Åbo Energi går mot strömmen då energipriserna stiger

Energipriserna i Europa har skenat och många elkonsumenter är oroliga. I Åbo pågår en motsatt trend: Åbo Energis elpriser har visat en sjunkande kurva redan några år, och den riktningen fortsätter intygar vd Timo Honkanen.
Hur är det möjligt?
– I Åbo är 90 procent av hushållen anslutna till vårt fjärrvärmenät, och därför har de inte drabbats av prisstegringarna som nu pågår.
– Förklaringen är att vi erbjuder förnybar fjärrvärme och el. Vi använder inte fossila bränslen för vår energiproduktion, deras andel är mycket liten. I dagsläget är omkring 80 procent av våra energikällor icke-fossila, om drygt ett år är vi helt fossilfria. Förnybara energikällor är viktiga för oss.
Energiprisutvecklingen diskuteras i hela Europa
Energiprisen är hett nyhetsstoff i Europa då prisstegringarna har pågått en tid och ingen ände syns. Att priset på råolja har stigit mycket märker också alla bränslekonsumenter i Finland.
– Många sydeuropeiska energibolag bygger sin produktion på stenkol och naturgas. Priset på dem har stigit, och eftersom de använder fossila bränslen måste de också betala utsläppsrättigheter, och det här återspeglas i prisnivån, förklarar Honkanen.
Åbo Energi har däremot redan gångna år gjort de stora investeringarna för att övergå till fossilfria bränslen. Nu skördar man frukten av de investeringarna.
Energi av flis, spill från skogen och avlopssvatten
– Vi använder till exempel flis, kvistar och ris från skogsbruk. Inte ett enda träd fälls för att producera energi hos oss men av det spillmaterial som uppstår i skogen får vi råvara.
– En annan energikälla för att värma Åbo är till exempel Kakolas avloppsvatten, vi använder det för att skapa värme.
Inte bara i europeisk, utan också i finländsk jämförelse är Åbo Energi en föregångare i sin fossilfria inriktning. Till exempel Helsingfors har konsumenterna kunnat notera upp till 30 procents prisstegringar på elräkningarna.
– Det beror på att deras användningsgrad av fossila bränslen ännu är hög och det fanns tryck på prishöjningar redan innan, då investeringar ska göras.
Det regnade mindre i Sverige, och vattenkraften blev dyrare
Den som följer rikssvenska medier vet att svenska nyhetssändningar ägnat mycket tid åt energiprisutvecklingen, och speciellt diskuteras vattenkraften.
– När prisstegringarna i Europa har varit så stora har nordiska länder börjar exportera el till Europa. De nordiska ländernas elproduktion är billigare, mer ekologiskt producerad, förklarar Honkanen.
– Men samtidigt som efterfrågan har ökat har utbudet på energi som kommer av vattenkraft minskat. Det gör sammantaget att trycket på prisstegringarna blivit ännu högre i Europa.
Att vattenkraftpoduktionen minskat beror i sin tur på att det i somras regnade betydligt mindre i Sverige och Norge, så att en del bassänger gapade tomma.
Elpriset under ett dygn varierar stort om du har avtal för timpris
Att de flesta av Åbo Energis konsumenter kan sova lugnt i den här energikarusellen handlar om att många av bolagets kunder har långa avtal med fasta priser.
– Åtminstone de kunder som har fastprisavtal ska vara nöjda. De som gör nya tidsbundna avtal kan göra gott i att vänta till våren, då förväntningen är att priserna kommer ner. Vintern förväntas vara dyrare.
Men det finns också kunder som har avtal där de debiteras enligt timpris.
– Timpriset som kommer från elbörsen varierar, det kan vara 30 gånger dyrare att bada bastu i dag än i morgon kväll, priset varierar per megawattimme. Timpriset varierar mycket beroende på tidpunkt på dygnet.
– I dag (exemplet då intervjun görs) ser elkostnaden ut att vara 11,6 cent per kilowatttimme, då den nästa natt är 0,4 cent, säger Honkanen som ser på en timpristabell på sin skärm.
Det var hård strid då speciellt de gröna villa ha decentraliserade flispannor lite här och där. Den här energitekniskt goda lösningen med stor CHP i Nådendal vann lyckligtvis! Multibränslepannan gör att man kan elda vad man får tag på utom avfall. Skogsflis just nu är utmärkt då man inte behöver betala för co2-utsläpp och får elektriciteten ”på köpet”.