Health under sex månaders tid.
Med bland annat de åtgärderna försöker staden få bukt på de hälsovårdsköer som redan har lett till flera anmälningar hos Regionförvaltningsverket (Avi).
Verket krävde i början av september en förklaring av Åbo stad, och gav staden svarstid till 12 november.
Det Avi bland annat ville få svar på, var frågor om hur många samtal stadens hälsovård mottar under en dag, och hur många staden klarar av att svara på.
Regionförvaltningsverket vill veta hur många samtal staden tar hand om, och vad som händer med dem som inte får svar
Verket ville också veta staden uppfyller kraven om att patienten ska få uppsöka hälsostationen senast på den tredje vardagen efter att vårdbehovet konstaterats i telefonsamtalet, och om någon hamnat att köa mer än tre månader för vård i Åbo hälsocentral.
I nämndens svar, godkänt på nämndmötet på onsdagskvällen, konstateras att staden alltid sköter brådskande samtal samma dag och även de icke-brådskande försöker man besvara inom 3 dygn.
Om man inte klarat av att svara på ett icke-brådskande samtal på 3 dygn läggs det samtalet bort från samtalslistan, och kunde får ett textmeddelande där hen uppmanas ringa på nytt. Under augusti månad slopade staden 4500 samtal från listan , i september 2000 och i oktober 3000.
Nya köptjänster ska avhjälpa
I stadens svar till Regionförvaltningsverket hänvisas till stadens anpassningsprogram och till att man med nya åtgärder vill råda bukt på den mest akuta krisen. Det är i det sammanhanget beslutet om köptjänster av Solo Health och Pihjalalinna kommer in.
Att läkare vid Solo Health ska förnya recept hos kroniker och andra av stadens patienter är ett pilotförsök. Det utvärderas under de första sex månaderna, och kan eventuellt fortsätta senare.
Det här är det enda bolaget på marknaden i Finland med en dylik tjänst och bolagets läkare är alla legitimerade läkare i Finland. Affären kostar Åbo stad 200 000 euro.
63 000 recept väntar på läkares signatur
Staden uppskattar att det finns ungefär 63 000 Åbobors recept i kön att beta av. Ännu värre står det till med stadens hälsovårds telefontjänster, där arbetsbelastningen har pågått så länge att flera vårdare har sagt upp sig.
Till coronatelefonen kommer cirka 3500 samtal i månaden, och ytterligare 6000-7000 samtal i månaden når Åbos hälsovård via Omaolo-tjänsten.
Social- och hälsovårdsnämnden godkände nu enhälligt att Åbo stad köper telefontjänster av Pihlajalinna för kommande sex månader.
Staden hade förhandlat med tre privata vårdbolag om köp av telefontjänster men Pihjalalinna var det enda som gav staden en offert. Affären kostar staden 390 000 euro.
Uppdateraad 15.20 med korrigering av omkastade bokstäver i Pihlajalinna.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.