Åbo Energi bättre garderat mot kriser än många andra bolag – ”Åbo får inte problem, men Finland kan få det”

Rysslands angrepp på Ukraina har följder också för Åbo Energi, men de är begränsade. Det här säger vd Timo Honkanen.
– Det är en lycka att Åbo Energi startade sin energivändning redan för tjugo år sedan, säger Honkanen.
Energivändning syftar på omställningen av energiproduktionen mot förnybara energikällor. Energiewende, som tyskarna säger.
Det innebär att Åbo Energi nu är mindre beroende av energiformer som påverkas av sanktioner, bojkotter och andra störningar. Det stora värmekraftverket i Nådendal, som ägs av Turun Seudun Energiantuotanto, är också avgörande för den egna produktionen.
– Världens stormar återspeglas ändå också hos oss. För fjärrvärmesidan har det importerats bränsle från Ryssland och Belarus men det kommer inte fler fartygslaster därifrån, säger Honkanen.
I stället används nu mer inhemska avverkningsrester. Den ökade efterfrågan har visserligen höjt priserna, men effekten på konsumentpriset är inte på långt när den samma som i vissa andra städer.
Skatter och utsläppsrätter
Det här beror på att kriget i Ukraina är bara en av många faktorer. Då Åbo Energis användning av förnybara bränslen redan nu är mycket hög, drabbas bolaget inte på samma sätt av dyrare utsläppsrätter och högre skatter.
– Det finns bolag som har höjt fjärrvärmens pris 30 procent, vissa till och med 50 procent, säger Honkanen.
Ett exempel är ett av huvudstadsregionens fjärrvärmebolag, Helen, som för i år höjde energipriset med just 30 procent.
Då Norden nu exporterar allt mer el till Centraleuropa kör det upp också priserna i Finland. Det märks på den el som Åbo Energi köper in för att komplettera egen produktion.
– Partipriset på el har blivit 2–3 gånger så dyrt på två år. Konsumenternas elräkning har ändå inte stigit lika mycket som själva elen har ökat i pris.
Det beror i sin tur på att på att elöverföringspriset har sänkts, med 6 procent.
Flaskhalsar i andra länder
Den gränsöverskridande elmarknaden kunde ändå vara mycket bättre, säger Honkanen.
– Den svenska lagstiftningen är sträng då det gäller markägarnas rättigheter att hindra dragningen av kraftledningar.
Det här skapar flaskhalsar. I södra Sverige är det svårt att få el norrifrån, vilket leder till import av kolkraftsel söderifrån.
I norra Norge finns i sin tur mycket billig vattenel som inte kan överföras till södra Norge. Och el från norra Tyskland säljs till Polen och sedan vidare till Tjeckien, varifrån södra Tyskland sedan får ström.
Honkanen är därför mycket nöjd över att åtminstone Finlands stamnät är väl utbyggt.
Elnäten borde förnyas snabbare
Ett bekymmer är den skärpta lagstiftningen för hur mycket elöverföringsbolagen får göra vinst, säger Honkanen.
Den sänkta gränsen minskar tillgången till kapital som borde återinvesteras i att göra elnätet störningsfriare, som genom att gräva ned kablarna.
Åbo är visserligen urbant och därför inte stormkänsligt.
– I Åbo är det inte stormar som är främsta orsaken till elavbrott, utan grävmaskiner.
Problemet är ändå betydande i stormkänsliga områden, säger Honkanen. Då elöverföringsbolag i dessa regioner har ett stort investeringsbehov men enligt lag inte får göra ett alltför gott resultat, innebär det i praktiken ökad skuldsättning eller det att elnätet repareras för långsamt.
Det handlar inte bara om elleveranssäkerhet utan om en förnyelse som också behövs för energiomställningen, säger Honkanen.
– Vi går i mål i den gröna övergången och Åbo får inte problem, men Finland kan få det.
Det blir inga djupa hål – tillsvidare
Planerna på en geotermisk energianläggning i Korois har lagts på is. Tanken var att utvinna energi ur berggrunden, ur flera kilometer djupa borrhål.
Det var tänkt att ett beslut om anläggningen i Åbo skulle fattas då energibolaget St1 skulle vara klart med ett motsvarande pilotprojekt i Otnäs i Esbo.
Nu har det visat sig att det inte går att pumpa vatten genom borrhålen och få upp hett vatten för Esbo stads fjärrvärmebehov.
Fortum, som var redo att köpa det heta vattnet, har nu dragit sig ur projektet i Esbo.
Motgången innebär att inte heller Åbo Energi nu avancerar med den lokala planen, som var tänkt att förverkligas tillsammans med just St1.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.