Förflytta dig till innehållet

Åbo Energi-vd skeptisk till pristak på el – det här rådet gav han sin egen pappa när elkontraktet gick ut

Arkiv
Åbo Energis vd
Åbo Energis vd Timo Honkanen säger att efterfrågan på solpaneler är så stor att de som säljs nu levereras först i sommar. Själva bolaget kommer satsa ännu mera på vindkraft än tidigare.

Åbo Energis vd Timo Honkanen är skeptisk till det föreslagna pristaket på el.

EU-kommissionen är enligt Financial Times och Bloomberg på väg att sätta ett pristak för el som inte är gasproducerad. Taket skulle ligga på 200 euro per megawatt vilket betyder 20 cent per kilowattimme.

Det är betydligt lägre än de högsta pristopparna som närmat sig en euro per kilowattimme, men också fyra gånger dyrare än priset på de elkontrakt som många finländare ännu har i kraft.

Honkanen själv skeptisk till ett pristak.

– Sådana här konstgjorda regleringar av marknaden är sällan lyckade. Jag är rädd att de bromsar investeringar i förnybar energi som vore väldigt behövliga.

Som ett exempel tar Honkanen ett kolkraftverk i Mellaneuropa. Om kolen, utsläppsrätterna och de andra rörliga kostnaderna blir dyrare kan priset för att producera en megawatt el stiga till 250 euro. Då lägger fabriken ner produktionen.

– Då finns det ännu mindre el på marknaden, vilket ju är galet. Ett pristak är att åtgärda symtomen, men inte sjukdomen som ligger bakom, vilket för gasen och kolen är de höga priserna på råvaran. Kanske man borde starta nedlagda kolgruvor igen?

För några år sedan skulle det ha låtit som ett ganska märkligt förslag, men tycker du det vore vettigt nu?

– Inte låter det ju riktigt klokt nu heller. Frågan är vad som är värre, lite mera tillfällig kolkraftverk eller de här höga energipriserna som kan leda till stora kriser? Jag vet inte svaret.

På sociala medier klagade många finländare på pristaket för att de befarar att elpriset inte sjunker under pristaket när det väl är lagt. Men de spekulationerna ger inte Honkanen mycket för.

– Marknaden ser nog till att priserna sjunker.

Honkanen har en klar uppmaning till alla konsumenter.

– Använd inte el om ni inte absolut måste. Priserna är otroligt höga och det är bara lägre konsumtion som kan sänka priserna, säger Honkanen.

Till en del har Honkanen en egen ko i diket då bolaget går back om kunder med fast pris på sitt elkontrakt överskrider den uppskattade användningen.

– Vi har gått flera miljoner euro back på det i år. Men det är ingens fel, inte kundens och inte våra anställdas, det är en risk som finns inbyggd i systemet helt enkelt.

Elbolagen köper in el till ett visst pris enligt den uppskattade användningen, men om den överskrids måste bolaget köpa in dyrare el. Det kallas inom branschen för volymrisk.

Dessutom finns en profilrisk som går ut på att bolaget uppskattat kundens elmängd rätt men tidpunkten för användningen fel, vilket också kan leda till dyrare inköpspris på elen.

Åbo Energi

Grundades 1898 under namnet Aktiebolaget Electron.
Sköter el och värme för omkring 200 000 personer i Åboregionen.
Omsättningen år 2021 var 306,5 miljoner euro, vinsten 33,5 miljoner euro. I år väntas omsättningen öka men vinsten minska.

Positivt är att kärnkraftverket Olkiluoto 3 ser ut att kunna tas i bruk till vintern, med en kapacitet på 1600 megawatt per dag medför dess produktion mycket.

Positivt är också priserna på futurmarknaden för el har sjunkit den senaste tiden.

Det betyder att aktörerna inom elmarknaden tror att elen kommer vara billigare de kommande åren, men någon säkerhet för det finns inte.

För år 2023 ligger priset nu på 20 cent per kilowattimme, året efter är det 10 cent och sedan 7 cent.

Det är ändå klart högre än de 4-5 cent som många vant sig med, kommer vi att se sådana priser igen?

– Jo, det tror jag nog. Men det kan ta några år då investeringarna inte är färdiga direkt. Regniga år är elen också billigare i Norden då vattenkraften producerar mera.

Faktum är att förbrukningen spelar väldigt stor roll. Kalla vinterdagar är elförbrukningen i Finland kring 15000 megawatt. En vanlig höstdag kan den vara omkring 10000. Om man kunde spara 1500 av de megawatten skulle priset sjunka rejält.

– Vissa dagar har elen kostat 80 cent på dagen och 2 cent på natten. Vi kunde nå priser på 2 cent också på dagen om vi kan skära ner förbrukningen med 15 procent.

Om man haft ett billigt avtal som snart går ut, hurdant avtal ska man då välja då priserna nu är skyhöga men förväntas sjunka?

– Mina pappa ställde samma fråga nyligen, svaret är att det beror på ens behov. Jag gav mina föräldrar rådet att ta börsel till stugan, och låta den stå kall över vintern, men det passar så klart inte alla stugor. Till deras egnahemshus som har eluppvärmning rekommenderade jag ett fast pris även om det är högt, och att elda så mycket som möjligt i kakelugnen.

Åbo Energi säljer för tillfället inte tidsbundna avtal till nya kunder. Gamla kunder erbjuds en fortsättning men till ett betydligt högre pris. Läget är det samma för tillsvidare gällande kontrakt där priset kan justeras till exempel månadsvis.

Nya kunder erbjuds enbart börsel där priset varierar från timme till timme.

– Timpriserna varierar mycket, men ser man tillbaka i historien är det faktiskt börselen som varit billigast. För en aktiv elkonsument som kan anpassa sin användning passar det bra. Faktum är att elpriserna skulle gå ner om flera skulle välja börsel och vara tvungna att anpassa sin konsumtion.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter