Åbo behöver fler studentbostäder, men de höga kostnaderna försenar nybyggen

Nu är det högsäsong för att söka studentbostad. Studentbyn i Åbo kan inte erbjuda bostad till ens nära på alla nya studenter som flyttar hit.
Pirjo Lipponen-Vaitomaa på Studentbysiftelsen, som äger studentbostäderna i Åbo, säger att de förväntas få ungefär 3 500 ansökningar av nya studenter, men att de kan erbjuda bostad till endast 1 000. Många ansöker om bostad innan de fått bekräftat om de får en studieplats eller inte, så behovet är inte riktigt så stort som antalet ansökningar.
– Men efter månadsskiftet augusti-september brukar det ännu finnas 700 ansökningar kvar, säger Lipponen-Vaitomaa.
De som fortfarande är i kö brukar vara studenter från grannkommunerna eftersom andra redan tvingats hitta en bostad på den privata marknaden.
Dyrt att bygga nu
Vid årsskiftet blev Studentbyns nyaste bostadskomplex Tyyssija på Inspektorsgatan 12 klar: En vit oval byggnad med en innergård i mitten. I samband med arkitekttävlingen för denna byggnad gjordes också ritningarna för ytterligare ett nybygge, Kylänkulma, vid Hallisbron – också den med en skyddad innergård för umgänge och olika aktiviteter.

Men de höga byggkostnaderna just nu fördröjer projektet och det finns ingen tidtabell för bygget ännu. Men Lipponen-Vaitomaa konstaterar att det behövs fler studentbostäder i Åbo. Hon jämför med Tammerfors: I Åbo bor en femtedel av alla studerande i en studentbostad, men i Tammerfors är andelen en tredjedel.
– Å andra sidan har det kommit mycket nya små lägenheter på den privata marknaden, men de är lite dyrare.
Studentbostäderna är i medeltal 15-20 procent billigare än på den privata marknaden när man tar i beaktande att de flesta hyror inkluderar både el, vatten och internet.
Innergårdar för gemenskap
Studenthuset Aitiopaikka i Västra studentbyn blev färdigt år 2019. Det var startskottet för en ny sorts studenthus som kännetecknas av att byggnaden bildar ett eget kvarter med en innergård som ska främja gemenskap bland invånarna. På Aitiopaikkas innergård finns det bland annat ett utegym och en grillplats.
– Ledstjärnan när Tyyssija planerades var gemenskap. Byggnadens runda form för samman invånarna och det finns till exempel trappor där man kan hänga, säger Lipponen-Vaitomaa.
Under våren har Tyyssija också fått tjänster som är helt nya för Studentbyn: Campus sports gym och en studentrestaurang. Studentbyns mataffär har också flyttat till nybygget och blivit betydligt större.
I Tyyssija finns det också gemensamma lokaler där man kan umgås eller studera tillsammans, både ett för alla studenter som bor i området och ett för dem som bor i Tyyssija.
Gymmet på bara 200 meters avstånd

På onsdagsmorgonen tränar flera personer på gymmet. Vanamo Kupila , 24 år, är en av dem som aktivt använder sig av det nya gymmet.
– Jag bor bara cirka 200 meter härifrån så det är väldigt behändigt att komma hit. Förut hade jag gymkort till ett ställe i Västra centrum, men hit kan jag komma också för kortare träningspass, säger Kupila.
Hon har också haft väldigt stor glädje av den nya studentrestaurangen.
– Under våren när det ännu var distansstudier åt jag varje dag här. Innan studentrestaurangen öppnade hade jag bara ätit omelett under de två coronaåren.
Kupila studerar till socionom på Åbo Yrkeshögskola.
Energipositiv med EU-pengar
Studentbyn har som målsättning att vara en energipositiv stadsdel, alltså att producera mera energi än man förbrukar. De nyaste byggnaderna uppfyller redan detta.
Tyyssija har fått EU-pengar för att prova nya innovativa energilösningar. Ett av dem är solpaneler på taket som tar upp solenergi också från solpanelens undersida. Det är möjligt genom att taket är ljust, och inte mörkt vilket är vanligt, och därigenom reflekterar ljuset istället för att absorbera det. Solpanelerna installeras under detta år.
Ettor går snabbt åt just nu
Elin Björklund söker som bäst en studentbostad i Åbo. Hon är från Kristinestad och ska börja studera psykologi vid Åbo Akademi. Hon fick nyligen ett erbjudande om en etta från Studentbyn, men den är i Östra studentbyn lite längre från campus och Åbo centrum och lägenheten var i så dåligt skick att hon inte tror att hon tar den.

Hon ska nu se på en lägenhet i Åbo centrum som Åbo och S:t Karins kyrkliga samhällighet äger.
– Jag har sökt lägenhet från många olika ställen, också på den privata marknaden, men ettorna går åt väldigt snabbt. Om jag sett en lägenhetsannons som dykt upp på morgonen har det hänt att den redan har gått när jag tänkt ringa upp på eftermiddagen, säger Björklund.
Hon har också lagt upp info på Facebook om att hon söker lägenhet.

Amelia Björk från Nykarleby har redan hittat en lägenhet i Åbo. Hon landade för en tvåa och söker nu en rumskompis att dela lägenheten med.
– Jag sökte egentligen en etta, men när jag tittade på en etta och en tvåa tyckte jag mera om tvåan. Jag bor helt gärna tillsammans med någon åtminstone första studieåret.
Hon hade kollat med studenthemmet Tavasthem i Kårhuset på Tavastgatan, men fått beskedet att det inte fanns några lediga rum. Hon har också lagt in en ansökan till Studentbystiftelsen, men därifrån har hon inte hört någonting.
Tvåan hittade Björk via bekanta efter att hennes mamma lagt upp ett inlägg om att dottern söker lägenhet på Facebook. Hon ska börja studera till sjukskötare på Novia.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.