Förflytta dig till innehållet

Åbo Energi fann ett nytt hem i Österås – huset snålar med elen om andra behöver den mer

Stefan Holmström
En grupp människor bekantar sig med moderna, ljusa kontorslokaler
Från översta våningens tysta pausrum har anställda utsikt ut över motorvägen och mot Kuppis.

Många företag som har byggt nya kontorslokaler har fått tänka om som en följd av den ökade andelen distansjobb och nya arbetsmetoder. Åbo Energis nya lokaler i Österås planerades redan före pandemin men motsvarar det som behövs nu.

– Det gick så som vi hade tänkt oss. Det här är sådant som fördomsfria gick in för redan före pandemin, säger Mikko Lehtinen.

Ett annat bra exempel på ett tidigt nytänk är Skatteförvaltningens nya lokaler i Helsingfors, säger Lehtinen, som är vd för Åbo Teknologifastigheter. Det var Åbo Teknologifastigheter som lät bygga fastigheten i Österås och nu hyr den till Åbo Energi.

– Här finns allt från tysta rum för dem som behöver arbeta ensamma till större projektlokaler, säger Tiina Aho, HR-chef för Åbo Energi.

Kontorskorridor och mötesrumArkiv/Stefan Holmström
De tre våningarna har olika färgtema. Många väggar pryds av stora fotografier.

Eftersom det handlar om Åbo Energis lokaler har huset många moderna energisnåla lösningar. På taket finns solpaneler med yta på 300 kvadratmeter, lobbyns tak är i sin tur ett gröntak med växtlighet.

Huset har också en sällsynt egenskap. I det fall det uppstår en allvarlig störning i stadens elnät minskar kontorshusets sin elkonsumtion med 10 procent. På så vis tryggas att andra, för vilka elbehovet är mer kritiskt, får sin ström.

Lokalerna domineras av vitt och grått men alla våningar har också olika färgtema som utgör en kontrast. Här har man samarbetet med företaget Workspace.

Kvinna och man i kontorsrum med stora grönväxterStefan Holmström
Åbo Energis HR-chef Tiina Aho och Åbo Teknologifastigheters fastighetschef Ville Kannisto är nöjda med resultatet.

Många väggar pryds av stora fotografier. Flera av dem är tagna Seilo Ristimäki, andra av Esko Keski-Oja, några är också ur Åbo Energis arkiv.

Längst ned finns en personalrestaurang som också är öppen för allmänheten. Restaurangen Energeia som öppnar på måndag drivs av Arkea, med ett så kallat Mood-koncept.

Under huset finns en parkeringshall och som granne finns Åbo Energis nya depåfastighet, en äldre industribyggnad som har förnyats.

Nytt kontorshus i fyra våningarStefan Holmström
De anställda flyttar in stegvis, så att alla jobbar här senast i slutet av mars. Åbo Energis hus ska senare få en tvillingbyggnad som granne.

Då det gäller det yttre kan man tala om stram formgivning. Gavlarna utgörs av enorma fönster, den ena en med utsikt mot Kuppis, från den andra gaveln syns ett skogsparti.

Husets betongvägg har en finess, säger Laura Puijola, projektarkitekt vid Sigge Arkitekter.

– Vi ville inte ha en helt slät betongyta utan ett mönster som repeteras. Betset (betongföretaget) gav oss råd och det visade sig att det inte alls blev dyrare. På så vis nådde vi våra arkitektoniska ambitioner.

– Tidtabellen och budgeten höll, säger Olli Rosenberg, fastighetsdirektör för Åbo Teknologifastigheter.

En grupp människor bekantar sig med nya kontorlslokalerStefan Holmström
Jani Vahala från Sigge Arkitekter har svarat för planeringen av Åbo Energis nya lokaler.

Själva platsen var också något av en utmaning, säger Jani Vahala från Sigge Arkitekter. Huset fick inte vara högre än fyra våningar, vilket innebar att det kunde bli undanskymt invid Hipposvägens bro över motorvägen.

– Vi ville visa upp oss mot motorvägen, säger Vahala, som har svarat för planeringen av de nya lokalerna.

Husets gavel mot motorvägen sticker därför ut och står på pelare.

Nytt kontorshus i fyra våningarStefan Holmström
Gaveln mot motorvägen accentueras av den utstickande delen på pelare.

De allra första anställda flyttar in på lördag. Därefter kommer de övriga i mindre grupper från de nuvarande lokalerna vid Slottsgatan 65.

Av Åbo Energis anställda flyttar totalt 290 hit – men det finns plats för 250, eftersom en del alltid jobbar på distans. Kundtjänsten hålls ännu stängd.

En grupp människor bekantar sig med nya kontorslokaler och en arbetsmodul för personer som vill arbeta i fredStefan Holmström
En läktare sammanbinder våning två och tre. Det finns flera tysta arbetsmoduler, både riktigt små och lite större för flera personer.

Det nya huset

Fastighetens sammanlagda våningsyta är 7 000 kvadratmeter, varav 4 000 kvm är kontorslokaler.

Huset ritades av Sigge Arkitekter och byggdes av Rakennustoimisto Lundén.

Miljöbelastningen och energikonsumtionen under byggnadens hela livscykel har minimerats enligt det så kallade Leed-certifieringssystemets högsta Platina-nivå för hållbar utveckling.

Matsal med stora fönsterStefan Holmström
Personalrestaurangen Energeia är öppen för allmänheten.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter