Åbo bokmässa slår ihop sig med musiken – bjuder på samisk poesi och feministisk hiphop

Vem producerar vetenskap? Vem har rätt till kunskap? Är alla åsikter lika värda?
Bland annat de här frågorna ställer Anne Rutanen, kommunikationschef på Finlands facklitterära författare rf, då hon presenterar ett av Åbo bokmässas aktuella teman, Vetenskapens vändpunkt.
– Temat skakar om våra uppfattningar om kunskapens auktoriteter och sanning, säger programansvariga Jenni Haukio i ett pressmeddelande.
Från de stora tryckerierna till bloggar och Twitterinlägg har informationen glidit ur händerna på de få, till massornas öppna armar.
”För mycket kunskap” har blivit ett uttryck. Yttrandefriheten får nya dimensioner.
Nu mer än någonsin behövs kanske det tryckta ordet, och folk som samlas kring det.
Åbo bokmässa sköts fram i fjol. Det är kanske därför som förväntningarna är höga och spänningen på topp nu då bokmässan, ett av Finlands största dragplåster inom litteraturevenemang, ordnas för första gången sedan pandemins början.
Sedan mars år 2020 har inget bokevent i liknande skala ordnats i Finland.
Även Mat- och vinmässan ordnas som den brukar i samband med bokmässan.
Köksmästaren Aki Wahlman som ansvarar för Mat- och vinmässan, avslöjar att det här året, det fjortonde, blir sista gången mässan ordnas under bara en helg.
– Från och med nästa år blir det ett helårsevenemang som ska synas runt hela Åbo året runt, säger Wahlman.
Samisk poesi och feministisk hiphop
Vissa omställningar har bokmässans arrangörer varit tvungna att förhålla sig till:
Programmet är nerskalat med 40 procent från det normala, säger Jenni Haukio. Det betyder bland annat att det svenskspråkiga utbudet är snävt.
Och en utmaning har varit att hela tiden varit tvungen att leva med osäkerheten, säger projektchefen Ida Ruohomäki.
Men nu, efter en tvåårig paus, firar bokmässan äntligen sina 30 år i Åbo mässcentrum den 1–3 oktober.
– Folk saknar mässor och att träffa människor. Glädjen är nu stor, säger Ruohomäki.
Trots det avskalade programmet bjuder mässan på 300 enskilda programpunkter med 600 författare och framträdanden.
Huvudtemat är musik och auditiv kultur.
Smakprov på programmet
Bland författarnamnen som kan ses på bokmässan är Rosa Liksom (Anni Ylävaara), Ann-Christine Antell, Kjell Westö, Enni Mustonen, Reijo Mäki, svenska Denise Rudberg och många, många fler.
Några kända musikartister som talar är Anna Puu, Ismo Alanko och M. A. Numminen.
Samtal om joik (sång) i samisk poesi blir det med poeten Niillas Holmberg och Lea Rojola från Åbo universitet. Koko Hubara, som grundat Ruskeat Tytöt Media, och Heini Strand ska diskutera hur hiphopmusik skrivs om ett feministiskt perspektiv. Musikens kraft i smärthantering är också ett diskussionstema.
Flera idrottare är med på bokmässan, som boxaren Elina Gustafsson och brottaren Petra Olli.
Andra intressanta gästtalare är bland annat president Tarja Halonen som diskuterar boken om henne själv skriven av Katri Merikallio. President Sauli Niinistö diskuterar säkerhet och ansvar med ärkebiskop Tapio Luoma. Sannfinländarnas före detta ordförande Timo Soini diskuterar sina memoarer.

Välmående och självhjälp allt populärare
En annan vändpunkt gäller de genrer som folk läser numera. Till exempel tvärgenrer har blivit populärare.
– Vi ställer allt högre krav på skönlitteraturen, den ska vara korrekt och har kopplingar till verkligheten. Samtidigt kräver vi att facklitteratur inte bara ska vara korrekt, den ska också tilltala oss och vara medryckande, som en skönlitterär berättelse, säger Anne Rutanen.
Populära genrer inom litteratur just nu är just sådan som överskrider genregränser, men folk läser också gärna historiska böcker, biografier och memoarer.
Hälsa och välmående är också något vi läser om allt mer; till och med riktad till barn, mest i Angloamerika men till viss mån är den sortens böcker på uppgång även i Finland.
Inte minst under coronan har vi läst om virkning, surdeg, hemestrande och nationalparker, men trenden är större än så.
Så stor att årets bokmässa lyft fram välmående som sitt andra aktuella tema.
– Allt fler intresserar sig för välmående, det är något man vill studera och läsa böcker om allt mer, säger Jenni Haukio.
I programmet syns temat bland annat i form av boksamtal kring män och sexuell skam, sex och sexualitet, och om hur det är att vara en man och sårbar.
Andra samtalsämnen handlar om välmående under menopausen, ensamhet, hälsa och humbug.
Filosofen Frank Martela tar upp stora frågeställningar om själva meningen med livet.
Även barnkulturen har lidit under corona
– Vi upplever barndomen bara en gång. När den tiden är förbi finns det ingen återvändo, säger Jaakko ”Reppu-Heppu” Loukkola, känd som barnprogramledare för Yles Lilla Tvåan.
Loukkola uppträder under en av de många programpunkter riktade till barn under årets bokmässa.
Arrangörerna säger att de velat satsa extra mycket på barnprogrammet i år.
Loukkola har ett glatt lynne, hans ögon lyser som stjärnor när han uttrycker hur glad han är att äntligen kunna ordna ett sådant här evenemang.
Han betonar den pedagogiska vikten av barnkultur, och (i sammanhanget bokmässan) textens – manusets – centrala betydelse för all produktion, såväl tv som scenkonst.
Men han är också orolig, över kulturen överlag och som en förlängning över barnkulturen.
– Det vore önskvärt att jag kunde stå här och säga att det går bra för barnkulturen i Finland, med sina många teatergrupper och professionella artister. Men så är inte nuläget.
Det har varit ett väldigt tufft år med många uppskjutna föreställningar och mycket arbete som i princip gått till spillo, säger Jaakkola.
– Hjälp (för kulturbranschen) har inte kommit i tid. Frågan är om den kommer alls.
Lockas fler eller färre att komma?
Marja Pekkanen, vd för Åbo mässcentrum, säger att man under evenemanget kommer hålla fast vid alla de allmänna säkerhetsåtgärder mot corona som gäller i början av oktober.
Om coronapassen hinner tas i bruk innan det kommer man att beakta dem.
I byggnaden utförs regelbunden städning och ventilationen är effektiv, säger Pekkanen.
Bokmässan brukar vanligtvis samla över 20 000 besökare. Jenni Haukio säger att det är svårt att förutse hur många som kommer i år.
Om coronapandemin skrämmer bort eller lockar fler litteraturtörstande besökare återstår att se.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.