Åbo djurhem tar igen emot fåglar


Får ta emot fåglar igen men måste måste vidta stor försiktighet. Foto: Monica Forssell
Förbudet mot att ta emot fåglar i Åbo djurskyddsförenings och Åbo djurhems utrymmen i Skogsbacka har upphävts.
På grund av risken för fågelinfluensa måste ändå stor försiktighet ännu vidtas.
-Risken för att en fågelunge skulle ha smittats av fågelinfluensa är förhållandevis liten, men en flyttfågel kan vara smittobärare, säger djurskyddsföreningens ordförande Taru Säteri.
För att garantera att en fågel med virussmitta inte vistas i Åbo djurhems eller Åbo djurskyddsförenings utrymmen kommer stora fåglar att testas för viruset och vårdas hemma hos någon av föreningens medlemmar tills man försäkrat sig om att fågeln inte bär på viruset.
Virustestet är enligt Säteri enkelt att utföra och tar några dagar att bli klart.
Det var den 20 mars i år som djurskyddsföreningen tog emot en sjuk havsörn. Örnen testades för fågelinfluensa och den 26 mars konstaterade man att fågeln bar på H5N6 -viruset. Som en följd av detta måste havsörnen och fem andra fåglar, en sångsvan, tre duvor och en grönfink avlivas.
Djurskyddsföreningen och Åbo djurhem var också tvungna att utföra en omfattande rengöring av sina utrymmen.
Både huset för vilda djur, som upprätthålls av djurskyddsföreningen och huset för sällskapsdjur som upprätthålls av Åbo stad desinficerades och den gemensamma gården putsades, berättar Säteri.
-Det var ett stort arbete konstaterar Säteri och tillägger att desinficeringen dessutom gjordes i flera omgångar.
Efter rengöringen kunde Åbo djurhem igen ta emot andra djur än fåglar men verksamheten har begränsats till ett minimum och man har inte tagit emot besökare.
-Det var tur i oturen att influensafallet uppdagades före den största ruschen. Hade vi hamnat i karantän nu hade det varit en katastrof, konstaterar Säteri.
Vår och försommar brukar innebära bråda tider för djurskyddsföreningen då bland annat djurungar som förlorat eller tappat bort sina föräldrar behöver hjälp.
Bland de fågelungar som djurskyddsföreningen ofta får ta hand om hör duv- och trastungar.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.