Åbo behöver ett musikhus som blir en attraktion i sig — tänk modigt!

”Det är trångt på scenen, det regnar in, ventilationen är undermålig och akustiken på scenen gör att musikerna ibland måste använda hörselskydd.” (ÅU 10.12.2019).
Ja, filharmonikernas hemvist, det nästan sjuttioåriga Konserthuset på Aningaisgatan i Åbo börjar vara slut.
Enligt musikerna kan de jobba kvar i huset i kanske fem år, högst.
Att det behövs ett nytt konsert- eller musikhus i Åbo är klart och beslutet om att ett sådant ska byggas är också fattat.
I nästa års budget finns anslag för planeringen av det nya huset och inom några veckor ska stadsstyrelsen i Åbo få en presentation över vilka alternativ det finns för var det nya musikhuset kunde byggas.
Det finns åtminstone sex aktuella alternativ, som alla har sina för- och nackdelar. Den nuvarande koloniträdgården i Kuppis är det senaste intressanta förslaget (ÅU 10.12.2019).
Men också Bangårdens nya evenemangscentrum, hamnområdet, den så kallade Spindeltomten, Olympiakvarteret i centrum av staden och tomttriangeln vid Martinsbron finns med bland förslagen.
Ett nytt musikhus beräknas kosta minst 57 miljoner euro.
Också för en stad av Åbos storlek är det en betydande investering, som bör användas på bästa möjliga sätt.
Ett nytt musikhus är en fantastisk möjlighet att placera Åbo på ännu fler besökares karta över städer som har någonting extra.
Därför vi vill be politikerna och beslutsfattarna i Åbo att våga tänka både stort och djärvt.
Låt det nya musikhuset bli ett verkligt landmärke!
Det Åbo behöver är inte bara ett nytt musikhus, utan ett musikhus som med sin modiga arkitektur blir en attraktion i sig.
Våga hämta inspiration från till exempel Oslo, där man har lyckats med konststycket att göra operahuset till både en sevärdhet som turisterna strömmar till och till ett vardagsrum för Osloborna.
Arkitektbyrån Snøhetta har planerat ett isberg mitt i centrum, där samspelet med såväl Oslofjorden som det nya centrumbiblioteket och det nya Munchmuseet bildar en intressant helhet.
Operan lockar både den som vill gå till utsiktsplatserna uppe på taket och den som bara flanerar längs fjorden eller promenerar i centrum.
Det är lätt att vilja gå till operan i Oslo.
Att huset åtminstone sommartid är öppet för besökare utanför konserttid är också värt att notera.
Nu har Åbo naturligtvis inte tillgång till alla de oljepengar som Oslo har haft möjlighet att använda för sitt operahus och alla de nya stora kulturbyggnader som växer fram i den norska huvudstadens centrum.
Men att skapa ett musikhus som både gäster och stadsbor vill besöka, inte bara för musikens skull, är en tanke värd att låna och omarbeta också för Åboförhållanden.
I Helsingfors har man lyckats skapa ett attraktivt kulturcentrum med bland annat byggnader som Musikhuset, museet för modern konst Kiasma och det nya centrumbiblioteket Ode, som alla ligger tillräckligt nära varandra för att man ska kunna promenera mellan dem.
Möjligheten att promenera – eller flanera – till eller omkring musikhuset borde vara en av ledstjärnorna när Åbo nu planerar sitt nybygge.
Det är värt att ta i beaktande om man vill ha liv i huset utanför konserttiderna – och det borde man sträva efter om man en gång bygger nytt för närmare sextio miljoner euro, eller mer.
Också Åbo stads stadsplaneringschef Timo Hintsanen är inne på betydelsen av att det viktigaste inom en stad finns på gångavstånd från stadskärnan (ÅU 10.12.2019).
Han talar om en promenerbar stad, ”a walkable city”.
Å andra sidan kan musikhuset bli en sevärdhet och publikmagnet i sig, oberoende av om det ligger i centrum eller inte.
I exempelvis Åbos vänstad Göteborg ligger operan inte i stadens absoluta centrum, men tronar i värdigt majestät vid vattnet.
Ett nytt musikhus utanför centrum kan vara början på något nytt, ett område som med åren blir en attraktiv ny stadsdel.
Men sådan placering ställer ännu högre arkitektoniska krav – och i så fall behövs en fungerande kollektivtrafik till området.
Hur ska intresserade annars lockas dit?
Ett musikhus är inte vilken byggnad som helst, ett musikhus handlar också om identitet och profilering.
I och med det nya musikhuset har Åbo chansen att göra något utöver det vanliga och skapa något som väcker intresse långt in i framtiden.
Det blir spännande att se vilket alternativ beslutsfattarna fastnar för och vad de gör av den här unika möjligheten.
Låt det nya konsert- eller musikhuset få den plats som det förtjänar. Nu har Åbo chansen.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.