Åbo Djurskyddsförening: Fågelinfluensafallen ökar – så här beter sig en sjuk fågel

Fler rapporter än normalt om sjöfåglar med typiska symptom på fågelinfluensa har Åbo Djurskyddsförenings (TESY) Djuralarmcentral fått ta emot de senaste veckorna. Det här efter en relativt lugn vår. Det berättar TESY i ett pressmeddelande.
Hos fåglar drabbade av fågelinfluensa utvecklas sjukdomen vanligtvis snabbt och leder nästan alltid till döden. Fågelinfluensan kan smitta från människor till djur och vice versa, indirekt eller direkt.
– Närhelst du har att göra med vilda fåglar måste du tänka på din egen säkerhet och hygien. Om du hanterar fåglar måste du bära handskar och tvätta händerna väl med tvål och vatten och desinficera dem med alkoholbaserad handsprit, säger TESY i pressmeddelandet.
Enligt föreningen är i princip alla fåglar potentiella bärare eller drabbade av fågelinfluensa, men särskilt stora rovfåglar och sjöfåglar.
I rutan nedan kan du läsa om TESY:s erfarenheter och iakttagelser om symptom på fågelinfluensa.
Symtom på fågelinfluensa inkluderar alla typer av onormalt beteende
Fågeln:
– är allmänt svag/trött
– vandrar planlöst omkring
– verkar orädd, reagerar inte på människors eller till exempel hundars närvaro
– håller huvudet i en onormal ställning, ibland eller hela tiden, vänder ibland huvudet åt sidan och bakåt.
– darrar och rycker med huvudet
– simmar ofta i en cirkel
– pickar eller plockar tvångsmässigt i vatten eller jord
– har avföringen som ofta är gulaktig och slemmig.
Symptomen kan uppträda tillsammans eller separat.
Källa: TESY
Rör inte med bara händer
Då man ser en fågel med symtom som är typiska för fågelinfluensa gäller det att inte röra vid den.
– Även om risken för att fågelinfluensan ska överföras till människor är mycket liten, får döda fåglar ändå inte vidröras med bara händer, säger man från TESY.
Om man ändå råkar röra vid fågeln gäller det att tvätta händerna väl, på sättet som beskrivs ovan.
Expertråd och -tips kan man få till exempel från TESY:s djurnödcentral (telefon 0400213436). Djurskyddet i Finland (SEY) har på sin webbplats en lista över djurskyddsrådgivare.

Döda fåglar ska kasseras
Hittar man en död sjöfågel ska den enligt TESY kasseras så att den eventuella sjukdomen inte sprids till andra fåglar eller däggdjur.
– Lägg först den döda fågeln i en soppåse och knyt påsen. Lägg sedan den knutna påsen i ytterligare en soppåse och sätt fågeln bland brännbart eller blandat avfall. Kom ihåg att använda handskar och tvätta även händerna efteråt. Vid behov kan en färsk död fågel lämnas in till Livsmedelsverket för undersökning, instruerar TESY.
Fågelinfluensa ska enligt föreningen alltid misstänkas om det förekommer massdöd eller sjukdom hos vilda fåglar. Då gäller det att genast ta kontakt med kommunveterinären eller länsveterinären som tar hand om provtagningen och skickar det till Livsmedelsverket.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.